Αλβέρτος Ναμίας: Ο Θεσσαλονικιός Εβραίος του Ηρακλή που σκόραρε το πρώτο γκολ στην ιστορία της Εθνικής

Ναμίας

Θυμόμαστε την ιστορία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου σήμερα και τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος. Το πογκρόμ εναντίον των Εβραίων τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως έχει γραφτεί με τα πιο μελανά χρώματα.

Στην Θεσσαλονίκη, οι Εβραίοι ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, ένα ζωντανό κύτταρο με ουσιαστικό ρόλο στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα. Ενας Ελληνας εβραϊκής καταγωγής είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Ο Αλβέρτος Ναμίας (ή Ναχμίας) ήταν ένας από τους κορυφαίους αθλητές της εποχής.

Γεννήθηκε το 1905 και ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή που κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1927. Με τη φανέλα του Ηρακλή αγωνίστηκε την περίοδο 1924-1936.

Τα χρόνια εκείνα ήταν υπό σύσταση η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου υπό την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το 1929 και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας για την ελληνική ομάδα (υπό την ΕΠΟ). Αντίπαλος ήταν η δεύτερη ομάδα της Ιταλίας και διεξήχθη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι Ιταλοί κέρδισαν με 4-1 με τον Ναμία να σκοράρει το ιστορικό πρώτο τέρμα της Εθνικής μας. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο μόλις εμφανίσεις του με το εθνόσημο στο στήθος.

Παράλληλα, ο Ναμίας ήταν και εξαιρετικός αθλητής στίβου και συγκεκριμένα ήταν δρομέας των 100 μέτρων, 400 μέτρων με εμπόδια και σκυταλοδρομίας 4Χ100. Μάλιστα είχε προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 στους οποίους δεν συμμετείχε μόνο λόγω της άρνησης της Ομοσπονδίας Στίβου να συμπεριλάβει μακεδόνες αθλητές στην αποστολή για οικονομικούς λόγους.

Από το αλβανικό μέτωπο στα χαμένα ίχνη του

Οταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο Ναμία προσέτρεξε στο αλβανικό μέτωπο. Εκεί τραυματίστηκε και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Το 1942 συνελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα λόγω της εβραϊκής του καταγωγής.

Εκεί όμως τα ίχνη του χάνονται και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ορισμένες αναφέρουν εκελέστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και άλλες πως μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: unofficial.blue

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *