Δ. Χατζηαποστόλου: Ο Πυρονόμος της ΕΜΑΚ που έγραψε τραγούδι για τον Χαρδαλιά: «Τραγουδώντας, νικάμε τον φόβο»

Χατζηαποστόλου

Συνέντευξη του μάχιμου μέλους της ΕΜΑΚ – Η στάση ζωής, η αφοσίωση στην υπηρεσία και η έμπνευση για το τραγούδι

Ο Δημήτρης Χατζηαποστόλου είναι ένας μάχιμος άνδρας της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει λάβει διακρίσεις, καθώς και ευχαριστήριες επιστολές από διασωθέντες πολίτες για τη δράση και την προσφορά του, στο Σώμα και στην κοινωνία. Εχει πολλά να μας αφηγηθεί από την εμπειρία του, στο ιδιαίτερα αγαπητό –από τους πολίτες– ειδικό αυτό Σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, το όνομά του, ήλθε στην επικαιρότητα μέσα από ένα τραγούδι με τίτλο: «Γειά σου λεβέντη Χαρδαλιά» που δημιούργησε και αφιέρωσε στον κ. Νίκο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ο Δημήτρης Χατζηαποστόλου μίλησε στο Thes.gr για το τραγούδι, τον Νίκο Χαρδαλιά και την υπηρεσία, ενώ ευχαριστεί τους ανωτέρους του, τους συναδέλφους του και όσους τον στήριξαν όταν έχασε εντελώς ξαφνικά τη σύζυγό του στη διάρκεια της γέννας τους παιδιού τους.

– κ. Χατζηαποστόλου ποιο ήταν το κίνητρο και η πηγή της έμπνευσής σας, για να γράψετε αυτό το τραγούδι;

Δεν είμαι στιχουργός κι ούτε έχω τέτοιου είδους φιλοδοξία. Βασίστηκα σε ένα αγαπημένο μου τραγούδι με τίτλο: «Μπαρμπαλιάς», με ερμηνευτή τον εξίσου αγαπημένο μου Δημήτρη Κοντολάζο, ο οποίος –με αυτό το τραγούδι των Πέτρου Ζέρβα και Δημήτρη Καραστάθη– κατάφερε να αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο στο 12ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1973. Στη δική μου νέα εκδοχή, ερμηνευτής είναι ο καλός μου φίλος και ταλαντούχος τραγουδιστής, Αγγελος Μαράς. Από μικρή ηλικία γεννήθηκε μέσα μου, η αγάπη για τη λαϊκή μουσική και αντίστοιχα υπήρξαν και τα πρώτα μου ακούσματα.

Το τραγούδι αυτό που δημιούργησα δεν είναι ακριβώς τραγούδι, αλλά μία έκφραση ευχαριστίας προς τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης που ανέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού. Η επιθυμία μου –μέσα από την απήχηση που θα γνώριζε το τραγούδι– ήταν η προβολή του έργου της ΕΜΑΚ. –αυτή είναι η πηγή της έμπνευσής μου– και κατ’ επέκταση της Πολιτικής Προστασίας, στο πρόσωπο του κ. Χαρδαλιά. Αν μη τι άλλο, έχουμε ανάγκη στην εποχή μας, από θετικά πρότυπα.

– Οντως στη συνείδηση των Ελλήνων η ΕΜΑΚ είναι μία από τις ευγενέστερες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Πείτε μας δύο λόγια για το σπουδαίο έργο της.

Η ΕΜΑΚ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και ως σκοπό της, έχει την αντιμετώπιση ειδικών πυρκαγιών, την παροχή βοήθειας, την αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς, την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, τον εντοπισμό και τη διάσωση παγιδευμένων ανθρώπων με την αρωγή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Το σήμα της ΕΜΑΚ είναι αυτό που προτάθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την Πολιτική Προστασία, με τις πλευρές του τριγώνου να συμβολίζουν την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των πληγέντων και τον κύκλο την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη. Και το έργο αυτό είναι οικουμενικό.

Χατζηαποστόλου

– Τί εννοείτε;

Η ΕΜΑΚ είναι ένα μέγεθος οικουμενικό, μία ανθρωπιστική δύναμη που διακονεί τον άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια προς την Τουρκία κατά τα έτη 1991 και 1999 με αφορμή τους μεγάλους σεισμούς. Μάλιστα το έργο της ΕΜΑΚ υπήρξε τόσο σπουδαίο που προβλήθηκε και παρασημοφορήθηκε ξεχωριστά για τη βοήθεια που προσέφερε στα θύματα του σεισμού, σε σημείο που οι ίδιοι οι πολίτες της Τουρκίας να αναγνωρίζουν τούτη τη βοήθεια και να αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη διατήρηση της εύθραυστης ισορροπίας των δύο χωρών και την προάσπιση της ειρήνης.

– Οι δύο πρωτεργάτες της επιτυχημένης αντιμετώπισης της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόρδας και ο κ. Χαρδαλιάς. Ωστόσο ορισμένοι θεώρησαν αυστηρό τον χαρακτήρα του κ. Χαρδαλιά. Ποια η γνώμη σας;

Σε ένα σημείο του τραγουδιού αναφέρω: «Γοργά τα βήματα σε πάνε κάθε πρωί στον κίνδυνο/ Έχεις καθήκον ιερό τον κόσμο μας να προστατέψεις». Για εμάς που γνωρίζουμε καλά από αντιμετώπιση κρίσεων και ακραίων καταστάσεων, καταλαβαίνουμε πως ο κ. Χαρδαλιάς δεν είναι αυστηρός με τον συνάνθρωπο. Είναι αυστηρός όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου. Οταν έχει κανείς υψηλή αίσθηση ευθύνης και χρέους –όπως τονίζω και στο τραγούδι– γνωρίζει καλά πως θα πρέπει ως στρατιώτης να αντιμετωπίσει κάθε ακραία κατάσταση. Γιατί τέτοιου είδους καταστάσεις απαιτούν ακριβή σχεδιασμό, απόλυτη προσήλωση και αυστηρή πειθαρχία. Στην ουσία αυτή η φαινομενική αυστηρότητα είναι η μεγαλύτερη έκφραση αγάπης προς τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα σε μεγάλες κρίσεις, όπως αυτής της πανδημίας.

– Ενας στίχος σας αναφέρει: «Και κάθε που ’ρχεται η βραδιά/ Στων κοριτσιών σου τη γεμάτη αγκαλιά…». Ποια μορφή ευχαριστίας κατά τη γνώμη σας είναι η πιο όμορφη;

Με αυτόν τον στίχο εκφράζω πως είναι σειρά του κ. Χαρδαλιά, να ακούσει το «ευχαριστώ» για το έργο που προσέφερε στην πατρίδα του και ένα τέτοιο «ευχαριστώ» μόνο οι δικοί μας άνθρωποι που είναι κοντά μας και μοιράζονται τις ελπίδες, τις αγωνίες και τους φόβους μας, μπορούν να το εκφράσουν. Όταν αντικρίζεις την ευγνωμοσύνη στα μάτια των παιδιών σου, αντικρίζεις το μέλλον και τότε ξέρεις πως βοήθησες κι εσύ να έλθει αυτό το μέλλον και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και χαρά που μπορεί να λάβει ο αγωνιζόμενος άνθρωπος.

– Τί εννοείτε με τον στίχο σας: «Τον θάνατο να κοροϊδέψεις»; Ποιος είναι ο ρόλος Πολιτικής Προστασίας για την προστασία του πολίτη μέσα από την εμπειρία σας; Ποια η θέση της Υπηρεσίας αυτής, στη δική σας προσωπική ζωή;

Καθημερινά ως άνθρωποι της Ε.Μ.Α.Κ. παλεύουμε με τον θάνατο. Ρισκάρουμε συνεχώς και πέφτουμε στη φωτιά πάντα με αυταπάρνηση. Κάθε επιτυχημένη προσπάθεια της Ε.Μ.Α.Κ. μέσα από τη διάσωση ενός ανθρώπου αποτελεί ήττα του θανάτου και νίκη της ζωής. Η ειδική αυτή Υπηρεσία της Πυροσβεστικής είναι ένα σώμα και μία ψυχή. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω και τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τον Διοικητή Μονάδας, τους προϊσταμένους μου και τους συναδέλφους μου, καθώς εκείνοι με στήριξαν σε κάθε μεγάλη δοκιμασία της ζωής μου, με μεγαλύτερη την ξαφνική απώλεια της αγαπημένης μου συζύγου, Αικατερίνης. Οι συνάδελφοί μου, ήταν παρόντες τόσο στη χαρά μας, στην Ακολουθία του Γάμου, όσο και στην πιο τραγική στιγμή, τη Νεκρώσιμο Ακολουθία. Και τίμησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο και τη σύζυγό μου και εμένα. Συνεχίζουν να με στηρίζουν με το περίσσευμα αγάπης που διαθέτουν.

Γιατί στην ΕΜΑΚ είμαστε ΜΑΖΙ. Όπως και στην περίπτωση αντιμετώπισης της παρούσης πανδημίας. Και όταν είμαστε ΜΑΖΙ τότε γίνονται θαύματα! Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, καθώς και τους Πατέρες της ενορίας μου, του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, για τη μεγάλη αγκαλιά που άνοιξαν σε εμένα και την οικογένειά μου, για τη στήριξη και την αγάπη που μου χαρίζουν απλόχερα. Υπάρχει μεγάλη αγάπη. Και όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει Θεός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *