Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα δύσκολα χρόνια στα Σεπόλια στην κορυφή του κόσμου και την αναγνώριση (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντετοκούνμπο

Η διαδρομή του αστεριού του ΝΒΑ που οδήγησε του Μπακς στο πρωτάθλημα

Εζησε τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα. Μπάσκετ στην Α1 δεν τον είδαμε να παίζει ποτέ. Το ταλέντο όμως ξεχείλιζε από πολύ νωρίς και στο ΝΒΑ αυτά δεν τα αφήνουν περάσουν έτσι. Οταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πολύ πιο αδύνατος, μετακόμισε στους Μιλγουόκι Μπακς το καλοκαίρι του 2013 κανείς δεν πίστευε πως θα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή. Εκτός ίσως από τον ίδιο και την οικογένειά του.

Το μπασκετικό φαινόμενο Αντετοκούνμπο δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ο Θεός, η φύση ή όποιος άλλος θέλετε να το πείτε, του χάρισε απλόχερα το κορμί, το ταλέντο και το μυαλό μέσα στο κεφάλι ώστε να δουλέψει όπως έπρεπε να και προκόψει. Και βέβαια δουλειά, δουλειά, δουλειά. Είχε όμως και μια φοβερή οικογένεια που ήταν ενωμένη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της ζωής. Ετσι, εδώ και μερικές ώρες είναι ο βασιλιάς του ΝΒΑ, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τους Μπακς. Δεν είχε όμως στο πλευρό του τον πατέρα του, που “έφυγε” από τη ζωή, ενώ ο αδελφός του και συμπαίκτης του, Θανάσης, ήταν σε καραντίνα στο σπίτι.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά τους. Οι γονείς του απέκτησαν άλλους τρεις γιους στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο».

Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός τους, Φράνσις πίσω στη Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έχει αναφερθεί πως ο Γιάννης είναι υποστηρικτής του Ολυμπιακού.

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA Ντραφτ στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε (ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς στη θέση 14 το 1996 ήταν παίκτης της εθνικής Σερβίας και είχε διπλή υπηκοότητα, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης επιλέχτηκε στο νούμερο 13 το 2016). Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, ένα μήνα μετά από την επιλογή του στο NBA Ντραφτ.

Σταρ του ΝΒΑ και «Ελληνας φιλόσοφος»

Το σπουδαιότερο όμως ατομικό του επίτευγμα είναι ο καθολικός σεβασμός που έχει κερδίσει, όχι μόνο για όσα κάνει εκτός γηπέδου, αλλά και για την νοοτροπία του και το πως αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό εκτός αυτού. Ο «Greek Freak» που έχει δείξει πολλάκις ότι δεν ξέχασε από που ξεκίνησε, ανάγκασε τα διεθνή ΜΜΕ να υποκλιθούν με τις δηλώσεις του μετά τη νίκη στην έδρα των Σανς που φέρνει απόψε τον ίδιο και την ομάδα του αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πρόκληση.

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Μπακς στο πρωτάθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του France24 που συνόδευσε τις δηλώσεις του Greek Freak», ο οποίος αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει από τις κράμπες μετά το ματς, αλλά επέστρεψε στη συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κομμάτι του εγωϊσμό τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο; » ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον Αντετοκούνμπο να απαντά:

«Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής. Συνήθως όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι “ναι έκανα αυτό”, ξέρεις, “είμαι τόσο σπουδαίος”, “έβαλα 30 ποντους, έβαλα 25-10-10”, ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, “κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο”, λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ..α. Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωϊσμός σου που μιλάει. “Έκανα αυτό”, ξέρεις… “Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0″… “Έκανα αυτό στο παρελθόν”… “Κέρδισα αυτό στο παρελθόν”. Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, “ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ’ άλλο”. Ξέρεις, τύπου “θα κυριαρχήσω”. Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω».

Πηγή πληροφοριών wikipedia, newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *