Γιάννης Δαλιανίδης: 10 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο σκηνοθέτη

Γιάννης Δαλιανίδης

Τα πρώτα βήματα και η επιτυχία

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο γνωστούς και εμπορικούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923. Υιοθετήθηκε σε πολύ μικρή ηλικία από την οικογένεια του Ναούμ και της Ολυμπίας Δαλιανίδη. Στη διάρκεια της κατοχής φυγαδεύτηκε στο Βελιγράδι σε ένα θείο του για να αποφύγει την πείνα και τις στερήσεις.

Λίγο αργότερα ο Γιάννης Δαλιανίδης βρέθηκε μόνος του στη Βιέννη, όπου και συνελήφθηκε και οδηγήθηκε για ένα μικρό διάστημα σε στρατόπεδο εργασίας ανηλίκων. Επέστρεψε στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1942 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο χορό και στο θέατρο στην σχολή Μούσλιγκερ της Βιέννης.

Τα πρώτα βήματα

Ο Γιάννης Δαλιανίδης σπούδασε χορό στη Βιέννη και εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις από 10 χρονών. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δούλεψε ως χορευτής σε θέατρα και βαριετέ, ενώ παράλληλα έκανε χορογραφίες σε ταινίες μικρών παραγωγών. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Το 1958 γράφει το πρώτο του σενάριο για την ταινία «Το τρελοκόριτσο» με πρωταγωνίστρια την νεαρή τότε Τζένη Καρέζη.

Η μεγάλη επιτυχία

Η σκηνοθετική του σταδιοδρομία ξεκινάει ένα χρόνο μετά, το 1959 με την ταινία «Η μουσίτσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σαν πρώτο όνομα να κάνει την εισπρακτική επιτυχία. Το 1961 έρχεται η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ και η ταινία του «Κατήφορος», μια ταινία νεορεαλιστικού χαρακτήρα με την οποία πραγματεύεται ευαίσθητα θέματα της νεολαίας και δείχνει τολμηρό γυμνό για τα δεδομένα της εποχής. Το έργο κάνει θραύση και η νεαρή πρωταγωνίστρια Ζωή Λάσκαρη, εντυπωσίασε με την ερμηνεία της.

Δύο χρόνια μετά, πιο συγκεκριμένα το 1963, ο Γιάννης Δαλιανίδης κάνει ένα βήμα που ήθελε καιρό με το «Μερικοί το προτιμούν κρύο», ταινία που αποτέλεσε το πρώτο από μια σειρά μιούζικαλ, τα οποία άνθισαν για μια ολόκληρη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Φίνου, προσάρμοσε με επιτυχία το αμερικανικό είδος στα ελληνικά ήθη και δημιούργησε ένα αξεπέραστο ως σήμερα μοντέλο ψυχαγωγικού κινηματογράφου: νεαροί χαρακτήρες, ελληνικά τοπία, εντυπωσιακές χορογραφίες και αθάνατα τραγούδια.

Εννέα μιούζικαλ και έξι μουσικές κωμωδίες είναι από τις ταινίες του που όσες φορές και αν προβληθούν σήμερα στην τηλεόραση δεν χάνουν καθόλου την φρεσκάδα τους, ενώ η ταινία του «Οι θαλάσσιες χάντρες» έφτασε μέχρι τις Κάννες.

«Επεσε η αυλαία»

Ο Γιάννης Δαλιανίδης απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, το πρωί της 16ης Οκτωβρίου του 2010 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στο οποίο νοσηλευόταν αρκετό καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή πληροφοριών βιογραφικού: enimerotiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *