Ο μακαριστός γέροντας Επιφάνιος στην κάμερα του Thes.gr – Ο τρύγος στα φημισμένα αμπέλια του Αγίου Ορους (ΒΙΝΤΕΟ)

γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός

Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Ορους εκοιμήθη και άφησε ένα μεγάλο κενό

Ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, γνωστός και ως ο αρχιμάγειρας του Αγίου Ορους, εξεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 64 ετών.

Ο γέροντας Επιφάνιος, με καταγωγή από τη Νικήσιανη του Παγγαίου στην Καβάλα, αφιερώθηκε στον Θεό κι έγινε μοναχός στο Αγιο Ορος. Στο πέρασμα των ετών κατάφερε να μετατρέψει το διακόνημά του ως μάγειρας σε μια υψηλή αποστολή και να κάνει την αγιορείτικη κουζίνα γνωστή στην Ελλάδα και στον εξωτερικό.

Ο μακαριστός γέροντας είχε καταφέρει, επίσης να δημιουργήσει έναν εξαιρετικό οίνο από τον αμπελώνα στο Κελί στο οποίο διέμενε στο Μυλοπόταμο. Η περίοδος του τρύγου ήταν μια μοναδική στιγμή που απολάμβαναν όλοι, μαζεύοντας τα σταφύλια και να παράξουν το περίφημο κρασί διαφόρων ποικιλιών όπως μεταξύ άλλων Merlot, Λημνιό, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet.

Παράλληλα, στο Κελί υπάρχει εμφυαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Ορους το οποίο τηρεί πιστά την χιλιόχρονη αγιορείτικη παραδοσιακή οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ υπάρχουν χάλκυνοι αποστακτήρες και αμβυκές για το τσίπουρο και τα αποστάγματα.

Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοποτάμου είναι μοναδική, διότι πρώτοι αυτοί σ’ όλη την Αθωνική Πολιτεία παράγουν κι εμφιαλώνουν κρασιά, τα οποία διατίθενται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στην ελληνική αγορά, και στο εξωτερικό.

Η κάμερα του Thes.gr, με την παραγωγή της Life Events ΚΟΙΝΣΕΠ, είχε καταγράψει τον γέροντα Επιφάνιο στον αμπελώνα κατά την περίοδο του τρύγου και τις εργασίες ώστε τελικά να παραχθεί το κρασί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *