Σταύρος Κιουτσιούκης: Ο Θεσσαλονικιός δημιουργός κόμικ αποκαλύπτεται στο Thes.gr

Σταύρος Κιουτσιούκης

Αγαπημένος καλλιτέχνης της πόλης

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Από μικρό παιδί ο Σταύρος Κιουτσιούκης ασχολείται με το σκίτσο, ενώ ο… έρωτας του με το κόμικ ξεκίνησε περίπου στην ηλικία των 16 ετών.

Συνδυάζοντας την ικανότητα του στο σχέδιο και το πηγαίο και ευρηματικό του χιούμορ, έχει καταφέρει να είναι από τους πιο αναγνωρισμένους δημιουργούς κόμικ στην Ελλάδα.

Μέσα από τα βιωματικά του κόμικ του αφηγείται ιστορίες με ιδιαίτερα και στοχευμένα μηνύματα.

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης μίλησε στο thes.gr για τη δουλειά του και τη μεγάλη του αγάπη. Τα κόμικ…

– Ασχολείσαι με τη δημιουργία κόμικ από μικρή ηλικία. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το αντικείμενο;

“Ασχολούμαι όντως από παιδί με το σκίτσο, αλλά αμιγώς με το κόμικς από τα 16 μου περίπου. Ο λόγος που ακόμη και σήμερα συνεχίζω, είναι γιατί κανείς δεν μου είπε να σταματήσω! Λειτουργώ με αυτοματισμούς… Πέρα όμως από την πλάκα, είναι ο δικός μου τρόπος να αφηγηθώ ιστορίες. Είναι το μέσο μου να μιλήσω με τον κόσμο, μέσα από την ποπ τέχνη των κόμικς. Φυσικά έπαιξε ρόλο η όποια ικανότητά μου στο σχέδιο και ταυτόχρονα η εσωτερική ανάγκη μου να πλάθω ιστορίες”.

– Η σπιρτάδα ενός σκιτσογράφου “φωτογραφίζεται” στη δουλειά του. Αγχώνεσαι ότι μπορεί ένα μέρος του κόσμου να μην καταλάβει το μήνυμα που θέλεις να περάσεις;

“Γενικά μέσα από τα χρόνια δουλειάς έχω αναπτύξει κάποιες φόρμες αφήγησης, κυρίως κόμικ στριπ, που πλέον με χαρακτηρίζουν και είναι αναγνωρίσιμες. Έτσι και το αναγνωστικό κοινό που στηρίζει την δουλειά μου είναι υποψιασμένο. Παρ όλα αυτά έχουν υπάρξει καλύτερα και χειρότερα στριπάκια και ίσως ορισμένα πιο δυσνόητα σε πρώτη ανάγνωση.

Είτε κάποιοι δεν καταλάβουν το αστείο, είτε δεν ικανοποιήσει την αφήγηση η εικόνα, πάντα μελετάω τον “φταίχτη”. Όταν αυτός είμαι εγώ, γιατί δεν είπα με σωστό τρόπο αυτό που ήθελα να πω, προσπαθώ να με διορθώσω. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μικρές λεπτομέρειες στην ρυθμικότητα της γραφής και της εναλλαγής των καρέ, μπορεί να μου πάρουν ώρες, μέχρι την τέλεια απόδοση”.

– Σε έχουν κατηγορήσει ποτέ ότι τα σκίτσα σου είναι σεξιστικά για τις γυναίκες. Αν όχι… Ποια θα ήταν η απάντηση σου σε τέτοιο ενδεχόμενο.

“Γενικά όχι. Το αντίθετο μάλιστα και αυτός είναι και ο λόγος που γύρω τους τα κόμικς μου συγκεντρώνουν κατά βάση γυναικείο κοινό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα κάτσω να το συζητήσω. Σίγουρα δεν προσπερνάω ποτέ τα καλόβουλα κριτικά σχόλια”.

– Διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από πουριτανισμό;

“Ξεκάθαρα είμαστε μια πουριτανική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο. Κοιτώντας λοιπόν τι γινόμαστε και όχι τι είμαστε, νομίζω τα πάμε καλά”.

Κιουτσιούκης: “Συχνά οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα”

– Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ στις μορφές των κόμικ σου, εικόνα κοπέλας που ήσουν καψούρης;

“Όλοι ανεξαιρέτως οι καλλιτέχνες, μιλάμε σε έναν βαθμό βιωματικά μέσα από την τέχνη. Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να παράγει έργο για κάτι που δεν τον ενδιαφέρει. Οπότε σίγουρα συχνά οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα και αυτό δεν σημαίνει μόνο έρωτες, αλλά και φίλους, οικεία πρόσωπα κλπ”.

– Κορονοϊός, οικονομική κρίση. Εκτός από το κομμάτι… έμπνευσης. Σε έχει επηρεάσει όλο αυτό;

“Με έχει επηρεάσει οικονομικά όπως όλους γύρω μου. Από την άλλη όμως, με έχει πεισμώσει για το επόμενο βήμα. Το κάθε επόμενο βήμα”.

– Ενα μήνυμα που θέλει να στείλει ο Σταύρος Κιουτσιούκης στην ελληνική κοινωνία…

“Διαβάζετε περισσότερα κόμικς. Βάλτε τα στην ζωή σας!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *