Ζήσης Καραγώγος: Ο νεαρός που σκοτώθηκε από Τούρκους στον Εβρο πριν 36 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ζήσης Καραγώγος

Ενα περιστατικό που είχε συγκλονίσει

Την στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει “χτυπήσει κόκκινο”, στο όχι μακρινό παρελθόν έχουν συμβεί περιστατικά που λίγο έλειψε να προκαλέσουν πολύ σοβαρά συμβάντα. Ενα από αυτά συνέβη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

Στην περίπτωση εκείνη, η χώρα μας θρήνησε το χαμό ενός στρατιώτη. Ηταν 19 Δεκεμβρίου 1986, όταν ο Ζήσης Καραγώγος έπεφτε νεκρός από τουρκικά πυρά στον Εβρο.

Με καταγωγή από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, ο 19χρονος Ζήσης Καραγώγος έφυγε αναίτια και άδικα από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τον ελληνικό στρατό και την Ελλάδα.

Ο Ζήσης Καραγώγος ήταν το πρώτο θύμα σε περίοδο ειρήνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η δολοφονία του σόκαρε την κοινή γνώμη ενώ λίγο έλειψε να υπάρξει όξυνση με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο τάφος του στον Ασκό Θεσσαλονίκης

Ο Ζήσης Καραγώγος καταγόταν από τον Ασκό του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και αναπαύεται. Ο τάφος του βρίσκεται στα νεκροταφεία του χωριού.

«ΖΗΣΟΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ
ΕΤΩΝ 19
ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».

Αυτό αναγράφεται στον τάφο του 19χρονου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε υπέρ της πατρίδος, έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες στο κορμί του, σε μία ιστορία που κάποιοι έχουν ξεχάσει και ακόμη περισσότεροι δεν τη γνωρίζουν καν.

Ο ήρωας στρατιώτης τιμήθηκε από τους συγχωριανούς του, που έχουν δώσει στην κεντρική πλατεία το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η προτομή του, με τη λιτή φράση «Επεσε υπέρ Πατρίδος» για να υπενθυμίζει τη μεγάλη του θυσία.

Η κάμερα του Thes.gr σας μεταφέρει στο χώρο και στον τόπο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ο Ελληνικός Στρατός έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή όπου έγινε το συμβάν, ενώ κτίσθηκε και μνημείο με εικονοστάσιο.

Το χρονικό και το θερμό επεισόδιο στον Πέπλο

Εχουν πολλά ειπωθεί και άλλα τόσα γραφτεί για όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη χειμωνιάτικη ηλιόλουστη ημέρα της 19ης Δεκεμβρίου του 1986 στη συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Εβρου.

Η ουσία είναι πως ο 19χρονος στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, άοπλος και ανυποψίαστος, σε μία συνηθισμένη περίπολο, δέχθηκε αναίτια και ανεξήγητα πυρά από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων του.

Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Ελληνες στρατιώτες της ελληνικής περιπόλου άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα. Η τυχαία διέλευση του Ελληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο.

Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στον τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων. Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του… Απώλειες είχαν και οι Τούρκοι με νεκρούς και τραυματίες, ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρχαν και από την ελληνική πλευρά.

Θεωρείται το πιο θερμό επεισόδιο και μάλιστα αιματηρό, εξαιρετικής σοβαρότητας, μετά το 1974. Εκτοτε βέβαια ακολούθησαν και άλλα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο, με τα πιο σημαντικά, αυτό στα Ιμια δέκα χρόνια αργότερα (1996) και πρόσφατα με τους δύο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί και κρατούταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.