10 τρόποι για να… ασφαλίσεις το σπίτι σου πριν φύγεις διακοπές

ληστές σπίτι διακοπές

Κράτησε μακριά τους διαρρήκτες

Σιγά σιγά ετοιμάζεσαι για να φύγεις διακοπές και αναζητείς τρόπους πώς θα ασφαλίσεις το σπίτι σου ώστε να μην σε κλέψουν.

Εσύ θα πας διακοπές, όμως το μυαλό σου είναι στο σπίτι σου και την ασφάλειά του, ώστε όταν γυρίσεις να μην το βρεις άδειο.

Αυτή την περίοδο οι διαρρήκτες κάνουν πάρτι, γι’ αυτό πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου και να ταξιδέψεις χωρίς άγχος.

Πως να ασφαλίσεις το σπίτι σου πριν φύγεις διακοπές

Παρακάτω θα δεις δέκα τρόπους που θα σε βοηθήσουν να προφυλάξεις το χώρο σου από τους ανεπιθύμητους ληστές.

1. Κλείδωσε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Μην επαναπαύεσαι ακόμη κι αν μένεις στον 3ο όροφο. Μεγάλο ποσοστό κλοπών γίνεται από μια ανοικτή πόρτα ή παράθυρο.

2. Ισως είναι η ώρα να σκεφτείς την τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού, αν δεν έχεις ήδη. Ένα σπίτι που φυλάσσεται με συναγερμό είναι ένα σπίτι που δεν θα γίνει η πρώτη επιλογή των διαρρηκτών. Το ίδιο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει και η τοποθέτηση ενός συστήματος βιντεοσκόπησης.

3. Χρησιμοποίησε φωτισμό με χρονοδιακόπτη, τον οποίο θα προγραμματίσεις να ανάβει περιοδικά λίγες ώρες το βράδυ. Έτσι θα δημιουργήσεις την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα.

4. Βάλε φώτα στον εξωτερικό διάδρομο, την πυλωτή ή την αυλή με ανιχνευτή κίνησης. Οι διαρρήκτες προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους στο σκοτάδι κι οποιοδήποτε φως θα τους αποτρέψει.

5. Ανέθεσε σε έναν συγγενή ή φίλο να συλλέγει τα επιστολές & λογαριασμούς για τις ημέρες που θα απουσιάζεις. Η ξεχασμένη αλληλογραφία θα σε βάλει στο στόχο.

6. Ενημέρωσε σχετικά με την απουσία σου έναν έμπιστο γείτονα κι ένοικο της πολυκατοικίας, για να έχει το νου του αν ακούσει ή παρατηρήσει το παραμικρό. Και φυσικά ζήτα από όλους τους ένοικους να μην απαντούν στο θυροτηλέφωνο για διαφημιστικά. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια γενικά.

Διαβάστε επίσης
Camping: 5 tips για να κάνεις τις καλύτερες διακοπές

7. Ρύθμισε τον ήχο του τηλεφώνου πολύ χαμηλά ή στο αθόρυβο. Οι αναπάντητες κλήσεις είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι λείπεις.

8. Μην γνωστοποιείς δημόσια λεπτομέρειες για το ταξίδι σου με φωτογραφίες ή κοινοποιήσεις παρουσίας σε facebook, twitter, instagram ή όπου αλλού.

9. Η κουζίνα λένε οι στατιστικές ότι είναι το τελευταίο δωμάτιο που θα πάει ένας διαρρήκτης. Άρα κρύψε πολύτιμα αντικείμενα στην κουζίνα ή … άλλα απίθανα σημεία του σπιτιού.

Αλλα απίθανα σημεία για να κρύψεις τα πράγματά σου από τους επίδοξους κλέφτες, που διάβασα σε αμερικάνικα sites και μου έκαναν κλικ:
μέσα σε ρολό από χαρτί υγείας
στην σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας
μέσα σε ένα λούτρινο αρκουδάκι
μέσα στο κουρτινόξυλο αν αυτό είναι κούφιο
στο κουτί των μπισκότων
στο ψυγείο μέσα σε μια άδεια συσκευασία από κάποιο τρόφιμο
στην αμμοδόχο της γάτας (αρκεί να λείπει και η γάτα)

10. Βέβαια από το να σκαρφίζεσαι μυστικά μέρη, θα μπορούσες πολύ απλά να αγοράσεις ένα χρηματοκιβώτιο, να το παχτώσεις στον τοίχο και να ξενοιάσεις. Ένας διαρρήκτης λένε ότι μένει κατά μέσο όρο 10 λεπτά σε ένα σπίτι, οπότε δεν θα έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το χρηματοκιβώτιο.

Extra tip: Φωτογράφισε πολύτιμα αντικείμενα, ώστε σε περίπτωση διάρρηξης να μπορείς να τα δείξεις στις αστυνομικές αρχές. Εάν στη συνέχεια βρεθούν, θα μπορούν να ταυτοποιηθούν. Το απεύχομαι βέβαια αλλά των φρονίμων τα παιδιά…

Να θυμάσαι τον γενικό κανόνα: Όσο πιο πολλές δυσκολίες δημιουργήσεις σε έναν διαρρήκτη, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιλέξει το δικό σου σπίτι για να δράσει.

Πηγή: makelife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.