4 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίσετε με χαρτί κουζίνας

κουζίνα καθαριότητα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές φορές στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμε το χαρτί κουζίνας, ώστε να καθαρίσουμε διάφορες επιφάνειες στο σπίτι. Είναι όμως η σωστή επιλογή;

Δυστυχώς το χαρτί κουζίνας δεν κάνει για όλες τις δουλειές και για την ακρίβεια υπάρχουν 4 πράγματα που καλό είναι να μην καθαρίζετε ποτέ με αυτό γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε.

Ξύλινα έπιπλα: Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αλλά δεν είναι! Το χαρτί κουζίνας μπορεί να χαράξει τα ξύλινα έπιπλά σας. Η σκόνη είναι αρκετά τραχιά και το ίδιο συμβαίνει και με το χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν βαμβακερό πανάκι ή μια παλιά μακό φανέλα για να προστατέψετε τα έπιπλά σας από τυχόν γρατζουνιές.

Γυαλιά ηλίου/οράσεως: Μπορείτε άφοβα να καθαρίσετε τους βραχίονες των γυαλιών σας αλλά όχι τους φακούς. Συγκεκριμένα τα κρύσταλλα των φακών είναι επικαλυμμένα με ένα πολύ ευαίσθητο υλικό που τραυματίζεται εύκολα. Αποφύγετε λοιπόν το χαρτί κουζίνας που είναι αρκετά σκληρό και προτιμήστε ένα βαμβακερό ύφασμα ή το ειδικό πανάκι που υπάρχει μέσα στη θήκη των γυαλιών σας.

Το γνωρίζατε πως η χρήση της αναπνοής σας για καθαρισμό των γυαλιών είναι πολύ λάθος μέθοδος καθαρισμού; Αυτό το τρικ (που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το πιο ασφαλές) είναι λάθος και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί περισσότερα μικρόβια πάνω στους φακούς σας. Προτιμήστε ζεστό νερό, λίγο υγρό σαπούνι πιάτων και ένα βαμβακερό πανάκι.

Χαλί: Χαλιά, υφάσματα και ρούχα (ειδικά σκουρόχρωμα) δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με χαρτί κουζίνας. Το μόνο που θα πετύχετε (αν επιμένετε να το δοκιμάσετε) θα είναι να κομματιαστεί το χαρτί κουζίνας και να πρέπει στη συνέχεια να το καθαρίσετε από την επιφάνειά που έχει λερωθεί.

Το βρεγμένο χαρτί μπλέκεται στις ίνες του χαλιού με αποτέλεσμα να κάνει το έργο σας ακόμα πιο δύσκολο στον καθαρισμό του χαλιού σας. Γι’αυτό προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό πανί το οποίο θα τοποθετήσετε ταμποναριστά πάνω στο χαλί σας ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ και να μπορέσετε στη συνέχεια να το καθαρίσετε πιο εύκολα.

Το ξέρετε πως δεν πρέπει να ανακυκλώνετε τα βρόμικα χαρτιά κουζίνας; Ένα βρόμικο χαρτί κουζίνας, όταν πετιέται σε κάδο ανακύκλωσης, μπορεί να αχρηστεύσει ολόκληρη παρτίδα με ανακυκλώμενα υλικά. Προτιμήστε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα χαρτιού κουζίνας και αντικαταστήστε το όσο μπορείτε με υφασμάτινες πετσέτες που πλένονται.

Οθόνες: Αν δεν θέλετε να καταστρέψετε τις οθόνες της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του τάμπλετ, ή του κινητού σας, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που καθαρίζετε όλα αυτά τα ευαίσθητα τεχνολογικά μέσα. Προτιμήστε πανάκι με μικροΐνες ή ειδικά μαντηλάκια και σπρέι για οθόνες.

Τip: Χρησιμοποιήστε ξίδι και νερό για να καθαρίσετε τέλεια όλες τις οθόνες σας. Βάλτε σε ένα μπολάκι ίση ποσότητα νερού-ξιδιού, βουτήξτε μέσα ένα βαμβακερό πανάκι, στραγγίστε το καλά και στη συνέχεια περάστε με αυτό και με πολύ απαλές κινήσεις τις οθόνες που θέλετε να καθαρίσετε.

Προσοχή! Βεβαιωθείτε πως όλες οι συσκευές που καθαρίζετε είναι εκτός πρίζας πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα.

Πηγή: spirossoulis.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay