Eξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τις παγοθήκες σας με άλλο τρόπο

παγοθήκη

Θα σας εκπλήξει το πόσα μπορείτε να κάνετε με το αξεσουάρ της κουζίνας σας

Οταν κάποιος ακούει την λέξη παγοθήκη, αυτόματα ο νους του πάει στην λογική χρήση του αντικειμένου και στο νερό και στα παγάκια.

Στην πραγματικότητα όμως μία παγοθήκη μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα -εκτός από παγάκια- αρκεί να τροχοδρομήσετε τη σκέψη σας στη λογική του out of the box και να ανακαλύψετε ότι μέσα σε αυτές τις θήκες μπορείτε να χωρέσετε τη φαντασία και την ευρηματικότητά σας. Πώς; Χρησιμοποιώντας υλικά που ούτε καν θα πήγαινε ο νους σας ότι θα μπορούσαν να βρουν θέση σε μία παγοθήκη ή που δεν θα ήταν αναγκαίο να μπουν στην κατάψυξη για να μπορέσουν στη συνέχεια να φανούν χρήσιμα.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο έξυπνες, αναμενόμενες και μη, εναλλακτικές χρήσεις μίας παγοθήκης που θα σας κάνει να δείτε το εν λόγο οικιακό αξεσουάρ, με άλλο μάτι.

Τέλος στα leftovers

Περίσσεψε γάλα (φυτικό ή ζωικό), κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ζωμός, σαντιγί ή ακόμα και πιπεριές τσίλι chipotle σε κονσέρβα; Κανένα πρόβλημα! Μπείτε στη λογική του zero food waste και αποθηκεύστε τα περισσευούμενα υλικά σας στην παγοθήκη και από εκεί απ’ ευθείας στην κατάψυξη.

Λίγος καφές ακόμα

Έστω ότι δεν καταφέρατε να αδειάσετε τη γεμάτη με καφέ espresso, κούπα σας. Αντί να χύσετε τον καφέ που περίσσεψε στον νεροχύτη, γεμίστε με αυτόν τους κύβους μίας παγοθήκης και έπειτα βάλτε το στην κατάψυξη και επαναχρησιμοποιήστε, πλέον, ως παγάκι στον επόμενο καφέ espresso που θα φτιάξετε. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Μα που πήγαν τα φρούτα;

Στις κάψουλες της παγοθήκης! Και οι ρόγες από το σταφύλι, και τα σπόρια του ροδιού, και τα σμέουρα και οι φράουλες και τα κομματάκια ανανά ή μάνγκο: Όλα χωρούν και όλα μπορούν άνετα να αποθηκευτούν στην κατάψυξη και βγάζοντάς τα να τα αλέσετε σε ένα δροσερό και αναζωογονητικό smoothie!

Φρεσκάδα υπαίθρου στην κατάψυξη

Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπετε τα φρέσκα βότανα που ψωνίσατε από τον πάγκο της λαϊκής ή που μαζέψατε με τα χεράκια σας κατά την τελευταία μας εκδρομή στην ύπαιθρο και στο χωριό, να μαραίνονται στα ράφια του ψυγείου σας. Τι κάνετε λοιπόν; Τα ψιλοκόβετε ή τα αλέθετε στο μπλέντερ και έπειτα ανακατεύοντάς τα με ελαιόλαδο ή με τον αγαπημένο σας ζωμό (λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου), τα μοιράζετε ισόποσα στους κύβους της παγοθήκης σας. Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που φτιάχνετε σούπες, σάλτσες ή μαγειρευτά μπορείτε να αφαιρείτε και έναν κύβο από την κατάψυξη προσθέτοντάς τον στο φαγητό σας.

Διαβάστε επίσης  Τελικά είναι τα μαύρα πλαστικά κουζινικά σκεύη καρκινογόνα;

Το απόλυτο πέστο

Το καλοκαίρι πέρασε και σίγουρα ευχαριστηθήκατε να φτιάχνετε την αγαπημένη σας συνταγή με πέστο με μπόλικο φρέσκο βασιλικό. Τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει σταδιακά να παγώνει, μπορείτε να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα πέστο του καλοκαιριού, διατηρώντας τα σε κατεψυγμένους κύβους και σε σιλικονούχες ή πλαστικές θήκες, για όλο τον χρόνο, στην κουζίνα σας. Έτσι δε θα στερηθείτε τις συνταγές που λατρέψατε σε ζυμαρικά, σαλάτες, σάλτσες και φρέσκα σάντουιτς, φέρνοντας ταυτόχρονα και κάθε εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι, κυριολεκτικά, στο πιάτο σας.

Η αλόη

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης σε διάφορα προβλήματα- κυρίως δερματικά- που αντιμετωπίζει συχνά-πυκνά ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι λίγο ως πολύ γνωστές. Αυτό όμως που οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζουν είναι ότι το τζελ της αλόης μπορεί να καταψυχθεί, αποθηκεύοντάς το σε παγοθήκες και μετατρέποντάς το σε παγάκια. Πολύ εύκολα, γρήγορα και απλά, η λύση αυτή δίνει πρόσβαση στο ζελατινώδες υγρό της αλόης όποτε το χρειαστείτε, κυρίως σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων ή εγκαυμάτων από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Ελαιο καρύδας σε κυβάκια

Είναι εντυπωσιακό σε πόσες διαφορετικές μαγειρικές, ζαχαροπλαστικές ή καλλυντικές συνταγές συναντάμε το λάδι καρύδας. Και αυτό, όπως και το ελαιόλαδο, μπορεί να αποθηκευτεί σε παγοθήκες στην κατάψυξη και κάθε φορά που θέλετε να το προσθέτετε στα κέικ, στα μπισκότα σας, στα smoothies σας, στις Ασιατικές μαγειρικές συνταγές σας ή ακόμα και στο πρόσωπο ή στα μαλλιά σας για φυσική ενυδάτωση, απλά να αφαιρείτε έναν κατεψυγμένο κύβο και να τον χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν.

Η πιο ωραία λεμονάδα όλο τον χρόνο

Τι κάνετε όταν τα φρέσκα λεμόνια αποσύρονται από την αγορά λόγω εποχής και εσείς θέλετε πάση θυσία να έχετε φρέσκο χυμό λεμονιού όλο τον χρόνο στην κουζίνας σας; Δεν πρέπει να απογοητέυετε καθώς και σε αυτή την περίπτωση, οι παγοθήκες μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στύψετε τα λεμόνια σας και έπειτα να αποθηκεύσετε τον χυμό τους στους κύβους της παγοθήκης.

Το σκόρδο συναντά το τζίντζερ

Όλοι γνωρίζουν ότι ανάμεσα στο τζίντζερ και στο σκόρδο υπάρχει μία δυνατή αγάπη. Τα δύο αυτά δημοφιλή υλικά της κουζίνας όταν συναντιούνται μπορούν να κάνουν μαγειρικά θαύματα. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα στην κουζίνα σας και τα δύο και ότι δεν κινδυνεύετε από ελλείψεις, φτιάξτε πολτό ανακατεύοντάς τα μεταξύ τους στο μπλέντερ και έπειτα παγώστε τον γεμίζοντας με αυτόν τις παγοθήκες σας.

Πηγή φωτό: Envato.com

Πηγή: cantina.protothema.gr