Η ηλεκτρική συσκευή που «φουσκώνει» το λογαριασμό ρεύματος

λογαριασμός ρεύματος λογαριασμό συσκευές

Τι μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρήματα

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κόσμο, θα τολμούσαμε να πούμε και… τρόμο από το τι θα κληθούν να πληρώσουν.

Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι με «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος.

Μερικές από τις κινήσεις που έχουν κάνει είναι να αντικαθιστούν συσκευές και λάμπες με άλλες, νεότερης γενιάς, που είναι οικονομικότερες ενεργειακά ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες συσκευές που καίνε ρεύμα.

Η «αθώα» συσκευή που αυξάνει το λογαριασμό ρεύματος

Αν σας λέγαμε πως μία από τις συσκευές που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος είναι το πιστολάκι μαλλιών θα το πιστεύατε; Και όμως… Πρόκειται για μία συσκευή ιδιαιτέρως ενεργοβόρα η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα, παρότι δεν την χρησιμοποιούμε συνέχεια. Για το λόγο αυτό, αν δεν έχετε κάπου να πάτε, αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά.

Οι απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να μη καίτε ρεύμα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να μη δαπανάτε πολύ ρεύμα.

Μία κακή συνήθεια οι συσκευές σε αναμονή
Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα.

Ψυγείο
Επίσης το ψυγείο που λειτουργεί όλο το 24ωρο όσο πιο παλιό είναι τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει.
Πέρα από το να αλλάξετε ψυγείο και να αντικαταστήσετε το παλιό με ένα νεότερης γενιάς, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του.

Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του, τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη, διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή. Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας ή να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.

Κλιματιστικό
Το κλιματιστικό ομολογουμένως είναι μία συσκευή η οποία καίει πολύ ρεύμα, ειδικά το καλοκαίρι, αν και τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ρυθμισμένες σε σωστές θερμοκρασίες, προκειμένου να είναι αποδοτικά. Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

Αφυγραντήρας
Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει ένας αφυγραντήρας εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο στο οποίο έχετε τοποθετήσει την συσκευή.

Θερμοσίφωνας
Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του, αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα και να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους.

Φούρνος/Ψηστιέρα/Τοστιέρα
Τέλος, ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από μία ψηστιέρα ή μια τοστιέρα και καλό είναι να μην τον χρησιμοποιούμε τακτικά. Ετσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα.

Πηγή: womanidol.com