Λάθη που κάνετε όταν διακοσμείτε ένα μικρό σπίτι

Μάθε τα 8 βασικά πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγεις στη διακόσμηση ενός μικρού χώρου, ώστε να είναι άνετο και ταυτόχρονα περιποιημένο.

Το να μένεις σε μικρό σπίτι δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να γνωρίζεις πως να το διακοσμήσεις και να το οργανώσεις σωστά για να μην “πνίξεις” τον πολύτιμο χώρο που έχεις στη διάθεση σου.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του φυσικού φωτός

Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος φίλος ενός μικροσκοπικού χώρου. Κάθε μικρός χώρος φαίνεται μεγαλύτερος όταν «εισβάλλει» σε αυτόν το φυσικό φως. Βάλτε καθρέφτες απέναντι από τα παράθυρά σας ώστε να αντανακλάται το φως και να διασκορπίζεται σε όλο το χώρο. Επιλέξτε λεπτές κουρτίνες για να εισέρχεται περισσότερο φως μέσα στο δωμάτιο και επιλέξτε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για τους τοίχους

Μην διαχωρίζετε τους χώρους

Αν το σπίτι σας αποτελείται από πολλά μικρά δωμάτια, «βοηθήστε» το να φανεί μεγαλύτερο επιλέγοντας μια ενιαία χρωματική παλέτα για όλους τους χώρους. Αυτό το τρικ θα δημιουργήσει μια ροή στο σπίτι σας. Αν για παράδειγμα, επιλέξετε λευκό χρώμα για ένα δωμάτιο, τότε βάψτε με την ίδια ακριβώς απόχρωση τους τοίχους σε όλα τα δωμάτια που συνδέονται μεταξύ τους.

Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτους χώρους

Όταν το σπίτι σας αποτελείται από λίγα τετραγωνικά μέτρα, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε το κάθε εκατοστό σε μήκος, πλάτος αλλά και ύψος. Προσθέστε ράφια κατακόρυφα, εκμεταλλευτείτε το χώρο πάνω από το παράθυρο, προσθέστε έπιπλα με έξτρα αποθηκευτικούς χώρους.

Μην καταπολεμάτε το μικρό μέγεθος του σπιτιού σας

Το πρώτο βήμα στη λύση ενός προβλήματος είναι η αποδοχή του. Αν, λοιπόν, διαθέτετε μικρό σπίτι θα πρέπει να το αποδεχτείτε και να κινηθείτε με βάση αυτό το δεδομένο στη διακόσμησή σας. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε την αλήθεια τόσο πιο γρήγορα θα μεταμορφώσετε το μικρό σας σπίτι στο σπίτι των ονείρων σας. Αποφύγετε έπιπλα και διακοσμητικά που θα κάνουν το χώρο σας να δείχνει παραφορτωμένος και προτιμήστε πιο απλή διακόσμηση. Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να βάλετε το καθετί που θέλετε μέσα στη διακόσμηση του χώρου σας. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να προσθέσετε μια μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι αλλά δεν υπάρχει χώρος, τοποθετήστε την στον τοίχο ή ενσωματώστε την στη βιβλιοθήκη.

Μην το παρακάνετε με τη διακόσμηση

Όσες έξυπνες ιδέες και αν σκεφτείτε για να μεγαλώσει ο χώρος σας και να αποκτήσετε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους και πάλι ο χώρος σας είναι μικρός. Μην τον παραφορτώνετε γιατί όσο πιο πολλά αντικείμενα βάζετε τόσο πιο μικρός και αποπνικτικός θα δείχνει.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός καθρέφτη

Ο ρόλος ενός καθρέφτη στο υπνοδωμάτιο είναι διπλός. Μεγαλώνει οπτικά ένα χώρο και αντανακλά το φως. Το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Βάλτε έπιπλα με καθρέφτες στα υπνοδωμάτια και επιλέξτε μεγάλους καθρέφτες για το σαλόνι και το χολ. Φέτος είναι πολύ της μόδας και οι τοίχοι που είναι διακοσμημένοι με καθρέφτες σε όλη τους την επιφάνεια.

Μην σπαταλάτε πολύτιμο χώρο

Αν η κουζίνα σας είναι μικροσκοπική τότε προσθέστε περισσότερα ράφια και μειώστε λίγο χώρο από τους πάγκους. Χρησιμοποιείστε έπιπλα που είναι λειτουργικά και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Προτιμήστε να αξιοποιήσετε έναν τοίχο στο μπάνιο σας για να προσθέσετε έξτρα ράφια παρά για να κρεμάσετε έναν πίνακα ζωγραφικής.

Μην ακολουθείτε πάντα το ασφαλές μονοπάτι

Το ότι το σπίτι σας είναι μικρό δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι βαρετό και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήστε υφάσματα με μεγάλα σχέδια και έντονες αποχρώσεις για να διακοσμήσετε το χώρο σας και να του δώσετε χαρακτήρα. Προσθέστε ταπετσαρίες, βάλτε κουρτίνες σε φωτεινά χρώματα και κρεμάστε τις από το ταβάνι για να φαίνεται ο χώρος πιο ψηλός, χρησιμοποιήστε συνδυασμό υλικών και παίξτε με τα σχέδια. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και εσείς θα αρχίσετε να βλέπετε το σπίτι σας με εντελώς άλλο μάτι.

Πηγή: spirossoulis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.