Οργανωμένη κουζίνα, αυτός ο εφιάλτης – Do’s & don’ts

κουζίνα

Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή οργάνωση του χώρου

Η κουζίνα είναι ένας χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα συχνά να μην επικρατεί η τάξη σε αυτόν. Όμως, μία καλά οργανωμένη και τακτοποιημένη κουζίνα αποτελεί προτεραιότητα για να μπορείς να μαγειρεύεις με άνεση και να νιώθεις ηρεμία όταν βρίσκεσαι σε αυτή, παρόλο που η διατήρηση της τάξης είναι μία καθημερινή πρόκληση!

Πώς λοιπόν θα καταφέρεις να έχεις μία οργανωμένη κουζίνα, όλη μέρα, κάθε μέρα; Μοιραζόμαστε μαζί σου τα do’s και don’ts παρακάτω!

Do: Χώρισε την κουζίνα σου σε ζώνες

Ένα από τα πρώτα και πιο έξυπνα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει η κουζίνα σου αυτομάτως πιο οργανωμένη είναι να τη χωρίσεις σε λειτουργικές ζώνες, με βάση τη δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε κάθε σημείο της. Για παράδειγμα, άλλη θα είναι η ζώνη στην οποία γίνεται η προετοιμασία του φαγητού και άλλη η ζώνη στην οποία καταναλώνεται, δηλαδή το τραπέζι ή η νησίδα της κουζίνας.

Μπορείς να επενδύσεις με μία έτοιμη κουζίνα με ήδη διαμορφωμένες λειτουργικές ζώνες, όπως οι κουζίνες του gruppocucine.gr, ή να διαμορφώσεις την κουζίνα σου με τα κατάλληλα αξεσουάρ από το Amazon, ώστε να εξοπλίσεις την κάθε ζώνη με όσα χρειάζεται!

Don’t: Μην αμελείς το τακτικό ξεσκαρτάρισμα

Για να μείνει οργανωμένη η κουζίνα σου, είναι σημαντικό να ξεφορτώνεσαι τακτικά όλα όσα δεν έχουν θέση σε αυτή, γιατί είναι πολύ εύκολο να μαζευτούν πολλά πράγματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε μία μόνιμη ακαταστασία. Οπότε, προσπάθησε μία φορά την εβδομάδα να επιθεωρείς τα ντουλάπια σου ένα-ένα, καθώς και το ψυγείο σου, για να βρίσκεις τρόφιμα που έχουν λήξει και να τα πετάς.

Επίσης, θα πρέπει να κάνεις έναν τακτικό έλεγχο στα συρτάρια και τα ράφια της κουζίνας και να βρίσκεις σερβίτσια και αξεσουάρ μαγειρικής που είναι χαλασμένα ή σπασμένα και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλο. Όσον αφορά στα αντικείμενα που έχεις μέσα στην κουζίνα σου και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό, μάλλον έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν χέρια!

Διαβάστε επίσης  Πεντανόστιμες σουπιές κρασάτες και κοκκινιστές (ΦΩΤΟ)

Do: Δημιούργησε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο

Το κλειδί για μία τακτοποιημένη και οργανωμένη κουζίνα είναι να υπάρχει αρκετός χώρος για να αποθηκεύονται όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτή! Επομένως, αν δεν έχεις ήδη πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θα πρέπει να δημιουργήσεις: Ντουλάπια, ράφια, συρτάρια, καλάθια, γαντζάκια και κουτιά είναι απαραίτητα για να είναι η  μονίμως σε τάξη.

Αν όμως έχεις μικρή κουζίνα, η οποία δεν χωράει επιπλέον έπιπλα, μην ανησυχείς! Μπορείς απλά να εκμεταλλευτείς την κάθετη διάστασή της, δηλαδή τους τοίχους, εγκαθιστώντας εντοιχισμένα ντουλάπια και ράφια. Επιπλέον, μην ξεχνάς να βάζεις σε κάθε συρτάρι της κουζίνας σου ειδικά διαχωριστικά, ώστε να είναι όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτό τακτοποιημένα, αλλά και να βρίσκεις εύκολα αυτό που ψάχνεις κάθε φορά!

Don’t: Μην ξεχνάς να καθαρίζεις κάθε μέρα

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μένει η κουζίνα καθαρή, ειδικά αν κυκλοφορούν και παιδιά στο χώρο! Το μυστικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η συνέπεια, δηλαδή το να δημιουργήσεις μία ρουτίνα καθαριότητας για την κουζίνα σου και να την ακολουθείς ευλαβικά, ό,τι κι αν γίνει.

Καθάρισε τους λεκέδες με το που εμφανίζονται, σκούπισε προσεκτικά τους πάγκους με ένα νωπό πανί, πλύνε τα πιάτα αμέσως μόλις τα βάλεις στο νεροχύτη, καθάρισε τα μάτια της ηλεκτρικής κουζίνας μετά το μαγείρεμα, και πέταξε τις άδειες συσκευασίες αμέσως μόλις τις χρησιμοποιήσεις. Έτσι, θα εμποδίσεις τη βρωμιά να μαζευτεί και να φτάσει σε ένα σημείο που θα απαιτείται πολύς χρόνος για να καθαριστεί. Τέλος, καλό είναι να μην πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ, χωρίς να έχεις πρώτα καθαρίσει και τακτοποιήσει την κουζίνα σου. Η εικόνα που θα αντικρίζεις κάθε πρωί και η ευκολία με την οποία θα ετοιμάζεις το πρωινό σου θα σε αποζημιώσει!

Μία καλά οργανωμένη και τακτοποιημένη κουζίνα είναι το κλειδί για να απολαμβάνεις το να βρίσκεσαι και να μαγειρεύεις μέσα σε αυτή. Εφαρμόζοντας το do’s και τα don’ts που μοιραστήκαμε μαζί σου, μπορείς να δημιουργήσεις μία κουζίνα που δεν είναι μόνο οργανωμένη, αλλά και λειτουργική!