Πως να μην χαλάσουν τα φαγητά του ψυγείου σας σε διακοπή ρεύματος

Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό όλων όταν γίνεται διακοπή ρεύματος στο σπίτι τους είναι το τι θα γίνουν τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο.

Τον τελευταίο καιρό οι διακοπές ρεύματος είναι όλο και πιο συχνές και κάποιες φορές διαρκούν περισσότερο από το φυσιολογικό, οπότε ο κόσμος πρέπει να βρίσκει λύσεις για τα τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του, προκειμένου να μην χαλάσουν.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα σας σε μια πολύωρη διακοπή ρεύματος:

Συμβουλή #1: Κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου κλειστές

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, αποφεύγετε να ανοίγετε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη, εκτός αν είναι απαραίτητο. Αν οι πόρτες είναι κλειστές, τα τρόφιμα θα παραμείνουν κρύα για περισσότερο χρόνο. Συγκεκριμένα, ένα κλειστό ψυγείο θα διατηρήσει τα τρόφιμα κρύα για περίπου τέσσερις ώρες, ενώ ένας γεμάτος καταψύκτης θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του για περίπου 48 ή 24 ώρες ανάλογα με την ένταση της ψύξης και την πληρότητά του.

Συμβουλή #2: Κάντε σωστή τακτοποίηση στην κατάψυξη

Σωστή τακτοποίηση σε περίπτωση έκτακτης διακοπής σημαίνει ότι βάζουμε το κρέας και τα πουλερικά στη μία πλευρά του καταψύκτη, μέσα σε μπολ ή σε σακούλα. Έτσι, εάν τα κρέατα αποψυχθούν, οι χυμοί τους δεν θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα, ούτε και την κατάψυξη.

Επίσης, εάν έχετε ειδοποιηθεί ότι πρόκειται να γίνει διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, συγκεντρώστε όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα μαζί στο ίδιο ράφι ή συρτάρι της κατάψυξης, όπως συμβουλεύει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας πιο κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή #3: Βάλτε πάγο στο ψυγείο

Ίσως αυτή η συμβουλή αφορά μόνο τους προνοητικούς, αλλά το να βάλετε έξτρα πάγο στο ψυγείο μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια, την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαβάστε επίσης
Διακοπή ρεύματος σήμερα (24/11) σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Χρησιμοποιείστε κομμάτια πάγου ή ξηρό πάγο για να διατηρήσετε το ψυγείο όσο το δυνατόν πιο κρύο.

Συμβουλή #4: Μεταφέρετε τρόφιμα από το ψυγείο στην κατάψυξη

Εάν υπάρχει πιθανότητα διακοπής ρεύματος, ο FDA προτείνει επίσης να μεταφέρετε κάποια από τα τρόφιμα που έχετε βάλει στο ψυγείο στην κατάψυξη για να τα διατηρήσετε σε ασφαλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτά μπορεί να είναι τρόφιμα που δεν χρειάζεστε άμεσα, όπως κρέατα ή ένα μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.

Συμβουλή #5: Μην βγάλετε τα τρόφιμα σε εξωτερικό χώρο

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διακοπή ρεύματος τους χειμερινούς μήνες, ίσως μας έχει περάσει από το μυαλό να βγάλουμε ορισμένα τρόφιμα στο εξωτερικό κρύο, στο μπαλκόνι μας για παράδειγμα, προκειμένου να διατηρηθούν. Αυτό είναι λάθος!

Δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε το φαγητό μας κρύο αποθηκεύοντάς το σε εξωτερικό χώρο. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες έξω μπορεί να αυξομειώνονται από ώρα σε ώρα ανάλογα με το πόσο φως του ήλιου υπάρχει, γεγονός που θα προκαλέσει αλλοίωση των τροφίμων.

Συμβουλή #6: Εφοδιαστείτε από πριν

Εάν πρόκειται για προγραμματισμένη, πολύωρη διακοπή ρεύματος, μπορείτε να προμηθευτείτε τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι και θα αντέξουν χωρίς να αλλοιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βασικά είδη διατροφής που μπορεί να διαρκέσουν για καιρό είναι, για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο, η βρόμη και τα αποξηραμένα όσπρια.

Πηγή: ow.gr