Πώς να βρείτε το ιδανικό στυλ διακόσμησης για την πρώτη σας συγκατοίκηση

Η πρώτη συγκατοίκηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για τη στιγμή που “ξυπνάει” μέσα μας η ανεξαρτησία, καθώς κι η ευθύνη της διαχείρισης ενός σπιτικού. Έχοντας ήδη λοιπόν πραγματοποιήσει αυτό το μεγάλο βήμα, αρχίζουν με τη σειρά τους να προκύπτουν νέες ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με τη δημιουργική μας πλευρά.

Oσο διασκεδαστική κι αν ακούγεται η διακόσμηση του σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε μια άκρως στρεσογόνα και πιεστική διαδικασία, η οποία μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού. Τα διαφορετικά γούστα των ανθρώπων, καθώς κι η πληθώρα των στυλ διακόσμησης που μπορεί κανείς να υιοθετήσει, αποτελούν από μόνα τους μια πρόκληση. Έτσι λοιπόν, σας έχουμε συγκεντρώσει τις πιο χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε την αισθητική που ταιριάζει σε εσάς, αλλά και στο χώρο σας!

1. Αναζητήστε έμπνευση

Μιας κι οι πιο πολλοί έχουν εξοικειωθεί για τα καλά με τη χρήση των social media, μια καλή λύση θα ήταν να τα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Ειδικά αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και δυσκολεύεστε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο στυλ, τότε το διαδίκτυο θα αποτελέσει την απόλυτη βοηθητική διέξοδο.

Ξεκινώντας από τα χιλιάδες άρθρα που μπορεί κανείς να ανακαλύψει, τα διάφορα βίντεο με τα αναλυτικά tutorials, αλλά και τις φωτογραφίες από άλλα, έτοιμα διακοσμημένα σπίτια, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσετε έναν όμορφο κι αισθητικά ευχάριστο χώρο. Για αρχή, η δική μας συμβουλή, είναι να αναζητήσετε ποιά στυλ διακόσμησης υπάρχουν, έτσι ώστε να έχετε κι εσείς μια καλύτερη εικόνα για να οραματιστείτε ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα. Από το μοντέρνο σκανδιναβικό design στα σαλόνια, μέχρι και το φινετσάτο κι αριστοκρατικό look που έχουν τα ιταλικά έπιπλα κουζίνας, το σπίτι των ονείρων σας, μπορεί πανεύκολα να γίνει πραγματικότητα!

2. Κάντε δοκιμές

Η διαδικασία της διακόσμησης, δε χρειάζεται να γίνει ούτε αγχωτική, ούτε δαπανηρή. Είναι πολύ πιθανό, μετά από πολλή έρευνα, να ενθουσιαστείτε με ένα συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης και να προβείτε σε παρορμητικές αγορές, που στο τέλος μπορεί και να μετανιώσετε. Για παράδειγμα, η λανθασμένη αντίληψη του χώρου, έχει αποτελέσει πολλές φορές τροχοπέδη κι έχει οδηγήσει στην απόρριψη μιας συγκεκριμένης αισθητικής, των επίπλων ή των διάφορων διακοσμητικών στοιχείων.

Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια. Προτού ξοδέψετε πολλά χρήματα, αλλά κι ενέργεια, προτιμήστε να κάνετε πρώτα μικρές δοκιμές κι αλλαγές με μικρές πινελιές από διαφορετικά στυλ διακόσμησης. Τοποθετήστε μερικά σύγχρονα έπιπλα, πιο μοντέρνου σχεδιασμού στην κουζίνα σας, ή ακολουθήστε τις μινιμαλιστικές τάσεις για το look της κρεβατοκάμαράς σας. Στο τέλος, θα μπορείτε με ευκολία να ξεχωρίσετε εκείνα τα στοιχεία που πιστεύετε ότι ταιριάζουν άψογα και στις δικές σας προτιμήσεις, αλλά και στα γούστα του συγκάτοικού σας!

3. Δημιουργήστε ένα πλάνο

Η οργάνωση αποτελεί το Α και το Ω σε κάθε τομέα της ζωής και γι’ αυτό, ακόμα και στο ζήτημα της διακόσμησης, δε χωράει καμία διαπραγμάτευση. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα θέλατε να αποφύγετε τις διαφωνίες και τις παρεξηγήσεις, οπότε ο σχεδιασμός ενός πλάνου, μπορεί να σας λύσει τα χέρια και να ξεκαθαρίσει οποιοδήποτε κώλυμα κι αν προκύψει.

Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από την αρχή οι προτεραιότητες μεταξύ των συγκατοίκων, έτσι ώστε όλη η προσοχή να εστιαστεί σε στοιχεία που είναι πραγματικά επιθυμητά κι αναγκαία και για τους δύο. Σε αυτό το σημείο, η δημιουργία ενός budget θα λειτουργήσει ως η κατευθυντήρια γραμμή για να αναζητάτε πάντα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία που βρίσκονται στο σωστό εύρος τιμών. Μόνο με έναν προκαθορισμένο προϋπολογισμό θα αποφευχθούν τα υπερβολικά έξοδα και θα δοθεί ένα αίσθημα ασφάλειας, το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός όμορφου, αλλά και πρακτικού χώρου!

4. Συζητήστε με τον συγκάτοικό σας

Από τη στιγμή που ένα σπίτι μοιράζεται, πρέπει κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψιν, οι ανάγκες κι οι επιθυμίες και των δύο. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με τις δικές του προτιμήσεις, οπότε αυτές χρειάζονται να ξεκαθαριστούν από την αρχή. Ιδανικά, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και να εκφράσετε ο ένας στον άλλον πώς ακριβώς έχετε οραματιστεί τη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Σίγουρα, θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί κι από τις δύο πλευρές, αλλά στο τέλος και τα δύο στυλ διακόσμησης οφείλουν να συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς να υπερφορτώνουν το σπίτι με περιττά αντικείμενα. Μιας κι αυτός ο χώρος αποτελεί ένα προσωπικό καταφύγιο, είναι αδύνατο να μη συμπεριληφθούν και μερικές προσωπικές πινελιές. Εξάλλου, αυτές είναι που αποτελούν τον καθρέφτη του κάθε ατόμου, οπότε μπορούν να εξισορροπήσουν τις τυχόν διαφωνίες και να αποτελέσουν το ιδανικό ενοποιητικό στοιχείο!

Η πρώτη συγκατοίκηση θα σας φέρει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις. Η αναζήτηση του ιδανικού στυλ διακόσμησης, δε χρειάζεται να είναι μία από αυτές. Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας προτείναμε και θα δείτε ότι αυτό το διερευνητικό ταξίδι, θα “κυλήσει” πιο αρμονικά από ποτέ!