Τα tips για το πως πρέπει να πλένεις τα διακοσμητικά μαξιλάρια του σπιτιού σου

μαξιλάρια υφάσματα καλύμματα

Μπορεί να τα ξεχνάς, αλλά δεν πρέπει…

Ένα διακοσμητικό στοιχείο που χρησιμοποιούμε όλοι σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας είναι τα μαξιλάρια. Χρωματιστά, μονόχρωμα και σε όλες τις υφές, “γεμίζουν” το μέρος, δίνοντας μια πιο “χουχουλιάρικη” διάθεση.

Ίσως το μοναδικό τους μειονέκτημα, όπως και για κάθε ύφασμα, είναι οι συχνοί λεκέδες, η σκόνη και τα ακάρεα που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους.

Για αυτό λοιπόν χρειάζονται την ανάλογη περιποίηση…

Κάθε πότε πρέπει να τα καθαρίζουμε

Η συχνότητα πλυσίματος εξαρτάται από τα ίδια τα μαξιλάρια και συγκεκριμένα από το αν έχουν αποσπώμενο κάλυμμα ή είναι ενιαίο με το εσωτερικό γέμισμα του μαξιλαριού.

Εφόσον η μαξιλαροθήκη αφαιρείται, τότε μπορεί να πλένεται κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Αν, από την άλλη, μιλάμε για ένα μαξιλάρι που είναι ενσωματωμένο σε μια θήκη, τότε θα πρέπει να πλένεται τουλάχιστον κάθε μήνα, εκτός κι αν κάποιος λεκές σε αναγκάσει να το καθαρίσεις νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Πώς τα πλένουμε

Καταρχάς, πρέπει να ελέγξουμε αν το γέμισμα του μαξιλαριού χρειάζεται στεγνό καθάρισμα, ώστε να το πάμε σε κάποιο καθαριστήριο. Αν, ωστόσο, μπορεί να πλυθεί με νερό, τότε προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι το ενιαίο ή αποσπώμενο κάλυμμα. Εάν το κάλυμμα αφαιρείται, τότε το πλένουμε στο πλυντήριο σε κρύα προς μεσαία θερμοκρασία και ένα ήπιο πρόγραμμα.

Ένας γενικός κανόνας λέει πως όσο πιο έντονες είναι οι αποχρώσεις στο pattern του υφάσματος, τόσο πιο κρύο πρέπει να είναι το νερό.

Έπειτα, έχουμε το γέμισμα, το οποίο θα πρέπει να πλυθεί σε πιο υψηλή θερμοκρασία, ώστε να καταστραφούν τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του. Επομένως, θέλουμε πιο ζεστό νερό και ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ενιαίου μαξιλαριού, χωρίς αφαιρούμενο κάλυμμα. Τέλος, αν το εσωτερικό του μαξιλαριού είναι κατασκευασμένο από ευαίσθητο υλικό, τότε πρέπει να προτιμήσουμε το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό.

Πώς τα στεγνώνουμε

Εφόσον διαθέτουμε στεγνωτήριο, τότε πρέπει να αποφύγουμε την υψηλή θερμοκρασία κατά το στέγνωμα, ενώ αν η συσκευή διαθέτει πρόγραμμα υγρασίας, τότε καλό είναι να την χρησιμοποιήσουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μαξιλάρι από το στεγνωτήριο λίγα λεπτά νωρίτερα, ώστε να μην έχει στεγνώσει τελείως και “μαζέψει”.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κρεμάσουμε στην απλώστρα τα καλύμματα, όπως και κάθε άλλο ύφασμα, και το γέμισμα είτε να το κρεμάσουμε κι αυτό, είτε να το τοποθετήσουμε επάνω στα νήματα της απλώστρας, ώστε να μην χάσουν την φόρμα τους.

Πηγή: tlife.gr