Τι γίνεται με τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή καπάκι στην λεκάνη (ΒΙΝΤΕΟ)

διάρροια

Τι αναφέρουν επιστήμονες

Το καζανάκι στην τουαλέτα εξασφαλίζει ότι μετά την χρήση τα περιεχόμενα απομακρύνονται με φόντο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder διαπίστωσαν πως αμέτρητα σταγονίδια νερού τινάζονται ψηλά «σα συντριβάνι», όταν ξεχνάμε να κατεβάσουμε πρώτα το καπάκι.

Ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν την χρήση του.

Η ομάδα συνέδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη – σαν αυτες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής – και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα.

καζανάκι

Η ομάδα μέτρησε το ύψος που έφταναν τα σωματίδια, και επιβεβαίωσε ότι τα σταγονίδια κινούνται με ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά λεπτό (5,4 χιλιομέτρων την ώρα), στα οχτώ δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του καζανακίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν σε άλλα αντικείμενα του μπάνιου, όπως τα σφουγγάρια και τις οδοντόβουρτσες. Μαζί με αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους.

Πηγή: lifo.gr