Tips για να κρατάτε καθαρή την κουζίνα σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Καθημερινά, ένα από τα δωμάτια που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ μέσα στο σπίτι μας είναι η κουζίνα μας, καθώς εκεί δημιουργούμε, τρεφόμαστε και φροντίζουμε αυτούς που αγαπάμε.

Πόσο τακτοποιημένη και καθαρή κρατάμε όμως την κουζίνα μας; Παρακάτω θα βρείτε τα tips που θα σας βοηθήσουν να την κρατάτε καθαρή πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την μαγειρική.

Αναλυτικά τα tips που πρέπει να ξέρετε:

Πριν τη μαγειρική

Προτού ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε, είναι σημαντικό να έχουμε τακτοποιήσει την κουζίνα μας ούτως ώστε να μπορούμε να χειριστούμε τα σκεύη και τα υλικά μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία. Ένας άδειος νεροχύτης, ένας καθαρός πάγκος, ένα οργανωμένο ψυγείο και κάποια -επίσης οργανωμένα- ράφια αποτελούν ορισμένα βασικά στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε κάθε γεύμα με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα…

Φροντίζουμε ο νεροχύτης μας να είναι άδειος και καθαρός προτού να αρχίσουμε να πλένουμε φρούτα και λαχανικά ή να διαχειριζόμαστε άλλες πρώτες ύλες.

Καθαρίζουμε τον πάγκο εργασίας μας και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ωμά κρεατικά πάνω του. Επίσης, δεν ξεπαγώνουμε κάποιο υλικό απευθείας πάνω στον πάγκο, αλλά φροντίζουμε προηγουμένως να το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα σκεύος.

Φροντίζουμε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καθαρά. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τις επιφάνειες κοπής οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε πιο καθαρό τον χώρο μας.

Διατηρούμε καθαρό το ψυγείο μας

Μάλιστα, καλό θα ήταν μια φορά τον μήνα να αφαιρούμε τα ράφια και τα συρτάρια τους και να τα καθαρίζουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό ή σόδα, λεμόνι και ξίδι αν επιθυμούμε να στραφούμε σε πιο… πράσινες εναλλακτικές. Το ίδιο κάνουμε και με την κατάψυξη, ενώ δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που έχουμε μέσα.

Οργανώνουμε σωστά τα ντουλάπια μας και φροντίζουμε να ελέγχουμε συχνά πυκνά τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Επίσης, αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμά μας. Π.χ. αν ένα τρόφιμο ή ένα υλικό πρέπει να βρίσκεται μακριά από πηγές θερμότητας, υγρασία και φως, φροντίζουμε να το αποθηκεύσουμε στο ανάλογο σημείο. Αν μπορούμε, μεταφέρουμε κάποια προϊόντα από τις αρχικές συσκευασίες τους σε γυάλινα (καθαρά και στεγνά) δοχεία τα οποία θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε καλύτερα τη γεύση και το άρωμα των πρώτων υλών μας. Βασική προϋπόθεση; Να σημειώσουμε την ημερομηνία λήξης του περιεχομένου του κάθε δοχείου σε μια ετικέτα.

Ένας σκουπιδοτενεκές και ένας κάδος ανακύκλωσης (την ανακύκλωση δεν την ξεχνάμε) είναι κάποια βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας, και θα πρέπει να αδειάζουν δύο φορές την ημέρα – η μία αν δεν έχουν γεμίσει.
Ένα χαλάκι μπροστά από τον νεροχύτη και τον πάγκο εργασίας μας θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήριο. Η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να είναι φτιαγμένο από αντιμικροβιακό υλικό με αντιολισθητική επίστρωση. Έτσι, και την κουζίνα μας θα κρατάμε καθαρή, αλλά και όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής

Πλένουμε τα χέρια μας. Αυτή, είναι σίγουρα η Νο.1 συμβουλή που πρέπει να ακολουθούμε τόσο κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, όσο πριν και μετά. Πρόκειται για έναν κανόνα ο οποίος πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και -φυσικά- δεν αφορά μόνο τον χώρο της κουζίνας και τον άνθρωπο που μαγειρεύει, αλλά ολόκληρο το σπίτι και όλα τα μέλη της οικογένειας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα τα οποία χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας όταν αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τις πρώτες ύλες μας και να μαγειρεύουμε το φαγητό μας.

Από τη στιγμή που θα βγάλουμε τα υλικά μας από το ψυγείο, φροντίζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα (αν πρόκειται για κρεατικά ή γαλακτοκομικά) ιδίως αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Διαβάστε επίσης  Το ψυγείο σας μυρίζει άσχημα; Εφαρμόστε το κόλπο με τη βανίλια και διώξτε τις δυσάρεστες οσμές

Φροντίζουμε να αποθηκεύσουμε σωστά όσα υλικά δεν χρησιμοποιούμε τοποθετώντας τα σωστά κλεισμένα στα ντουλάπια ή το ψυγείο. Μάλιστα, δεν περιμένουμε να τα αποθηκεύσουμε αφού ολοκληρώσουμε όλη τη διαδικασία της μαγειρικής, αλλά αφιερώνουμε 1 λεπτό για να τα τακτοποιήσουμε άμεσα.

Δεν αφήνουμε εκτεθειμένες τις πρώτες ύλες μας κατά τη διάρκεια της παρασκευής του φαγητού, αλλά φροντίζουμε να τις έχουμε καλυμμένες.

Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για τα λαχανικά και τα κρεατικά

Σε περίπτωση που δεν έχουμε διαφορετικές, ξεκινάμε πάντα να προετοιμάζουμε τα λαχανικά και στη συνέχεια τα κρεατικά μας και μόλις τελειώσουμε φροντίζουμε να πλύνουμε πολύ καλά τις επιφάνειες κοπής ούτως ώστε να είναι έτοιμες αν τις χρειαστούμε ξανά.

Φοράμε πάντα γάντια όταν διαχειριζόμαστε το κοτόπουλο. Επίσης, αφού πιάσουμε το κοτόπουλο, φροντίζουμε να μην αγγίξουμε άλλα αντικείμενα ούτως ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα μόλυνσης π.χ. άλλως υλικών, σκευών ή κάποιας επιφάνειας.

Τέλος, δεν το πλένουμε μια και μπορεί να δημιουργήσουμε εστίες μόλυνσης στον νεροχύτη μας, αλλά και οπουδήποτε αλλού μπορεί να στάξει το νερό από το ωμό κοτόπουλο.

Όταν δουλεύουμε με ωμό κρέας, αβγά, φρούτα ή λαχανικά τα οποία δεν έχουμε πλύνει, φροντίζουμε να πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των συγκεκριμένων υλικών.

Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρές πετσέτες για να σκουπίσουμε τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός φαγητού.

Φροντίζουμε πάντα να μαγειρεύουμε σωστά (στη σωστή θερμοκρασία και τόσο όσο χρειάζεται) τα υλικά μας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βάλουμε στο πιάτο μας ωμό κρέας, ψάρι ή αβγά.

Πάντα τσεκάρουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων προτού τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, δεν παραλείπουμε να τσεκάρουμε επιπλέον την υφή και το άρωμά τους, μια και ένα υλικό μπορεί να έχει χαλάσει όχι επειδή έληξε, αλλά επειδή δεν αποθηκεύτηκε σωστά.

Μετά το μαγείρεμα

Από τη στιγμή που θα βάλουμε το φαγητό μας στον φούρνο ή θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα μας με το καπάκι της, έχουμε αρκετό χρόνο για να συμμαζέψουμε και να καθαρίσουμε την κουζίνα μας.

Με ζεστό νερό και σαπούνι καθαρίζουμε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε. Προτού τα αποθηκεύσουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά ή τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Το ίδιο κάνουμε και με τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε χρησιμοποιήσει, φροντίζοντας -πριν τις αποθηκεύσουμε- να καθαρίσουμε όχι μόνο τα εξαρτήματα, αλλά και τη βάση τους μια και μπορεί να έχει λερωθεί.

Καθαρίζουμε σχολαστικά τον πάγκο της κουζίνας ή την επιφάνεια την οποία χρησιμοποιήσαμε για να ετοιμάσουμε τη συνταγή μας

Το ίδιο κάνουμε και με τον νεροχύτη μας, την κουζίνα, αλλά και τον φούρνο μας.

Extra Tip: Όταν καθαρίζουμε μια λερωμένη επιφάνεια, είναι σημαντικό να μην ξαναχρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα ή το σφουγγάρι που χρησιμοποιήσαμε μια και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουμε τυχόν μικρόβια σε κάποια άλλη επιφάνεια. Τόσο οι πετσέτες, όσο και το σφουγγαράκι μας θα πρέπει να πλένονται με σαπούνι και ζεστό νερό προτού ξαναχρησιμοποιηθούν.

Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να έχουμε… ετοιμοπόλεμο έναν βραστήρα με νερό. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας ή -ακόμα καλύτερα- επαναχρησιμοποιούμενο «χαρτί» κουζίνας το οποίο στην ουσία αποτελείται από κομμάτια υφάσματος τυλιγμένα σε ρολό τα οποία, μετά τη χρήση, μπορούν να πλυθούν, να σιδερωθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Πηγή: akispetretzikis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *