Πόσο σκοτεινό πρέπει να είναι το δωμάτιο για να κοιμάστε καλύτερα

ύπνος τροφές

Πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα

Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό πως το φως του ήλιου επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλό, ρυθμίζοντας πότε είναι η ώρα να σηκωθούμε και πότε να πάμε για ύπνο.

Ύπνος: Ο μοντέρνος τρόπος ζωής, έχει αυξήσει τους μη φυσικούς τρόπους φωτός και παρόλο που πολλοί από εμάς περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μας σε εσωτερικούς χώρους το σώμα μας επιζητά το φως του ήλιου.

Κατά τη διάρκεια του οχταώρου που δουλεύουμε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σχετικά με το φως. Το βράδυ, όμως, στην κρεβατοκάμαρά μας το τι φως θα έχουμε σε αυτήν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς.

Αν ζείτε σε μεγαλούπολη, όπως είναι η Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα από τα παράθυρά σας θα έρχονται μαζί με το φως και πολλοί θόρυβοι από τα αυτοκίνητα όλες τις ώρες της νύχτας. Το να έχετε σκοτάδι, όμως, μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το υιοθετήσετε σύμφωνα με την επιστήμη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και η παραμικρή πηγή φωτός στο υπνοδωμάτιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Φώτα από τα smartphones, τα tablet και τα laptop κάνουν τον εγκέφαλο να θέλει να ξυπνήσει.

Πιο συγκεκριμένα έρευνα του American Journal of Epidemiology έδειξε ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα ακόμα και στον πιο χαμηλό φωτισμό και την κατάθλιψη ιδιώς στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως το να κοιμάστε στο σκοτάδι δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ύπνου σας αλλά και την ψυχική σας υγεία.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα. Η επιλογή είναι δική σας. Όσο πιο πολλά φώτα μπορείτε να αφαιρέσετε από τον χώρο σας τόσο πιο καλά θα ξεκουράζεστε.

Δείτε πώς θα το κάνετε αυτό:

Βγάλτε από το δωμάτιό σας όλες τις συσκευές που βγάζουν φως. Κινητά, laptop, tablet και τηλεοράσεις καλό είναι να μην βρίσκονται στον χώρο που κοιμάστε.

Έχετε κλειστές τις πόρτες της κρεβατοκάμαράς σας.

Κλείνετε τα πατζούρια σας. Παρόλο που αυτό θεωρείται δεδομένο για τους περισσότερους, υπάρχουν και κάποιοι που αφήνουν ανοιχτά τα πατζούρια τους τις νύχτες.

Πηγή: spirossoulis.com