Ανάκτηση Αρχείων από συσκευές Android vs iOs

Ανάκτηση Αρχείων από συσκευές Android vs iOs

Oλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Στην σημερινή εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή, τα smartphones, έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας και όχι άδικα, καθώς μέσα σε αυτά έχουμε αποθηκευμένα από φωτογραφίες, βίντεο και αναμνήσεις, έως τραπεζικές κάρτες και σημαντικά έγγραφα.

Τι γίνεται όμως όταν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τυχαία διαγραφή ή απώλεια κρίσιμων αρχείων; Όταν πρόκειται για την ανάκτηση αρχείων, οι συσκευές Android και iOS ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, η καθεμία με το δικό της σύνολο δυσκολιών και επιλογών.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις ιδιαιτερότητες της ανάκτησης αρχείων στις συσκευές Android και iOS, αναλύοντας τις βασικές διαφορές και τις βέλτιστες πρακτικές.

Ανάκτηση αρχείων από συσκευές Android

Το Android είναι γνωστό λειτουργικό σύστημα για τη φύση του ανοιχτού κώδικα, παρέχοντας έτσι στους χρήστες μια ποικιλία επιλογών για την ανάκτηση αρχείων. Ωστόσο, η πληθώρα των επιλογών μπορεί μερικές φορές να είναι συντριπτική για τους χρήστες, που δεν έχουν επαρκείς γνώσεις διαδικτύου και να νιώθουν ότι χάνονται από τις πολλές πληροφορίες. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες κοινές μέθοδοι, για την ανάκτηση αρχείων σε συσκευές Android.

• Google Drive

Αν είσαι από τους χρήστες Android που έχει προνοήσει εξ αρχής για τα αρχεία του, είναι πολύ πιθανό να έχεις δημιουργήσει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου στο Google Drive. Αν το έχεις κάνει, μπορείς να ελέγξεις το Google Drive για το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας και να επαναφέρεις τα αρχεία σου από εκεί.

• Υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Android

Οι συσκευές Android προσφέρουν ενσωματωμένες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Άνοιξε τις “Ρυθμίσεις” > “Σύστημα” > “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας” για να βρεις επιλογές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων των εφαρμογών σου, των κωδικών πρόσβασης Wi-Fi και άλλων ρυθμίσεων.

• Εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στη συσκευή σου, όπως οι DiskDigger, Dr.Fone και το PhotoRec, που είναι διαθέσιμες για την ανάκτηση αρχείων Android. Αυτά τα προγράμματα ενδέχεται να απαιτούν πρόσβαση στο διαχειριστικό περιβάλλον για μια πιο ολοκληρωμένη ανάκτηση. Μπορείς να βρεις αρκετά που να είναι free με απλές οδηγίες, κατανοητές και για τους αρχάριους χρήστες.

Ανάκτηση αρχείων από συσκευές iOs

Το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, είναι γνωστό για την ισχυρή του ασφάλεια και έχει ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, συγκριτικά με τις Android συσκευές. Η ανάκτηση αρχείων στο iOS μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ακόλουθων μεθόδων.

Δείτε επίσης: Η Google ξεκινάει να διαγράφει λογαριασμούς του Gmail – Πως θα κρατήσετε τον δικό σας

• Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας iCloud

Το iCloud αποτελεί κορυφαία υπηρεσία cloud για τους χρήστες του iOS και λειτουργεί όπως το αντίστοιχο Google Drive για τις Android συσκευές. Εάν έχεις δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας iCloud, μπορείς να επαναφέρεις τη συσκευή σου σε μια προηγούμενη κατάσταση, ανακτώντας τα χαμένα αρχεία κατά τη διαδικασία.

• Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας iTunes

Εάν συγχρονίζεις τακτικά τη συσκευή iOS με το iTunes, έχεις τη δυνατότητα να έχεις ένα τοπικό αντίγραφο ασφαλείας στον υπολογιστή σου. Σύνδεσε τη συσκευή σου στο iTunes και επανέφερε τη συσκευή σου, από το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.

• Προγράμματα ανάκτησης δεδομένων

Ο συγκεκριμένος τρόπος ανάκτησης, είναι ίδιος με την ανάκτηση σε Android, είτε με εφαρμογές που είναι συμβατές και στα δύο λογισμικά, είτε με εφαρμογές που είναι συμβατές μόνο με iOs. Tο iMobie PhoneRescue, το Dr.Fone και το Tenorshare UltData, είναι μερικά από τα προγράμματα που εξυπηρετούν την ανάκτηση αρχείων iOS. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση δεδομένων απευθείας από τη συσκευή σου ή από αντίγραφα ασφαλείας iTunes/iCloud.

Ανακεφαλαιώνοντας

Τόσο το Android όσο και το iOS προσφέρουν λύσεις για την ανάκτηση αρχείων, το καθένα με τα δικά του ξεχωριστά πλεονεκτήματα και περιορισμούς. Σε γενικές γραμμές, το Android επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία λόγω του ανοιχτού κώδικα που έχει, ενώ το iOS παρέχει ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον με όρια.

Τελικά, το κλειδί βρίσκεται στα προληπτικά μέτρα, όπως τα τακτικά αντίγραφα ασφαλείας, είτε στο Google Drive, είτε στο iCloud. Υιοθετώντας μια προληπτική στάση απέναντι στην προστασία των δεδομένων, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τον αντίκτυπο της τυχαίας απώλειας αρχείων και να διασφαλίσεις μια ομαλότερη διαδικασία ανάκτησης, όταν προκύψει ανάγκη.

Η εταιρεία Tic Tac, είναι η κατάλληλη λύση, όπου μπορείς να απευθυνθείς σε περίπτωση χαμένων αρχείων, καθώς μετράει πάνω από 95% ποσοστό επιτυχίας στην ανάκτηση δεδομένων.