Facebook: Είναι οι αποκαλύψεις πρώην υπαλλήλου η αιτία της κατάρρευσης;

Facebook

Ο κολοσσός της τεχνολογίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, βρίσκονται εκτός λειτουργίας από τις 18:45 προκαλώντας πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλά ερωτηματικά για το τι συνέβη.

Η αλήθεια είναι πως ο κολοσσός του Facebook βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οπως αναφέρει το cnn.gr, εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία Facebook ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι κάνει σημαντική πρόοδο κατά του μίσους, της βίας και της παραπληροφόρησης, λέει πρώην εργαζόμενη στο πρωτοπόρο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώην εργαζόμενη Frances Haugen, η οποία πριν λίγες ημέρες είχε προβεί σε ανώνυμες αποκαλύψεις για την επιχείρηση στη Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «Monopoly» αποκάλυψε την ταυτότητά της, λίγες ημέρες πριν την κατάθεσή της ενώπιον Αμερικανών βουλευτών.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «60 λεπτά» την Κυριακή, η Haugen δικαιολόγησε την απόφασή της να προβεί σε αποκαλύψεις για τον τεχνολογικό κολοσσό λέγοντας ότι ανησύχησε για αυτό που εκλαμβάνει ως πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα το κέρδος σε σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, σύμφωνα με τον Guardian.

«Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για το κοινό και σε αυτό που ήταν καλό για την Facebook», είπε η πληροφοριοδότης. «Και η Facebook επανειλημμένα επέλεγε να δρα προς τα δικά της συμφέροντα, βγάζοντας περισσότερα χρήματα».

Σύμφωνα με την πρώην υπάλληλο, τα έγγραφα που αποκάλυψε στην WSJ και τις αμερικανικές Αρχές αποδεικνύουν ότι η εταιρεία ψεύδεται λέγοντας ότι κάνει σημαντική πρόοδο ενάντια στο μίσος, τη βία και την παραπληροφόρηση.

«Η υπάρχουσα εκδοχή του Facebook χωρίζει τι κοινωνίες και προκαλεί εθνική βία ανά τον κόσμο», είπε στη συνέντευξή της.

Ολέθριες οι επιλογές της Facebook

Η Haugen προσελήφθη στην επιχείρηση το 2019 έχοντας εργαστεί για περισσότερο από μια δεκαετία στον τομέα της τεχνολογίας, σε εταιρείες όπως η Pinterest και η Google. Υποστηρίζει ότι δέχτηκε να πάρει τη θέση με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να εργαστεί για να βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, λέγοντας πως αυτό ήταν ένα θέμα ύψιστης σημασίας για την ίδια – καθώς είχε απομακρυνθεί από στενό της φίλο όταν εκείνος είχε ασπαστεί online θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως λέει όμως, σύντομα κατάλαβε ότι η εταιρεία ήταν απρόθυμη να αναλάβει οποιαδήποτε τέτοια δράση, παρότι είχε τα εργαλεία για να το κάνει.

«Κανείς στο Facebook δεν είναι κακόβουλος», είπε ο Haugen στην εκπομπή. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «δεν έχει ποτέ θέσει ότι κάνει μια πλατφόρμα μίσους», πρόσθεσε. Ωστόσο, τόνισε, τα αποτελέσματα των επιλογών της εταιρείας ήταν ολέθρια.

«Η Facebook έχει συνειδητοποιήσει ότι εάν αλλάξουν τον αλγόριθμο για να είναι ασφαλέστερη η πλατφόρμα, οι άνθρωποι θα περνούν λιγότερο χρόνο στον ιστότοπο, θα κάνουν κλικ σε λιγότερες διαφημίσεις και [το Facebook] θα βγάζει λιγότερα χρήματα», δήλωσε η Haugen.

Η Haugen πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη σχετικά με τις μελέτες και άλλες πληροφορίες που έχει συλλέξει από το διάστημα που εργαζόταν στην Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *