Facebook: Συναγερμός με τη διαρροή στοιχείων χρηστών – Πως μπορείτε να προστατευτείτε

facebook

Τι πρέπει να κάνετε

Σάλος ξέσπασε το Σαββατοκύριακο με την είδηση ότι διέρρευσαν δεδομένα από περίπου μισό δισ. λογαριασμούς χρηστών του Facebook από συνολικά 106 χώρες. Ανάμεσα στις χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό με περίπου 620.000 λογαριασμούς.

Η παραβίαση για την εταιρεία του Facebook φέρνει πονοκέφαλο στα στελέχη, καθώς υπογραμμίζει τα κενά ασφαλείας στα συστήματα, που όπως φαίνεται δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά τους χάκερ.

Σίγουρα οι επιπτώσεις για τους χρήστες πίσω από τους 533 εκατομμύρια λογαριασμούς είναι σημαντικές αλλά αμέσως έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν νέο χακάρισμα, αλλά μια παλιά παραβίαση δεδομένων και σχετίζεται με μια ευπάθεια που το Facebook φέρεται να διόρθωσε τον Αύγουστο του 2019. Ενώ η ακριβής πηγή των δεδομένων δεν μπορεί να επαληθευτεί, πιθανότατα αποκτήθηκε μέσω της κατάχρησης νόμιμων λειτουργιών στα συστήματα Facebook.

Σύμφωνα με την καταγραφή του ιστότοπου Hackread, στην Ελλάδα διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς και στην Κύπρο δεδομένα από 152.321 λογαριασμούς. Τα δεδομέαν είναι προσβάσιμα ουσιαστικά δωρεάν, σύμφωνα με όσα απειλεί η πλευρά της κυβερνοεπίθεσης. Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

1) Αναρωτηθείτε εάν πρέπει να κοινοποιήσετε όλες τις πληροφορίες σας στο Facebook

Υπάρχουν μερικά κομμάτια πληροφοριών που αναπόφευκτα πρέπει να χάσουμε σε αντάλλαγμα για τη χρήση του Facebook, συμπεριλαμβανομένων αριθμών κινητών για νέους λογαριασμούς (ως μέτρο ασφαλείας, ειρωνικά) Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μπορείτε να αποκρύψετε για να διατηρήσετε ένα μικρό αριθμό ελέγχου στα δεδομένα σας.

2) Σκεφτείτε τι μοιράζεστε

Εκτός από τη διαρροή, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για τη συλλογή δεδομένων χρηστών από το Facebook. Εάν χρησιμοποιείτε μια ψεύτικη ημερομηνία γέννησης στο λογαριασμό σας, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες από πάρτι γενεθλίων την πραγματική ημέρα. Ακόμη και οι φαινομενικά αθώες φωτογραφίες μας μπορούν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

3) Αποφύγετε τη χρήση του Facebook για σύνδεση σε άλλους ιστότοπους

Παρόλο που η δυνατότητα “σύνδεση με Facebook” εξοικονομεί χρόνο (και μειώνει τον αριθμό των λογαριασμών που πρέπει να διατηρήσετε), αυξάνει επίσης τον πιθανό κίνδυνο για εσάς – ειδικά εάν ο ιστότοπος στον οποίο συνδέεστε δεν είναι αξιόπιστος. Εάν ο λογαριασμός σας στο Facebook έχει παραβιαστεί, ο εισβολέας θα έχει αυτόματη πρόσβαση σε όλους τους συνδεδεμένους ιστότοπους.

4) Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Χρησιμοποιείτε πάντα διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό, ακόμα κι αν είναι… δύσκολο. Η εγκατάσταση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης θα σας βοηθήσει (και έτσι θα έχετε περισσότερους από 400 διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης). Παρόλο που δεν θα εμποδίσει την κλοπή των δεδομένων σας, εάν διαρρεύσει ο κωδικός πρόσβασής σας για έναν ιστότοπο, θα λειτουργήσει μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *