Η Google αφιερώνει σήμερα το Doodle στον σπουδαίο εφευρέτη Elijah McCoy

Σαν σήμερα το 1844 ήρθε στον κόσμο ο σπουδαίος Καναδός εφευρέτης Elijah McCoy και η Google τιμά τα γενέθλια του με ένα μοναδικό Doodle.

Ο Καναδο-Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης, Elijah McCoy, με τις εφευρέσεις του έφερε επανάσταση στην αποτελεσματικότητα των τρένων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του κατείχε 57 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν μηχανές έλξης και σιδηροδρόμους.

Το 1837, οι γονείς του Elijah McCoy δραπέτευσαν από μια ζωή σκλαβιάς στο Κεντάκι μέσω του Υπόγειου Σιδηροδρόμου και αναζήτησαν την ελευθερία τους στον Καναδά. Ο Elijah McCoy γεννήθηκε στο Κόλτσεστερ του Οντάριο και επέστρεψε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του σε νεαρή ηλικία. Μεγάλωσε με πάθος για την επίλυση προβλημάτων, τη μηχανική και τα τρένα. Σε ηλικία 15 ετών, αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στον τομέα. Μετακόμισε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας για να γίνει μαθητευόμενος μηχανολόγος μηχανικός.

Μετά την επιστροφή του, ο Elijah McCoy εγκαταστάθηκε στο Μίσιγκαν καθώς οι ευκαιρίες για εύρεση εργασίας στον Καναδά ήταν πολύ περιορισμένες. Το 1866, οι μαύροι Αμερικανοί αντιμετώπισαν ανεξέλεγκτες φυλετικές διακρίσεις, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση εργασίας, που να ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο εμπειρίας του στη μηχανολογία. Έγινε μέλος του Michigan Central Railroad ως πυροσβέστης και λιπαντικός. Γρήγορα εντόπισε πόσο αναποτελεσματικό ήταν να πρέπει να σταματάς τα τρένα κάθε λίγα μίλια για να λιπαίνει χειροκίνητα τις μηχανές τους.

Έξι χρόνια μετά, ο McCoy αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα, εφευρίσκοντας αυτό που στην καθομιλουμένη ήταν γνωστό ως «κύπελλο που στάζει λάδι». Το κύπελλο έκανε το λάδι να ρέει σταθερά γύρω από τον κινητήρα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει το τρένο. Κατά συνέπεια, ο McCoy απέκτησε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, “Βελτίωση στους λιπαντήρες για ατμομηχανές”. Οι μελλοντικές παραλλαγές της εφεύρεσής του χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για να φέρουν επανάσταση στον εξοπλισμό εξόρυξης πετρελαίου και εξόρυξης μαζί με εργαλεία κατασκευής και εργοστασίων.

Διαβάστε επίσης
Google: Θα διαγράφει τα στοιχεία γεωεντοπισμού των γυναικών που επισκέπτονται κλινικές για άμβλωση

Ο McCoy συνέχισε να σχεδιάζει νέες εφευρέσεις ενώ εργαζόταν ως σύμβουλος σε εταιρείες μηχανικών, συμπεριλαμβανομένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για έναν ψεκαστήρα γκαζόν και μια σιδερώστρα. Τελικά ίδρυσε την “Elijah McCoy Manufacturing Company” το 1920, η οποία παρήγαγε συσκευές λίπανσης με το όνομά του.

Το 2001, ο Elijah McCoy εισήχθη στο National Inventors Hall of Fame στο Άκρον του Οχάιο και έχει μια ειδική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο του Ντιτρόιτ. Οι καινοτομίες και η εφευρετικότητα του McCoy επέτρεψαν στα τρένα να συνεχίζουν να κινούνται και έβαλαν τις βάσεις για τα καλά λαδωμένα μηχανήματα του σήμερα.

Το Google doodle για τον εφευρέτη και μηχανικό Elijah McCoy

Τι είναι τα Google doodle

Τα doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Πηγή: enikos.gr