Ενα νέο δρόμο στην έννοια του street food έρχεται να ανοίξει στην Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστή τα μύδια, ο Τούρκος επιχειρηματίας Αχμέτ Τσιτσέκ (Ahmet Çiçek).
Αυτοδημιούργητος, πρωτοπόρος οραματιστής και τελειομανής, ο Τούρκος «άρχοντας των μυδιών», όπως τον αποκαλούν, κατόρθωσε να στήσει μια «αυτοκρατορία» στη χώρα του ξεκινώντας από έναν πάγκο όπου πουλούσε μύδια από τα 7 του μόλις χρόνια.
Με πολλή προσωπική δουλειά, θυσίες κι εμπόδια αλλά πολύ πείσμα και όραμα, τα κατάφερε και πλέον διαθέτει αλυσίδα με 12 καταστήματα στην Τουρκία καθώς και μονάδες παραγωγής μυδιών. Η φιλοδοξία του δεν σταματά όμως εκεί και είναι έτοιμος για το διπλό βήμα στην Ελλάδα.
Στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το «Lord of Mussels», (σε μετάφραση ο άρχοντας των μυδιών), όπου προσδοκά να βάλει τα μύδια στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και να γίνει μια νέα τάση στην έννοια του γρήγορου φαγητού.
Το δεύτερο κομμάτι της επένδυσης αφορά τη Mονάδα Eπεξεργασίας Mυδιών στη Σίνδο, όπου θα τροφοδοτεί τις αγορές Ελλάδας, Ευρώπης, Αμερικής και τις αραβικές χώρες με ελληνικά μύδια, προσφέροντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Μια άλλη προσέγγιση για τα μύδια και το κοκορέτσι
«Η Πλατεία Αριστοτέλους δε θα είναι πια ίδια» λέει χαρακτηριστικά στο Thes.gr ο Αχμέτ Τσιτσέκ περιγράφοντας τον στόχο του καθώς μπαίνει στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Τι θα βρείτε στο «Lord of Mussels»; Τα γεμιστά μύδια θα είναι το εμβληματικό πιάτο, μια διαφορετική προσέγγιση, που όπως λέει ο ίδιος, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ξεχωριστή επιλογή αποτελεί και η πίτσα με μύδια την οποία προτείνει ανεπιφύλακτα στον κόσμο.
Το εντελώς καινοτόμο στο κομμάτι των γεύσεων είναι η πίτσα κοκορέτσι. Και πως συνδυάζεται με το κομμάτι του street food; Ο Αχμέτ Τσιτσέκ είναι σίγουρος πως μια δοκιμή θα πείσει τους πάντες και θα ανακαλύψουν μια νέα γευστική επιλογή που θα γίνει η αγαπημένη τους.
Εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη μονάδα καλλιέργειας κι επεξεργασίας
Γνωρίζοντας όσο κανένας άλλος το μυστικό για το νόστιμο μύδι, ο Αχμέτ Τσιτσέκ καλλιεργεί και επεξεργάζεται το εκλεκτό προϊόν. Θεωρεί ως απόλυτη αναγκαιότητα να παράγει τα μύδια και η Θεσσαλονίκη του δίνει το πλεονέκτημα αυτό. Οι μυδοκαλλιέργειες στην Χαλάστρα του κίνησαν την προσοχή. Σημειώνει πως η ουσία είναι η νοστιμιά και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με δουλειά που γίνεται με το χέρι από ανθρώπους. Εχουν ήδη αρχίσει οι προσλήψεις και αναμένεται να εργαστούν περίπου 250 άτομα.
Φιλοδοξεί να δημιουργήσει κι άλλες αντίστοιχες μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας δίνοντας εργασία σε ντόπιο πληθυσμό και συνολικά θα μπορεί να απασχολεί περίπου 4.000 άτομα. «Θα μπορούσε να γίνει από μηχανήματα, αλλά μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να έχουν δουλειά. Τα μύδια είναι νόστιμα μόνο αν τα ανοίγουμε με τα χέρια», λέει χαρακτηριστικά περιγράφοντας τη φιλοσοφία του.
«Θα εξάγουμε μύδια που θα είναι ελληνικά και θα δουλεύουν Ελληνες. Μάλιστα, θα εκπαιδεύσουμε άτομα ώστε να εργαστούν και στο εξωτερικό, αν το επιθυμούν», λέει ο Τσιτσέκ περιγράφοντας το πλάνο του για το επόμενο διάστημα. Μέσα στο 2021, στοχεύει να φτάσει στα 25 καταστήματα παγκοσμίως μέσω του franchise, ενώ στην Ελλάδα ετοιμάζει άνοιγμα σε Αθήνα κι Μύκονο. «Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη θα κάνουμε τον κόσμο να δει τα μύδια αλλιώς. Θα αποκτήσει άλλη αξία και νομίζω πως θα υπάρξει ενδιαφέρον να ανοίξουν καταστήματα σαν το δικό μας», υπογραμμίζει.
Οι πρωτοποριακές ιδέες του δεν σταματούν στο κομμάτι της κουζίνας. Οι εκπλήξεις και οι προσφορές που ετοιμάζει ο Τούρκος επιχειρηματίας θα είναι πολλές. Δύο από αυτές που αποκάλυψε στο Thes.gr είναι ο διαγωνισμός μυδιών, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φάνε όσα περισσότερα μπορούν. Ενώ, την ημέρα των γενεθλίων του, στις 8 Απριλίου, θα δίνει δωρεάν μύδια στον κόσμο.
Ο «άρχοντας των μυδιών» έρχεται στην Θεσσαλονίκη και το «Lord of Mussels» αναμένεται να αποτελέσει μια νέα γαστρονομική πρόταση που θα αλλάξει όλα όσα ξέρουμε στο street food.
Ο Αχμέτ Τσιτσέκ άνοιξε την καρδιά του στο Thes.gr, μίλησε για το νέο του εγχείρημα στην πόλη μας, για τα άμεσα σχέδια και τη φιλοσοφία του, ενώ μάς αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής του.