Οι 5 μεγάλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την Θεσσαλονίκη και η συμμαχία για καθαριότητα και δημοτικά ΜΜΕ

Θεσσαλονίκη πλατεία Αριστοτέλους παραλιακή

Τζιτζικώστας και Αγγελούδης συμφώνησαν σε στενή συνεργασία για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης

Η εθιμοτυπική συνάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Στέλιο Αγγελούδη εξελίχθηκε σε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και συμφωνία σε μια δέσμη έργων που από κοινού θα “τρέξουν” Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι φιλοφρονήσεις και το ζεστό κλίμα που φάνηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ραντεβού, μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων, εξελίχθηκε σε διάλογο για φλέγοντα θέματα της Θεσσαλονίκης. Οταν μετά από σχεδόν μία ώρα ολοκληρώθηκε η κατ’ιδίαν επαφή, Περιφερειάρχης και νεοεκλεγείς δήμαρχος προχώρησαν σε ανακοινώσεις.

Εκαναν γνωστό πως θα συνεργαστούν για εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισαν, έργα της πόλης και συγκεκριμένα:

1. Αναβάθμιση της Πλατείας Αριστοτέλους

2. Αναβάθμιση Πλατείας Βαρδαρίου

3. Αναβάθμιση Πλατείας Διοικητηρίου

4. Κατασκευή του deck στην Παλιά Παραλία

5. Αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας.

Συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των έργων και κατέληξαν να ενταχθούν τα τέσσερα πρώτα στο νέο ΕΣΠΑ, με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να δηλώνει πως στόχος είναι η εκκίνηση της διαδικασίας δημοπράτησής τους μέσα στο 2024. Για την Πλατεία Ελευθερίας θα ζητηθεί η παρέμβαση της Κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για έργο με ιστορική σημασία λόγω των τραγικών γεγονότων με τους Εβραίους στην περίοδο της Κατοχής.

Η νέα δημοτική αρχή θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο την επέκταση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης. Ενα έργο που είχε μπει στον… πάγο αλλά φαίνεται πως μπαίνει και πάλι στις ράγες της υλοποίησης.

Διαβάστε επίσης  Ενωμένες Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Πιερία στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ουγγαρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο παρεμβάσεις-έκπληξη που έγιναν γνωστές, αφορούν την Ανω Πόλη και τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Στέλιος Αγγελούδης έθεσε το θέμα στον Απόστολο Τζιτζικώστα που έδειξε “ζεστός” από την αρχή. Ετσι, θα κινήσουν από κοινού τις διαδικασίες για ολική ανάπλαση της Ανω Πόλης, μιας περιοχής που εκτός από το σημαντικό όγκο κατοίκων που διαμένουν εκεί, έχει κι έντονο τουριστικό χαρακτήρα. Για το ζήτημα της χρηματοδότησης θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να βρεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για την TV100 και το FM100 αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για να αναβαθμιστούν σε περιφερειακά μέσα. Στην περίπτωση αυτή, ο πρώτος δημοτικός σταθμός της Ελλάδας θα αλλάξει μορφή καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ενταχθεί στη διοίκηση.

Η συνεργασία και η συναντίληψη ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο για τα μεγάλα θέματα της Θεσσαλονίκης δεν σταματούν μόνο στον τομέα των έργων. Το ζήτημα της καθαριότητας απασχόλησε τη συνάντηση Τζιτζικώστα-Αγγελούδη με τον πρώτο να τονίζει πως η Περιφέρεια είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνδράμει για την επίλυση του προβλήματος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για άλλα θέματα που δεν άπτονται απευθείας των αρμοδιοτήτων, όπως αυτό των εργασιών για το Flyover της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή γραμμή ώστε να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν στην πόλη.