85η ΔΕΘ – Τσίπρας: «Εχουν παγώσει πολλά έργα διότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως θεωρεί τους Θεσσαλονικείς δεδομένους»

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, 85η ΔΕΘ

Μιλά στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μια μέρα μετά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται να αναλύσει περαιτέρω τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε το Σάββατο (18/9) στο Βελλίδειο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μιλώντας για τους νέους. Οπως είπε:

«Οι νέοι δε θέλουν gigabytes και φιλοδωρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης τους υποσχέθηκε εξευτελιστικά πράγματα όπως για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά ένα 100ρικο το μήνα για 6 μήνες. Εμείς ήρθανε να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές και όραμα για να έρθουν οι νέοι άνθρωποι και να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Η πρόταση μας για την Παιδεία έρχεται όχι για να χωρίσει ταξικά τα παιδιά. Οι συνθήκες ανασφάλειας στην εργασία αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους. Η χώρα γερνάει και διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό».

Για τον λόγο για τον οποίο δε ζητά εκλογές και αν φοβάται την ήττα: «Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Για τα εμβόλια και για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού: «Πέρυσι τέτοιο καιρό τα κρούσματα ήταν 312 και σημερα είναι 2322 και 42 νεκροί και συνολικά πάνω από 14000. Αυτά τα στοιχεία είναι απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους.
Ο εμβολιασμός που είναι πολύ σημαντικό όπλο και ελπίδα δεν έχει προχωρήσει όπως έπρεπε. Το βασική πρόβλημα της κυβέρνησης είναι όρο έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του κόσμου και δεν μπορεί να πείσει . Ο στόχος για το τείχος ανόσιας αποτελεί παρελθόν και λόγω των μεταλλάξεων. Εχει πέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να πρόβες πάθη δούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Εχουμε ένα 30% που άνω των 80 ετών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Θα βγούμε μπροστά σε ότι μας αφορά. Το εμβόλιο προστατεύει τη ζωή».

Για το κόμμα με το οποίο θα συνεργαστεί σε μια προοδευτική κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές: «Το κρίσιμο είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή την αντικοινωνική πορεία που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτακη ή μια κυβέρνηση που θα έχει στόχο τον πολίτη. Θα έχουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή εκβιασμοί και περιπέτειες; Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές υπάρχει ένα κρίσιμο διάστημα και η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και δημιουργήσει τος προϋποθέσεις».

Για το αν είναι κοστολογημένο το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες: «Εχουμε μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και όποτε ως αντιπολίτευση κάνουνε προτάσεις όλες είναι κοστολογημένες. Τα μόνιμα μέτρα φτάνουν το 1,8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η διαγραφή του χρέους είναι άπαξ. Την υπολογίζουμε 1.7 δις. Και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα είναι έκτακτο».
Για το αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού και τις εκλογές: «Παρουσίασα τα στοιχεία της πορείας της πανδημίας. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας τις κάνει. Ψάχνει συνυπεύθυνο στην ευθύνη; Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Αυτό που έκανε από τη δεύτερη μέρα που ανέλαβε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές διαρκώς εγώ δε θα το κάνω. Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Αν έχει το θάρρος ας προχωρήσει. Βλέπει μια ταχεία φθορά. Οι μάγκες περί γαλοπούλας που μας θυμίζουν παιδιά και οπαδούς δεν αναδεικνύουν πυγμή. Κρύφτηκε προεκλογικά και δεν έκανε μια τηλεμαχία πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ θα είναι εδώ να δούμε αυτός τι δικαιολογία θα βρει για να κρυφτεί»

Για το αν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας: «Διεμβόλισε την Ακροδεξιά και μας κατηγόρησε ότι ευθυνόμαστε για μια τραγωδία. Αυτό που τότε ήταν πλεονέκτημα πριν δυο χρόνια τώρα είναι μειονέκτημα γιατί πατά σε δυο βάρκες. Η επιλογή Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ρατσιστικές του θέσεις που είχε ταχθεί με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ήταν απέναντι με τος Αφρικανές οροθετικές γυναίκες, που έχει μιλήσει. Είχε πει πως δεν είναι δουλειά της κυβέρνηση μάννα πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και αυτός έγινε υπουργός Παιδείας. Προφανώς έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει. Δε βρήκε μια λέξη να πει για την αθλιότητα Μπογδάνου, στοχοποιώντας τα νήπια. Ακόμη μεγαλύτερη αθλιότητα ήταν ότι μας παρουσίασε την πολιτογράφηση του Αντετοκουνμπο και την έκανε με τον Βορίδη που έφερε διάταξη που δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί σχεδόν κανείς».

Για τις τουρκικές προκλήσεις: «Το πρόβλημα της κυβέρνηση είναι ότι έχει έλλειμα εθνικής στρατηγικής. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας που νομίζω ότι έχει γίνει προβλέψιμη. Οταν το Ορουτς Ρέις είχε γίνει πλοίο της γραμμής τι μήνυμα περνάει; Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι το βλέποντας και κάνοντας . Χάσαμε την ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση μέσα από το διεθνές δίκαιο. Δεν επιδίωξε τη λύση της Χάρης η κυβέρνηση. Αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική που θα είναι αποτελεσματική για τα εθνικά μας θέμα και προοπτική της λύσης».

Για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και γιατί δεν παρεμβαίνει η δικαιοσύνη: «Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ή κλειδαρότρυπας. Είναι συνταγματική υποχρέωση. Ως πρωθυπουργός οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Δηλαδή, η ποινικοποίησης της κριτικής. Ο πρωθυπουργός πρέπει να σώσει εξηγήσεις. Τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σε ένα τέτοιο θέμα ή τι θα γινόταν αν αφορούσε εμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το λόγο του ντέντεκτιβ ή του εισαγγελέα. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει και έχουμε καταθέσει αίτημα στη σχετική επιτροπή της Βουλής».

Γιατί θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη: «Είναι αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης που συνέτριψε από το 2012 τη μεσαία τάξη. Να απευθύνεται σε μένα που είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης; Την επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη αλλά ήταν εθνική ανάγκη όχι επιλογή μας, για να βγούμε από τα μνημόνια . Η μείωση της ανεργίας, ότι αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία ήταν αποτέλεσμα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια . Για τη μεσαία τάξη έγιναν όλα αυτά. Έγιναν πράγματα που δε θέλαμε να γίνουν. Να μη χάσουμε την ευκαιρία τώρα που δεν έχουμε αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο».

Για την οικονομία και αν υπάρχει κίνδυνος: «Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα στοιχεία αυτά. Είμαστε προτελευταίοι στην Ευρωζώνη. Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι. Μας ανησυχεί το εμπορικό ισοζύγιο. Εισάγουμε περισσότερα από ότι εξάγουμε. Εχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό. Πρέπει να παραχθεί πλούτος. Να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει μόνο ορισμένους αριθμούς. Παραμένουμε μια χώρα χρεωμένη. Το παραδώσαμε το χρέος στο 170% και σήμερα είναι στο 220-230%. Με δανεικά κάνει πολιτική».

Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: «Το επιτελικό χάος και το ρεζίλι του lockdown εναλλάσσονται με εσωτερικές φαγωμάρες και εριστικές ειρωνείες»

Για τους συνταξιούχους: «Μαζί με τη μεσαία τάξη επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτακη. Είχε πει πως θα διατηρήσει την 13η σύνταξη αλλά την κατήργησε. Δίνει το ποσό αυτό στο ασφαλιστικό που ενισχύει την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση. Παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και το μειώσαμε στις 170.000. Δυο χρόνια πέρασαν και πήγαμε στις 300.000. Η κυβέρνηση επέλεξε να σταματήσει το πρόγραμμα νέων επιστημόνων που ασχολούνταν στον ΕΦΚΑ. Που είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας σώσει; Ως λύση βρήκε να βάλει ιδιώτες να βάλει ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους και ακόμη να λυθεί το πρόβλημα. Τα αναδρομικά που η κυβέρνηση δεν έχει αποδίδει στο σύνολο της. Ελπίζω οι συνταξιούχοι να καταλάβουν ποσό τους εξαπάτησε. Ο κόσμος δεν είναι χαζός όσο και αν δέχεται προπαγάνδα. Τους καλώ να μείνουν και να συγκρίνουν».

Σε τι άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ήττα του του 2019: «Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση. Η παρουσία μου στην πολιτική ζωή από το 2008 μου έχει σώσει εμπειρία, έχω κάνει λάθη έχω δώσει μάχες. Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα στο ρεαλιστικό κόσμο που ζούμε. Να παντρέψουμε νέα με πιο παλιά στελέχη».

Για τις δημοσκοπήσεις: «Υπάρχει μια πάγια υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τι γίνεται στις εκλογές. Δεν ανησυχώ για αυτό. Είναι διαφορετικό όταν ρωτάς τους πολίτες όταν δεν είναι προεκλογική περίοδος. Αυτό που πρέπει να βλέπει κανείς είναι οι τάσεις στην κοινωνία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο».

Για τις μορφές εργασίας όπως το ζήτημα των ταχυμεταφορών: «Τη μνημονιακή εποχή η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο στην ΕΕ. Για αυτό που έγινε με την πλατφόρμα των ταχύμετροφόρων, έδωσε τη δυνατότητα ο νόμος Χατζηδάκη. Ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου όταν τον απειλεί πως θα τον απολύσει; Εμείς θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε να μη λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα έχουν τα δώρα τους , τις άδειες τους, όπως προέβλεπε ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας και όχι της ζούγκλας. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων σέβεται τους εργαζόμενους. Είμαι βέβαιος πως ασκήθηκαν πιέσεις από συγκεκριμένα λόμπι και υπήρξε η σχετική νομοθεσία».

Για τα εμβόλια και τη δημοσκόπηση για αυτούς που δεν εμβολιάζονται: «Μου έκανε κι εμένα εντύπωση η έρευνα αυτή γιατί αφορά το 45% όσων δεν εμβολιάστηκαν. Αν θέλουν να μας πουν ότι σε αυτούς που κάνουν συγκεντρώσεις με σταυρούς και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν υπάρχει κάπως να τους πείσουμε για το αντίθετο. Ο Πολάκης είχε πει πως θα εμβολιαστεί και το έκανε και δε χρειάστηκε να κάνω κάτι για να τον πείσω . Δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο αλλά από τις θεωρίες συνομωσίας».

Για το Μετρό τις Θεσσαλονίκης και τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που επέλεξε μια αλλά τεχνική από αυτή που επέλεξε η προηγούμενη διοίκηση. Δεν καθυστερούν το μέτρο οι πολίτες αλλά η επιλογή της κυβέρνηση ήταν αυτή που το καθυστέρησε και το καθυστερεί. Επί δίκης μας διακυβέρνησης από το 30% πήγαμε το έργο στο 80%. Διακεκριμένοι επιστήμονες που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής των αρχαίων. Και για αυτό προκρίναμε τη λειτουργία του μέτρο χωρίς έναν σταθμό σε λειτουργία για ένα χρονικό διάστημα . Σημερα που μιλάμε οι Θεσσαλονικείς θα είχαν μετρό. Δεν μπορώ να εξηγήσω τη στάση του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023 αν και θα είμαστε εμείς που θα το εγκαινιάσουμε».

Για την ακρίβεια: «Η κυβέρνηση δίνει ασπιρίνη σε μια βαριά ασθένεια που σε θα σταματήσει τον Δεκέμβριο αλλά θα συνεχιστεί . Που θα φτάσουν 150 εκατομμύρια; Πρέπει να παρέμβεις στην πηγή των ανατιμήσεων. Είναι κομβικής σημασίας η ίδια η ΔΕΗ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα πρέπει να παρέμβουν με ελέγχους την αγορά και να επιβάλλουν πρόστιμα εκεί που υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ο ιδιώτης πάροχος θέλει την αύξηση των τιμών αλλά η ΔΕΗ δεν έπρεπε να θέλει κι αυτή την αύξηση . Όσο διαρκεί το φταίνε μόνο αυτό να υπάρξει μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κάτω τα όρια που προβλέπει η ΕΕ».

Για Συμφωνία των Πρεσπών: «Την προηγούμενη εβδομάδα δεν ακούστηκε τίποτα για τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για δειλία και πολέμησε μια συμφωνία που ο ίδιος συμφωνούσε και την πολέμησε υποκριτικά. Δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων που αφορούν κάτι πολύ θετικό. Η μια αφορά την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά αεροσκάφη. Ποιος έχει οφέλη από αυτό; Η Τουρκία που πάντοτε είχε στον προσανατολισμό στα Βαλκάνια να δημιουργήσει μια Λιβυη. Οι βόρειοι γείτονες μας έχουν υποχρέωση να τηρήσουν τη δίκη τους πλευρά όπως αυτά που αναφέρονται στα βιβλία ή τις ομάδες ποδοσφαίρου».

Για την Θεσσαλονίκη και το κομμάτι της οικονομίας και την αποβιομηχάνιση: «Δεν υπήρχε εθνική στρατηγική στη χώρα. Εφταιξαν πολλά αλλά πρέπει να δούμε το θα γίνει από εδώ και στο εξής. Ως κυβέρνηση δείξαμε πως είχαμε πρόγραμμα για την Θεσσαλονίκη. Βλέπουμε τώρα πως πολλά από άρα που είχαμε δρομολογήσει έχουν σταματήσει. Η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού; Εχουν παγώσει πολλά έργα διότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως θεωρεί τους Θεσσαλονικείς δεδομένους. Γιατί έχουμε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης; Η κυβέρνηση αφαίρεσε και της αρμοδιότητες της αναπτυξιακής από το υπουργείο».

Για πρόσφυγες στα νησιά: “Ορισμένες φορές νιώθω ντροπή για αυτό που συμβαίνει. Είμαι ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το προσφυγικό θα ακολουθεί τις σύγχρονες κοινωνίες όσο υπάρχουν ανισότητες και στρατιωτικές επεμβάσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει η λογική του δεσμοφύλακα. Το πρόβλημα θα ξανάρθει. Δεν αρκεί να λες πως θα κλείσεις τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ο ορισμός του πολιτικού πρόσφυγα. Η πατρίδα μας δεν είναι μόνο το έδαφος της είναι και οι αξίες της, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης. Λυπάμαι που το τελευταίο διάστημα η χώρα μας απομακρύνεται από τις αξίες αυτές”.

Δείτε ζωντανά όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου για την 85η ΔΕΘ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *