85η ΔΕΘ: Τα λαμπρά μυαλά του ΑΠΘ εντυπωσιάζουν με τις εφευρέσεις τους (ΦΩΤΟ)

85η ΔΕΘ

Οι φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου προσφέρουν στον τομέα της καινοτομίας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δε σταματά να καινοτομεί και να κάνει πράξη την εξωστρέφεια.

Τα λαμπρά μυαλά, ωστόσο, που φοιτούν στις σχολές του ΑΠΘ, αποτελούν και το βασικότερο… καύσιμο μίας καλοκουρδισμένης μηχανής, η οποία αναδεικνύει με συνέπεια το πολύπλευρο έργο της και συμμετέχει σε διαγωνισμούς και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Αυτόν τον καιρό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, βρίσκονται καθημερινά στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ και τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, περιμένοντας με ένα πλατύ χαμόγελο τους επισκέπτες. Κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει στα stands των εκθεμάτων τους, οι νεαρές κι οι νεαροί αυριανοί επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, εξηγούν με ζέση στο κοινό όλες τις λεπτομέρειες των κατασκευών και των εφευρέσεών τους. Συνολικά, εννέα εκθέματα βρίσκονται στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να εντυπωσιάσουν άπαντες. Τρία από αυτά, θα σας παρουσιάσει το Thes.gr.

SpaceDot – Acube Sat

Η ανεξάρτητη φοιτητική ομάδα SpaceDot, η οποία υποστηρίζεται από το ΑΠΘ και αριθμεί περίπου 60 μέλη από έξι συνολικά ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και από ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει «βάλει μπροστά» ένα μαγικό project. Το όνομα αυτού; Acube Sat!

Πρόκειται για έναν νανοδορυφόρο, ο οποίος προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στο διάστημα στα τέλη του 2023. Το εγχείρημα υλοποιείται από τους φοιτητές της ομάδας, οι οποίοι έχουν κατορθώσει να τραβήξουν επάνω τους και τα διεθνή… φώτα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ενισχύει το έργο τους με τεχνογνωσία, συνδρομή ειδικών που έχουν εργαστεί σε διαστημικές αποστολές, αλλά και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό: Ο ESA έχει αναλάβει τα έξοδα της εκτόξευσης του δορυφόρου, σε περίπτωση που το project τελειοποιηθεί. Για να συμβεί, βέβαια, αυτό, η κατασκευή των φοιτητών θα πρέπει να περάσει μία περίπλοκη διαδικασία, ξεπερνώντας τα απαιτητικά στάδια δοκιμών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, συνδράμει τη SpaceDot στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly Your Satellite!».

Προσομοίωση του συστήματος πλοήγησης που θα περιστρέφει τον νανοδορυφόρο της SpaceDot
Η προσομοίωση του συστήματος πλοήγησης του νανοδορυφόρου στο βάθος ο νανοδορυφόρος
Ο νανοδορυφόρος
Εξάρτημα του νανοδορυφόρου

Τα παιδιά, οραματίζονται να φέρουν τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στο διάστημα. «Στόχος του νανοδορυφόρου είναι να ελέγχεται το αν μεταβάλλεται το ανθρώπινο DNA υπό τη διαστημική ακτινοβολία», εξηγεί γεμάτη ενθουσιασμό φοιτήτρια στο Thes.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι η ομάδα προσδοκά να αφήσει μία υποδομή και στο Πανεπιστήμιο, σχεδιάζοντας παράλληλα τον νανοδορυφόρο. Η SpaceDot έχει αναλάβει τα έξοδα κατασκευής του έργου, ψάχνοντας χορηγούς που θα την ενισχύσουν οικονομικά, προκειμένου να βρεθούν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και να έρθει εις πέρας η αποστολή.

Viter

Η συσκευή Viter (Virus Terminator = Εξολοθρευτής ιών), έχει κατασκευαστεί από τα τμήματα Ιατρικής και ηλεκτρολόγων μηχανικών & μηχανικών υπολογιστών του ΑΠΘ. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία BYTOX Α.Ε., ενώ την πολύμηνη υλοποίηση του έργου συνέδραμε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέροντας διάφορα εξαρτήματα.

Πρόκειται για μία μάσκα ατομικής προστασίας η οποία διαθέτει υψηλή τεχνολογία, συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα, ώστε να αποστειρώνει τον αέρα που εισπνέει και εκπνέει ο χρήστης της. Η ιδέα «κρατά» από το 1903, όπως αναφέρουν στο Thes.gr άνθρωποι που εξηγούν την «αποστολή» της μάσκας, με την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, να… γεννά την ανάγκη μίας χρηστικής μάσκας που θα χρησιμοποιείται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και από όσους θέλουν να προστατευτούν στον επαγγελματικό τους χώρο (πυροσβέστες, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, στρατιωτικοί κ.α.).

«Πρόκειται για ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν», εξηγούν ακόμη οι ειδικοί, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι ορισμένα πρωτότυπα της μάσκας χρησιμοποιούνται ήδη από το «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Σκοπός είναι να πάει σε όποιον την έχει ανάγκη», λένε ακόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι ήδη έχουν δοθεί ορισμένες εγκρίσεις για τη χρήση της, αλλά αναμένονται επιπλέον ενέργειες προκειμένου η μάσκα να διατεθεί σε όσους χρειάζονται περαιτέρω προστασία.

Το μονοθέσιο της ART (Aristotle Racing Team)

Η… γκάμα των φοιτητών του ΑΠΘ, περιλαμβάνει και αγωνιστικά μονοθέσια. Ετσι, 23 σπουδαστές διαφόρων τμημάτων του Πανεπιστημίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της ομάδας ART (Aristotle Racing Team), προκειμένου να κατασκευάσουν ένα βενζινοκίνητο όχημα.

Το μονοθέσιο όχημα που κατασκεύασε η ART

Το όχημα αυτό, όπως εξηγεί στο Thes.gr ο φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων μηχανικών & μηχανικών υπολογιστών, Δημήτριος Τσαλικίδης, τρέχει σε αγώνες, παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα αποτελεί και έκθεμα.

Ενα μικρό διάλλειμα, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, έβαλε για λίγο… στοπ στα σχέδια των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά όπως εξηγεί ο Δημήτρης, το όχημα κατασκευάστηκε σε λιγότερο από τρία χρόνια και έχει ήδη συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ART, μάλιστα, απέσπασε και τη δεύτερη θέση της κατηγορίας business plan του διαγωνισμού «Formula Student East 2021», που διεξήχθη στην Ουγγαρία!

Ορισμένα από τα τρόπαια που έχει αποσπάσει η ομάδα της ART

Το μονοθέσιο, το οποίο φτιάχτηκε σε χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, «πιάνει» τελική ταχύτητα 130 km/h, διαθέτει 97,5 ίππους και χρειάζεται 3,7’’ δευτερόλεπτα για το 0-100km/h. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 600 κυβικών, της Honda. Πρόκειται για το 7ο μονοθέσιο της ART, το οποίο έχει ως στόχο να… σαρώσει τις αγωνιστικές πίστες!

Το μονοθέσιο όχημα που κατασκεύασε η ART

*Αναλυτικά, όλο το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ΑΠΘ στη ΔΕΘ, από εδώ και στο εξής:

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

  • 20.30-21.00: SmartMussel – Ανάπτυξη έξυπνου αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης μυδοκαλλιέργειας

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

  • 19.00-19.30: Χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία
  • 19.30-20.00: Ιατρικός έλεγχος αθλητών και προγράμματα άσκησης ασθενών με χρόνιες παθήσεις

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

  • 20.00-20.30: Conect4children (c4c): Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παιδιατρικών κέντρων για καλύτερα φάρμακα και εμβόλια στα παιδιά

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

  • 20.00-20.30: FoodOmicsGR: Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

  • 15.00-15.30: Xenios: Μία συνδυασμένη πλατφόρμα εφαρμογών προστασίας και προβολής πολιτιστικών και τουριστικών χώρων
  • 15.30-16.00: Αστικές Τομές: οικολογικές, κοινωνικές και χωρικές διασταυρώσεις στον άξονα της Αριστοτέλους. Ένα e-εργαστήριο στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19
  • 20.00-20.30: Γενετική παρακολούθηση φυσικών οικοσυστημάτων

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

  • 11.30-12.00: Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR: Παρουσίαση του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος EPICUR Virtual Campus Learning Platform
  • 12.00-12.30: Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης – UN SDSN Black Sea
  • 12.30-13.00: Δημοκρατία και Αντιπροσώπευση στη μετα-Covid εποχή στις περιοχές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *