ΑΝΑΚΕΜ: Απομάκρυνση αποβλήτων από τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΚΕΜ

Αλλη μια πρωτοβουλία περιβαλλοντικού χαρακτήρα

Αλλη μια πρωτοβουλία περιβαλλοντικού χαρακτήρα της ΑΝΑΚΕΜ -του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων ξεκίνησε χθες με επιτυχία, σε συνεργασία με το δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης που στόχο έχει την απομάκρυνση αποβλήτων από περιοχές της Μενεμένης.

Συγκεκριμένα, στις 11:00, στη περιοχή Αγίας Βαρβάρας στη Μενεμένη, πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη των δράσεων και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εθελοντών κ.ά.

Πρόκειται για μία ακόμη συμβολική, αλλά συγχρόνως ουσιαστική πρωτοβουλία την οποία υλοποιεί η ΑΝΑΚΕΜ, σε συνεργασία με το δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, για τον καθαρισμό δύο συγκεκριμένων περιοχών της δημοτικής ενότητας Μενεμένης, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε παράνομους μπαζότοπους. Η πρώτη βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας και η δεύτερη στην περιοχή Πόντου, επί της οδού Μικράς Ασίας, στα όρια με το δήμο Δέλτα.

ΑΝΑΚΕΜ

Τα συγκεκριμένα απόβλητα προέρχονται κυρίως από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, ογκώδη αντικείμενα, πλαστικές συσκευασίες αναμεμιγμένες με χώμα, ελαστικά κ.ο.κ. Τα απόβλητα από τις δύο περιοχές θα μεταφερθούν σε κοντινές Μονάδες Ανακύκλωσης. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς επανάχρηση. Το δε, όποιο υπόλειμμα της επεξεργασίας – ανακύκλωσης, θα οδηγηθεί στον ΧΥΤΑ.

ΑΝΑΚΕΜ

 

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ κ. Ηλίας Δημητριάδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι η εταιρεία θα μείνει πιστή στο όραμά της, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για να «κερδίσουμε το μέλλον». Μεταξύ άλλων τόνισε επίσης, ότι «εργαζόμαστε σκληρά και είμαστε κοντά στο κράτος για την θέσπιση καινούργιων προδιαγραφών, ούτως ώστε τα ανακυκλωμένα προϊόντα που προκύπτουν από τις μονάδες ανακύκλωσης, να οδηγούνται προς διάθεση σε διάφορα τεχνικά δημόσια έργα».

Από την πλευρά τους, οι προσκεκλημένοι καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ και εξήραν το ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων αποθέσεων αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Καλαφάτης: “Προχωράμε μαζί στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης”

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση της ΑΝΑΚΕΜ, υπογράμμισε εκτός των άλλων ότι «απαιτείται η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, απαιτούνται πρωτοβουλίες όπως η δική σας, απαιτούνται να στηριχτούν οι εργασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης, επεξεργασίας και αξιοποίησης αυτών που όλοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε σκουπίδια. Με την δική σας προσπάθεια, την προσπάθεια ενός συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, τα ανακυκλωμένα ή ανακτημένα υλικά επιστρέφουν ξανά στην αγορά. Προχωράμε μαζί στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της αντίστασης στην κλιματική αλλαγή».

ΑΝΑΚΕΜ

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, χαιρέτισε την εκδήλωση συγχαίροντας για ακόμα μια φορά τις δράσεις της ΑΝΑΚΕΜ, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής που αποτελεί την είσοδο προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα επισήμανε ότι “ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η καταπολέμηση της ρύπανσής του με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να αποτελεί θεμελιώδης αξία για όλους τους φιλόκαλους ανθρώπους”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ και τον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, για τις δράσεις καθαρισμού και ευχήθηκε τέτοιες πρωτοβουλίες “να βρει μιμητές και από άλλους δήμους, αλλά, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και από άλλες εταιρείες σαν την ΑΝΑΚΕΜ”. Τόνισε δε, ότι έχουμε ευθύνη όλοι μας να κάνουμε ό,τι είναι πιο χρήσιμο για το περιβάλλον. “Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι για να μην πάνε χαμένες όλες αυτές οι εργατοώρες και τα χρήματα που δαπανώνται, όλα τα ογκώδη αντικείμενα που προκύπτουν από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, να οδηγούνται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, για να μπορούν έτσι να παράγονται τα δευτερογενή υλικά τα οποία θα επαναχρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ για τη σημαντική βοήθεια στη συλλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων της συγκεκριμένης περιοχής και έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες “να διαχειρίζονται νόμιμα, περιβαλλοντικά και οικολογικά τα μπαζοαπορριμματά τους, γιατί είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον”.

ΑΝΑΚΕΜ

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και το ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. κ. Γιάννης Παπαηλιόπουλος.

Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία της η ΑΝΑΚΕΜ θέλει να καταδείξει πως είναι δυνατή η ανακύκλωση και η αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ, τα οποία ρυπαίνουν το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών, αλλά υποβαθμίζουν και αστικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες συμβολικές δράσεις έχει υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ τους προηγούμενους μήνες στον ποταμό Χαβρία, στη Χαλκιδική, καθώς και στην περιοχή των Λαχανοκήπων, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

ANAKEM

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *