ΑΠΘ: Συγκέντρωση φαρμάκων για ανακύκλωση και διάθεση σε απόρους

ΑΠΘ Παιδεία πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο δράσης της Επιστημονικής Φοιτητικής Οργάνωσης «Aristotle Team of Pharmacy – ATP»

Σε 20 κιβώτια που έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα Τμήματα του ΑΠΘ συγκεντρώνονται από σήμερα φάρμακα, στο πλαίσιο δράσης της Επιστημονικής Φοιτητικής Οργάνωσης «Aristotle Team of Pharmacy – ATP» του Τμήματος Φαρμακευτικής.

ΑΠΘ: Μια σημαντική πρωτοβουλία συλλογής φαρμάκων, ληγμένων και μη, τα οποία θα ανακυκλωθούν ή θα διατεθούν σε άπορους μέσω οργανώσεων γιατρών, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Η ιδέα γι’ αυτή τη δράση, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ομάδας ΑΤΡ Αμέρισσα Καπετάνιου, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά η πανδημία αποτέλεσε εμπόδιο για την υλοποίησή της. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της δωρεάς και της συλλογής φαρμάκων, αλλά και της ανακύκλωσης των ληγμένων.

«Η δράση μας έχει διττό χαρακτήρα, επιστημονικό και κοινωνικό. Να ξέρουμε, δηλαδή, ότι πέρα από επιστήμονες υγείας και φαρμακοποιοί είμαστε και άνθρωποι και προσπαθούμε στο πλαίσιο αυτό να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας. Ελπίζουμε και μέσω της ανακύκλωσης και μέσω της παροχής των φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη να καταφέρουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ελπίζω να συνεχίσουμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια και ο κοινωνικός μας χαρακτήρας να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, με ακόμη περισσότερες συνεργασίες», σημείωσε η Αμέρισσα Καπετάνιου.

Διαβάστε επίσης
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καταγγέλλει απάτη σχετικά με σκευάσματα για καρδιαγγειακές παθήσεις

Χαιρετίζοντας την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης εξήρε τη δράση των φοιτητών της Φαρμακευτικής, σημειώνοντας ότι τα φάρμακα, που είναι ευεργέτημα για την υγεία, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, όταν απορρίπτονται αλόγιστα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, τα ληγμένα φάρμακα θα πρέπει να ανακυκλώνονται, ενώ όσα δεν είναι ληγμένα και δεν χρησιμοποιούνται να διατίθενται σε όσους τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα ανέφερε ότι μετά από τρεις μήνες, εάν θα είναι ικανοποιητική η ανακύκλωση φαρμάκων που θα γίνει στο πλαίσιο της δράσης, θα υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ, η οποία διαθέτει ειδικό κονδύλιο για την ανακύκλωση φαρμάκων, και οι πόροι θα διατεθούν στο Τμήμα Φαρμακευτικής για υποτροφίες και για την ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών της ομάδας ATP.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος τους Τμήματος Φαρμακευτικής Κυριάκος Καχριμάνης και ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές συνεχάρησαν του φοιτητές για την πρωτοβουλία τους και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στη δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ