ΑΡΣΙΣ: 294 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης – Τα 194 είναι ασυνόδευτα ανήλικα

Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ασυνόδευτους που εξαναγκάζονται να δουλέψουν για λογαριασμό διακινητών ώστε να τους αποπληρώσουν

Η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή τη σημερινή μέρα που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων επισημαίνει ότι τα παιδιά στον δρόμο είναι τα πλέον ευάλωτα θύματα για τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτονται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, από την αρχή του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι Κινητές Μονάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της οργάνωσης, εντόπισαν 294 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 194 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Πρόκειται για ασυνόδευτους που εξαναγκάζονται να δουλέψουν για λογαριασμό διακινητών ώστε να τους αποπληρώσουν, πολλές φορές ύστερα από απαγωγές, εγκλεισμούς και βασανιστήρια που περιλαμβάνουν από χτυπήματα με σιδερολοστούς μέχρι στέρηση τροφής και νερού, τα οποία μάλιστα βιντεοσκοπούνται και αποστέλλονται στους οικείους τους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η επαιτεία», σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, «αποτελεί επίσης μία μέθοδο εκτεταμένης εργασιακής εκμετάλλευσης, που αφορά κυρίως παιδιά από την Ελλάδα και γειτονικές βαλκανικές χώρες».

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Ο δράστης της γυναικοκτονίας είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εννέα ανηλίκων, (από τεσσάρων μηνών μέχρι 11 ετών), που επαιτούσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η περίπτωσή τους έγινε γνωστή, όταν στις αρχές του καλοκαιριού συνελήφθησαν δύο ζευγάρια από τη Βουλγαρία που φέρονται ως γονείς τους, καθώς και συνεργοί τους, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, ενώ αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η ΑΡΣΙΣ, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων, απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα λειτουργίας εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, νομικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων, που πέφτουν θύματα εμπορίας-και ειδικά των παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *