Δήμος Καλαμαριάς: Το ημερολόγιο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

δήμος Καλαμαριάς

Αποτυπώνεται μία σπουδαία ιστορική έρευνα σε κάθε μία σελίδα

Ο Δήμος Καλαμαριάς δημιούργησε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί, αποτυπώνεται μία σπουδαία ιστορική έρευνα σε κάθε μία σελίδα.

Εκατό χρόνια χιλιάδων περιγραφών, αναμνήσεων και πόνου, για τις πατρίδες που χάθηκαν, αλλά ποτέ δε λησμονήθηκαν.

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι αφηγήσεις των προγόνων μας είναι ακόμη πολύ ζωντανές. Εικόνες απόλυτης καταστροφής, λεηλασίες, αρπαγές, εκτελέσεις, ένα έγκλημα πολέμου, που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία και δυστυχώς δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα έπρεπε» αναφέρει στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης».

Μέσα στο ημερολόγιο μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Πέργαμο και άλλες περιοχές, όπου ζούσαν και δραστηριοποιούνταν Έλληνες. Ωστόσο αυτό που συγκλονίζει, είναι οι περιγραφές ανθρώπων, που έζησαν σ’ αυτά τα μέρη, αλλά και οι σκληρές μνήμες του ξεριζωμού, που αφηγούνται.

Διαβάστε επίσης
Καλαμαριά: Εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού στο Θεατράκι της Χηλής

«Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα να ατενίζουμε ενωμένοι και με αισιοδοξία στο μέλλον. Πρέπει να δικαιώσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν για μας, να μην επαναλάβουμε τα λάθη, αλλά να ενισχύουμε διαρκώς της πατρίδα μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΑΠΕ, Ανανίας Τσιραμπίδης.

Το ημερολόγιο του Δήμου Καλαμαριάς «Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2022» έχει ήδη ταξιδέψει σε όλους τους Δήμους τη Ελλάδας, κάνοντας γνωστή την ιστορία των προσφύγων της Καλαμαριάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *