Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με… καρδιά το δάσος

Συνεπής στο ραντεβού του με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος συμμετέχει στο θεσμό για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-European Mobility Week για το 2021 (16-22 Σεπτεμβρίου), διοργανώνεται με θέμα «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα», και σύνθημα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον-Μένουμε υγιείς», θέμα και στόχος που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), τα ΚΔΑΠμεΑ, η ΕΔΟΜΑΚ και άλλοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους ετοιμάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, τον συντονισμό των οποίων έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας. Παρόν και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» καθώς, όπως υποστηρίζουν τα επιστημονικά στελέχη της, η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τη φυσική άσκηση και τη σωματική υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα. Μια τέτοια διάκριση πέτυχε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών το 2019, ο οποίος, σε σύνολο 86 συμμετοχών, συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις έξι καλύτερες πόλεις της χώρας, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, που βραβεύτηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις σχετικές δράσεις που ανέπτυξαν. Μάλιστα, βραβεύθηκε σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών εστιάζει στο δάσος και αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, κινούμενοι σε αυτό με κάθε φιλικό μέσο (ποδήλατο) και περνώντας σε αυτό δημιουργικές ώρες. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει και διαδρομές ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

09:30 – «Ομορφαίνουμε την πλατεία» Κοινή δράση της Υπηρεσίας Πρασίνου και των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών στην πλατεία Γάτσου στη Νεάπολη

17:30 – Φυσιολατρικός περίπατος σε μονοπάτια του Σέιχ-Σου με τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών και τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία “αλλάΖΩ” υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης
Εκπαιδευτικοί τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών επισκέφθηκαν το δήμο Νεάπολης - Συκεών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

« Ένας περίπατος σε κύκλο από τα Τείχη, από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική Γειτονιά»

-Ιστορικός περίπατος εκτός των Τειχών και workshop χορού με τη βοήθεια του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα».

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313.313 125

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

09:30 – «Ομορφαίνουμε την πλατεία» -Κοινή δράση της Υπηρεσίας Πρασίνου και τον ΠΑΣ Πανελλήνιο Νεάπολης-Συκεών στην πλατεία Γάτσου στη Νεάπολη.

11:00 – «Περπατώ με ασφάλεια» -Συμβολική εικαστική παρέμβαση από τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία “αλλάΖΩ” σε δρόμους των Πεύκων για την ασφαλή διέλευση ατόμων με μειωμένη όραση.

18:00 – Επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από την Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ. στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

10:30 – «Γνωρίζω το δάσος» -Περίπατος και γνωριμία με τη χλωρίδα και πανίδα της Δενδροφυτείας για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, με τη βοήθεια της Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.

-Υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής των μαθητών των δημοτικών σχολείων του δήμου μας στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) με θέμα την Εβδομάδα Κινητικότητας

12:00 – «Πάρε το ποδήλατό σου κι έλα…»

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης κινητικότητας του Ευρωπαϊκού έργου PE4Trans. (Με την επιστημονική υποστήριξη της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς ΑΠΘ). Η δράση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής των Πεύκων (οδός Αρτέμιδος) • 18:00 – Επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με την Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ. Στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία).

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

08:30 – Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νεάπολη.

09:00 – Κολυμβητική σκυταλοδρομία με τα τμήματα aqua aerobic και εκμάθησης κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών.

17:00 – Φυσιολατρικός περίπατος σε μονοπάτια του Σέιχ-Σου υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. -ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313.313 125

ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Κολυμβητική σκυταλοδρομία με τα τμήματα aqua aerobic και εκμάθησης κολύμβησης στο Κολυμβητήριο Συκεών.

11:00 – Τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών τοποθετούν φωλιές πουλιών στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)

17:30 – «Αφηγήσεις καθ’ οδόν»

-Περίπατος σε γειτονιές και μνημεία εντός κα εκτός των Τειχών.

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2313 313 125

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

09:00 – Επίδειξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο τμήμα ηλεκτρολόγων του ΕΠΑΛ Συκεών, στον αύλειο χώρο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *