Δήμος Θεσσαλονίκης: Απαντά στις αντιδράσεις για την απομάκρυνση δέντρου από την Τσιμισκή

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά και την απομάκρυνση ενός δέντρου στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.

“Σχετικά με τα ερωτήματα που εγέρθηκαν με την απομάκρυνση ενός δέντρου στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας πληροφορούμε τους πολίτες ότι το εν λόγω δέντρο ανήκει στο είδος της φτελιάς – όπως σχεδόν όλα στην οδό Τσιμισκή. Οι φτελιές έχουν αξιολογηθεί από χρόνια ως είδος ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών αλλά και τις περιουσίες”, αναφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σοκάρει ο άνδρας που “συνάντησε” αρκούδα στον Χορτιάτη

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Σχετικά με τα ερωτήματα που εγέρθηκαν με την απομάκρυνση ενός δέντρου στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας πληροφορούμε τους πολίτες ότι το εν λόγω δέντρο ανήκει στο είδος της φτελιάς – όπως σχεδόν όλα στην οδό Τσιμισκή. Οι φτελιές έχουν αξιολογηθεί από χρόνια ως είδος ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών αλλά και τις περιουσίες. Όλα τα δέντρα που απομακρύνονται είναι βεβαιωμένα άρρωστα και ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάστασή τους με νέο ανθεκτικό είδος – κελτίδες, κατάλληλο για το αστικό περιβάλλον. Τα δέντρα που φυτεύονται είναι στην πλειονότητά τους 10 και 11 ετών, ύψους άνω των 7 μέτρων, γεγονός που διασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξή τους και την αποκατάσταση του αστικού πρασίνου στα ίδια επίπεδα με πριν.

Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάστασή του, καθώς έχουν προηγηθεί συστηματικές αξιολογήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις που το καθιστούν ακατάλληλο και προς αντικατάσταση. Συνεχείς πτώσεις δέντρων – ακόμη και πρόσφατα – καταδεικνύουν την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται μια συστηματική δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, βασισμένη σε ένα σχέδιο αναβάθμισης του αστικού πρασίνου και δίνονται λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν και έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της πόλης.

Κανείς δεν μονοπωλεί την ευαισθησία για τα δέντρα της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία εντυπώσεων ενταγμένη σε ένα προεκλογικό μικροπολιτικό παίγνιο είναι μια συνταγή που κράτησε την πόλη πίσω και μετέτρεψε τα προβλήματα σε χρόνιες παθογένειες. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να προχωρήσουμε. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με περισσότερες φυτεύσεις δέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό, σε σχέση με αυτά που απομακρύνονται, με βέλτιστες λύσεις και παρεμβάσεις πλαισιωμένες πάντοτε με επιστημονική επάρκεια”.