Δήμος Θεσσαλονίκης: Εντυπωσίασε και συνεχίζει η έκθεση “1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης” (ΦΩΤΟ)

έκθεση Θεσσαλονίκη

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ

Την παράταση λειτουργίας της επετειακής έκθεσης «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου αποφάσισαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ – HELEXPO μετά την επιτυχή παρουσίαση του αφιερώματος, τη μεγάλη επισκεψιμότητα και τις πολλές θετικές κριτικές στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Οι νέες ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10:00 με 15:00 τις καθημερινές και 11:00 με 16:00 τα Σαββατοκύριακα. H έκθεση λειτουργεί στο περίπτερο 6 (Περίπτερο των Εθνών της ΔΕΘ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Υπάρχει η πρόβλεψη να γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων, σωματείων, φορέων, ομάδων, κτλ. Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την επετειακή έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2313 317.526 (Μαρία Ξεπαπαδάκη), ενώ για οργανωμένη ξενάγηση μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο 2313 318.710 και 2313 318.709 (Όλγα Κοτσαμπάς).

Στην επετειακή έκθεση παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές, ενώ εκθέματα έχουν παραχωρήσει μεταξύ άλλων οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.

Σε παράλληλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα της διδακτικής ομάδας της χαρακτικής κατεύθυνσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στον χώρο βρίσκονται πολλές από τις μήτρες των έργων αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για ακουστικές ξεναγήσεις και κείμενα σε κώδικα Μπράιγ.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η 2η Διεθνής Εκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond (ΦΩΤΟ)

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες, σε μία εκ των οποίων παρουσιάζεται το Διόραμα «Η Σμύρνη Καίγεται», που προβάλλει τη φυγή στρατιωτών από το μέτωπο καθώς και πρόσφυγες που αποχωρούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδυση της μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς ακολουθεί τα χνάρια των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη που βίωσαν τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών και την πορεία τους προς τις νέες πατρίδες.
Η επιλογή να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη έκθεση στους χώρους της ΔΕΘ κρύβει υψηλούς συμβολισμούς, αφού στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης βρισκόταν η Αγία Φωτεινή, ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Για την επετειακή έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα: https://100hroniamikrasia.gr/.

έκθεση Θεσσαλονίκη

έκθεση Θεσσαλονίκη

έκθεση Θεσσαλονίκη