Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξαναβρίσκει τους “ρυθμούς” του μετά το χτύπημα από χάκερς – Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής στο Thes.gr

Τους ρυθμούς του βρίσκει ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά το χτύπημα που δέχθηκε από χάκερς την Πέμπτη (22/6).

Ο αντιδήμαρχος επιχειρησιακού σχεδιασμού, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μεταναστευτικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, μίλησε στο Thes.gr για το πώς διαχειρίστηκε ο δήμος αυτή την επί “διαδικτυακού εδάφους” περιπέτεια και για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

“Από χθες (Κυριακή 25/7) στήθηκε ο καινούριος δίαυλος λειτουργίας των συστημάτων του δήμου. Ήδη το βασικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου που είναι οικονομικές και λογιστικές υπηρεσίες του δήμου τεστάρεται για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία”, αναφέρει ο κ. Αβαρλής στο Thes.gr.

Επανέρχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ήδη λειτουργεί κανονικά το ληξιαρχείο, το οποίο είναι η υπηρεσία αιχμής του δήμου που αφορά σε γάμους, επιδόματα και κηδείες. Μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα και κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανεξάρτητα με το πόσοι χρήστες θα βρίσκονται στο δήμο για να λαμβάνουν τα αιτήματα.

“Μιλάμε για μια κλιμακωτή επαναφορά ωστόσο δεν τολμούμε να εντάξουμε στο σύστημα τους 800 καινούριους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαμε προμηθευτεί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια διότι η εταιρεία πληροφορικής που μας υποστηρίζει μας ενημερώνει πως δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβεται εκεί ο ιός” εξηγεί ο αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα

Ο κ. Αβαρλής εξιστόρησε στο Thes.gr την επί “διαδικτυακού εδάφους” περιπέτεια του δήμου. “Δεν βάλαμε το password στο Link που μας ζητούσαν για να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση. Το γεγονός πως δεν προχωρήσουμε, ήταν ειλημμένη απόφαση του δημάρχου και δική μου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας συνέστησε το ίδιο. Όπως μας ενημέρωσαν από την Δίωξη, συνήθως οι χάκερς, όταν μπεις στο link που σου στέλνουν, σου κάνουν γνωστή τη διαδικασία για να δώσεις λύτρα. Για ποιο λόγο να πληρώσουμε λύτρα από τη στιγμή που η βασική δομή του δήμου Θεσσαλονίκης δεν πειράχτηκε;”

Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι έχει καταρρεύσει όλος ο δήμος”

Στην αρχή δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι έχει καταρρεύσει όλος ο δήμος. Αυτό συνέβη γιατί όταν πληροφορήθηκα το χακάρισμα έδωσα εντολή και σε σύντομα χρονικό διάστημα κλείδωσαν τα πάντα στο δήμο” λέει ο αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

Διαβάστε επίσης  Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έψαλε μαζί με ιερείς στον κατάμεστο Αγιο Δημήτριο - Ξεκίνησε η "Λατρευτική Εβδομάδα" (ΦΩΤΟ)

Προχώρησα σε μια τέτοια ενέργεια προληπτικά καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς συνέβαινε αλλά και τι θα μπορούσε να συμβεί. Τα emails στο δήμο λειτουργούσαν κανονικά. Η ιστοσελίδα του δήμου δεν είχε χακαριστεί αλλά ούτε και άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Παρόλα αυτά, ζήτησα και σε αυτό συμφώνησε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπως και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ότι ορθόν είναι να διακοπεί η όποια επικοινωνία από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα με τον δήμο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι κατέρρευσαν τα πάντα στο δήμο. Κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ήταν μια απόφαση που έπρεπε να πάρει ο δήμος για να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας και να απομονώσουμε τους χάκερς και την όποια επικοινωνία μαζί τους”.

Τα “τραύματα” που αφήνει η κυβερνοεπίθεση

Δε βγαίνει αλώβητος ο δήμος Θεσσαλονίκης από αυτή την περιπέτεια. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Αβαρλής έχει χακαριστεί η υπηρεσία διακίνησης εγγράφων που όμως το 90% αυτών των εγγράφων έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Πράγμα που σημαίνει πως κάθε πολίτης μπορεί να αναζητήσει εκεί τα έγγραφα που χρειάζεται. Το άλλο 10% αφορά σε εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών και αντιδημάρχων και είναι όχι βαρύνουσας σημασίας. “Αυτά είναι δευτερεύοντα” τονίζει ο ίδιος.

Οι στόχοι του δήμου και η επόμενη μέρα

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος επιχειρησιακού σχεδιασμού, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μεταναστευτικής πολιτικής δήμου Θεσσαλονίκης “Αυτό που σχεδιάζουμε -μάλιστα για τη ακρίβεια ήδη είχαμε σχεδιάσει- είναι η αντικατάσταση και των υπολοίπων 700 ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι είναι απαρχαιωμένοι και λειτουργούν ακόμη με windows xp και βέβαια να αναβαθμίσουμε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό βέβαια απαιτεί πακτωλό χρημάτων.

Παραλάβαμε μια απαρχαιωμένη κατάσταση στα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου. Δε θα πω ότι έφταιγε η προηγούμενη διοίκηση. Δυστυχώς έτσι είναι στο δημόσιο” επισημαίνει ο κ. Αβαρλής μέσα από το Thes.gr ενώ προσθέτει πως “Στόχος είναι η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να γίνει η αντικατάσταση του γερασμένου ψηφιακού στόλου. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς διαδικασίες, παρότι όπως είναι γνωστό οι χάκερς βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις εταιρείες αντιβιοτικών”. Όπως είναι αντιληπτό ο εκσυγχρονισμός του ψηφιακού στόλου βρίσκεται σε προτεραιότητα ούτως ώστε να γίνουν περαιτέρω κινήσεις για την κυβερνοασφάλεια” υπογραμμίζει ολοκληρώνοντας ο αντιδήμαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *