Επίτιμος δημότης Καλαμαριάς ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης

Είχε ειδική σχέση με την περιοχή

Μίκης Θεοδωράκης Ιδιαίτερους δεσμούς με την Καλαμαριά είχε ο κορυφαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας, Μίκης Θεοδωράκης. Αγάπησε τον τόπο και τους ανθρώπους και με χαρά δέχτηκε τον τίτλο του «Επίτιμου Δημότη Καλαμαριάς».

Ήταν Μάρτιος του 1998, όταν προσκεκλημένος τότε από την Δημοτική Αρχή Καλαμαριάς επισκέφθηκε την πόλη και παρακολούθησε μια λαμπρή εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του ο Δήμος. Η Φιλαρμονική και η Χορωδία του Δήμου, απέδωσαν αποσπάσματα από έργα του. Την ίδια μέρα ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς. Μερικά χρόνια αργότερα τον Ιανουάριο του 2002 παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς που πήρε και το όνομά του.

Από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε χθες 2 Σεπτεμβρίου 2021, στη σφαίρα της αθανασίας μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής.

Στην 60χρονη καριέρα του, το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχουν αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης
Ομόφωνο "ναι" από το δήμο Νεάπολης-Συκεών στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε "Λεωφόρο Μίκης Θεοδωράκης"

Έκανε την ελληνική μουσική γνωστή παγκοσμίως και με τους αγώνες του αποτέλεσε το πρότυπο του ενεργού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σημαντικό μουσικό έργο, που αντανακλά τις αγωνίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του ελληνισμού.

Την περίοδο της Μεταπολίτευσης γνώρισε μεγάλη αποδοχή και η μουσική του έγινε σημείο αναφοράς μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα και ταυτόχρονα παρέμεινε σύμβολο για τους αγωνιστές πολλών χωρών.

Η παγκόσμια προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, η πολυσήμαντη προσφορά του με το ιδιοφυές μουσικό έργο του, η πολιτική του δράση, και η διεθνής του απήχηση, θα συνδέει, σε όλους τους καιρούς, σε όλες τις εποχές τους Έλληνες με τον ελεύθερο κόσμο και θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στην καρδιά και τη μνήμη όλων.

* Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του Θανάση Γιώγλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *