ΕΥΑΘ: Ημέρα Περιβάλλοντος με αποχετεύσεις χωρίς λίπη (ΦΩΤΟ)

ΕΥΑΘ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Θα στηθούν σταντ για ενημέρωση σε δύο σημεία της πόλης

Με «σημαία» την καθαρή αποχέτευση και σύνθημα «Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει!» θα γιορτάσει φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Η καθημερινή μας πρακτική στην κουζίνα του σπιτιού και της επιχείρησής μας είναι στο επίκεντρο της φετινής καμπάνιας της ΕΥΑΘ, προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα οφέλη της αποτελεσματικής διαχείρισης των βρώσιμων λιπών, λαδιών και των αποβλήτων τροφίμων στην καθημερινή μας δραστηριότητα.

Έτσι, την Πέμπτη 1η Ιουνίου οργανώνεται διαδικτυακή ενημέρωση, με ελεύθερη πρόσβαση, για το πρόγραμμα προστασίας του αποχετευτικού δικτύου που υλοποιεί αυτό το διάστημα η ΕΥΑΘ. Ειδικό επιστημονικό προσωπικό θα παρουσιάσει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων απορρίψεων στις αποχετεύσεις, θα δώσει πρακτικές συμβουλές και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Ο σκοπός είναι να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι, όταν τα βρώσιμα λίπη και λάδια καταλήγουν στους νεροχύτες και τις αποχετεύσεις μας, ψύχονται, στερεοποιούνται και μειώνουν τη χωρητικότητα των σωληνώσεων, προκαλούν εμφράξεις και υπερχειλίσεις στα ιδιωτικά και κεντρικά δίκτυα.

Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται οικονομικά και λειτουργικά σπίτια κι επιχειρήσεις εστίασης και η ΕΥΑΘ να δαπανά υψηλά κόστη και εργατοώρες για αποφράξεις, ενώ προκαλούνται υπερχειλίσεις και υποβάθμιση του δικτύου. Η μέριμνα για τις απορρίψεις μας στο αποχετευτικό δίκτυο είναι λοιπόν άλλη μια ξεκάθαρη κίνηση φροντίδας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία!

ΕΥΑΘ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την επομένη, Παρασκευή 2 Ιουνίου, η διαδικτυακή συζήτηση θα «μεταφερθεί» σε οικολογικό χαρτί για όσους δεν καταφέρουν να ενημερωθούν: θα λειτουργούν δύο σταντ, στην Αριστοτέλους με Μητροπόλεως και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας (στο ύψος της Τσιμισκή), όπου και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για το θέμα, πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση των μαγειρικών λιπών και λαδιών, χρήσιμες… σίτες για τα υπολείμματα τροφών στον νεροχύτη μας και οικολογικά δωράκια με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η ρύπανση από τα πλαστικά και η καμπάνια-στόχος το #BeatPlasticPollution, με σκοπό τη στροφή όλων στην κυκλική οικονομία. Ένα θέμα που η ΕΥΑΘ ανέδειξε τον Μάρτιο με δράσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης μέσα από την κατανάλωση υγιεινού νερού βρύσης, με σκοπό την απορρύπανση των θαλασσών μας.

Τα σταντ στην Αγίας Σοφίας και στην Αριστοτέλους θα στηθούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.