ΕΒΕΘ: Πρόταση για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαδικτύου στη Δυτική Θεσσαλονίκη

ΕΒΕΘ ΚΑΔ Επιμελητήριο

Το αντικείμενο της επιστολής ήταν η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου σε επιχειρήσεις

Η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου που παρέχονται στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του ΕΒΕΘ.

Η επιστολή υπογράφεται από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νικόλαο Παπαθανάση, τη Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Θωμαΐδα Ευτυχίδου και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Το ΕΒΕΘ επιδιώκοντας την, κατά το δυνατόν, ισόρροπη ανάπτυξη στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, προωθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τη διαμόρφωση συνθηκών που θα διευκολύνουν την προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υστέρησης σε σύγκριση με την Ανατολική.

Προς το σκοπό αυτό, το ΕΒΕΘ, κατόπιν σχετικής πληροφόρησης που έλαβε από επιχειρήσεις-μέλη του, προέβη στη διερεύνηση πιθανών αιτιών της υστέρησης αυτής, εστιάζοντας στα προβλήματα που συνδέονται με τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου που παρέχονται στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και ιδίως τη χαμηλή ταχύτητα πρόσβασης και την περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης.

Τι προέκυψε από την διερεύνηση του θέματος

Από τη διερεύνηση του θέματος και τη διαβούλευση με εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψε ότι η ύπαρξη λειτουργικής κτιριακής υποδομής αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για ισχυρό, ασφαλές και αποτελεσματικό δίκτυο με δυνατότητες μελλοντικών επεκτάσεων και αναβαθμίσεων, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, λόγω της συνεχούς εξέλιξης των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ως εκ τούτου, στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης σημαντικό παράγοντα υστέρησης στην προσλαμβανόμενη από τις επιχειρήσεις ποιότητα υπηρεσιών διαδικτύου αποτελεί το γεγονός ότι το κτιριακό απόθεμα που χρησιμοποιείται για τη στέγαση επιχειρήσεων είναι πεπαλαιωμένο και σε κάθε περίπτωση σχεδόν ακατάλληλο για να υποδεχθεί επιχειρήσεις με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες διαδικτύου. Το δε κόστος των απαιτούμενων κτιριακών παρεμβάσεων για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, των οπτικών ινών και του συνοδού εξοπλισμού είναι αποθαρρυντικό, με συνέπεια οι επιχειρήσεις της περιοχής να στερούνται πρόσβασης σε υπερυψηλές ταχύτητες.

Το ανωτέρω πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας, χρήζει κατά τη γνώμη μας άμεσης αντιμετώπισης μέσω σημαντικών επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, όπου απαιτείται, για να μην οδηγήσει ο επιχειρούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε επιδείνωση και όξυνση των χωρικών ανισοτήτων.

Προτείνεται, λοιπόν, ο σχεδιασμός μία νέας Δράσης στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», με ενδεχόμενες συνέργειες με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», καθώς και τα Περιφερειακά
Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Ο στόχος

Στόχο της Δράσης θα πρέπει να αποτελεί η χρηματοδοτική ενίσχυση και με κάθε τρόπο διευκόλυνση κατασκευαστικών εργασιών στα υφιστάμενα κτίρια, προκειμένου να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για την προσέλκυση επιχειρήσεων που βασίζουν τη δραστηριότητά τους στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η δι’ αυτόν τον τρόπο επανεργοποίηση αργού κτιριακού αποθέματος, ιδιαίτερα δε και αυτού που βρίσκεται υπό την κυριότητα ή διαχείριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα συμβάλλει στην εκδήλωση νεοφυών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα κατανέμονται πιο ισόρροπα στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο, κατά τη γνώμη μας, να ενταχθούν στην παραπάνω προτεινόμενη Δράση και επενδύσεις των ΟΤΑ που θα διευκόλυναν την αποτελεσματική εγκατάσταση των κατάλληλων δικτύων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *