Φάμελλος στο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας: «Η ανακύκλωση είναι πυλώνας της πράσινης επανάστασης»

Φάμελλος

Τόνισε πως πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων

Χαιρετισμό σε εκδήλωση για την ανακύκλωση στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις ψεύτικες μεγαλόστομες πολιτικές εξαγγελίες και να συμμετέχουμε όλοι, πολίτες, παραγωγοί και αυτοδιοίκηση στην αλλαγή των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.

Υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση και αβεβαιότητα, που απειλεί συνολικά την ανθρώπινη κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. «Πρέπει άμεσα να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά και αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Έχουμε την υποχρέωση μιας πράσινης επανάστασης και, παρά τις πρόσφατες, έστω ανεπαρκείς, παγκόσμιες δεσμεύσεις, δεν έχουμε ενσωματώσει αλλαγές στη ζωή μας και δεν φαίνεται να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε αφενός το θετικό γεγονός της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ ως μέσου ευαισθητοποίησης, επίδειξης νέων πρακτικών και φόρουμ συζήτησης, και αφετέρου την πρόοδο στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού Πράσινου Σημείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσω του έργου LIFE-IP CEI Greece, του 8-ετούς ολοκληρωμένου έργου LIFE για θέματα διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας, το οποίο διεκδίκησε και κέρδισε η χώρα μας, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανακύκλωσης και υπογράμμισε τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις, τόσο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2015-2019 όσο και στην εφαρμογή των νόμων 4736/2020 για τα πλαστικά μιας χρήσης, και 4819/2021 για την ανακύκλωση. «Η χώρα μας ήταν στις πρώτες 10 ευρωπαϊκές χώρες που κατέθεσαν Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία το 2018, στο πλαίσιο της οποίας από 01.01.2020 έπρεπε να εφαρμοστεί τιμολογιακή πολιτική έτσι ώστε Δήμοι, πολίτες και επαγγελματίες να έχουν κίνητρα, δηλαδή μικρότερα τέλη, εφόσον προχωρούν στην ανακύκλωση.

Όμως, λόγω αδυναμιών, έλλειψης πολιτικής βούλησης και πολιτικών κινήτρων, και παρά το ότι ήταν έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το εφαρμοστικό πλαίσιο, αυτή η μεταρρύθμιση καθυστέρησε και στην πορεία αλλοιώθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος, επισημαίνοντας επίσης ότι παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και οι νόμοι για τα πλαστικά μιας χρήσης και για την ανακύκλωση δεν εφαρμόζονται.

«Παρά το γεγονός ότι ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης έχουν απαγορευθεί, και η περίοδος προσαρμογής έχει παρέλθει, αυτά κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά. Οι δημοτικές κρήνες που προβλέπονταν και ως μέτρο διασφάλισης της πρόσβασης σε πόσιμο νερό δεν έχουν προχωρήσει. Το ίδιο ισχύει και για τις προδιαγραφές για μια σειρά από συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τόσο για πλαστικά μιας χρήσης, όσο και για άλλα ρεύματα αποβλήτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να είναι η καθυστέρηση της κυβέρνησης στο σύστημα εγγυοδοσίας, επιστροφής και ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών νερού».

Το κυριότερο όμως είναι ότι η συνολική καθυστέρηση και αναβολή έχουν ως αποτέλεσμα οι Δήμοι σήμερα να μην έχουν εξοπλισμό για τη χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα, ενώ πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, απαλείφθηκε και η υποχρέωση των Συστημάτων Ανακύκλωσης για παροχή χρηματικού αντιτίμου. Αντί, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ανακύκλωση να χρηματοδοτείται με βάση τη διευρυμένη ευθύνη παραγωγού, χρηματοδοτείται πλέον από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, και μάλιστα από δύο ή τρεις πηγές, σκανδαλωδώς και κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αντίστοιχες καθυστερήσεις υπάρχουν και στα βιοαπόβλητα: μόλις φέτος αρχίζουν να παραδίδονται κάδοι για τη χωριστή συλλογή, 3-4 χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η υποχρέωση είχε θεσμοθετηθεί από το 2018 και οι χρηματοδοτήσεις είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

«Τα παραπάνω αποτελούν ελλείμματα που θα τα βρούμε όλοι μπροστά μας. Η κοινωνία δεν αλλάζει με πολιτικές εξαγγελίες, αλλά με τη βούληση της ίδιας της κοινωνίας, των παραγωγών και των πολιτών να αλλάξουν. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο απαιτητικοί και να ανατρέψουμε αυτές τις καθυστερήσεις. Είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας», υπογράμμισε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Σ.Φάμελλος.