Γουρουνοχαρά στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης με φαγητό και μουσική (ΦΩΤΟ)

γουρουνοχαρά Μετέωρα

Πλήθος κόσμου διασκεδάζει με χορούς και ποτά

Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων σήμερα (26/12) και σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας αναβιώνει το έθιμο της γουρουνοχαράς.

Για τέταρτη χρονιά, στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης τα καζάνια άρχισαν να βράζουν από νωρίς, ετοιμάζοντας τους μεζέδες για την γουρουνοχαρά που μοιράστηκαν στον κόσμο, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ χόρεψαν μέλη χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωάννη Θεολόγου Μετεώρων.

 

Τσιγαρίδες, κρασί, μουσική και χορός συνθέτουν το σκηνικό γιορτής που έχει στηθεί.

γουρουνοχαρά Μετέωρα

«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

γουρουνοχαρά Μετέωρα

Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων.

γουρουνοχαρά Μετέωρα

γουρουνοχαρά Μετέωρα

Γύρω δε από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).

γουρουνοχαρά Μετέωρα