Η Καλαμαριά τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΦΩΤΟ)

Με το γράμμα «G» που συμβολίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, φωταγωγήθηκε από τα ξημερώματα το δημαρχείο της Καλαμαριάς, ενώ οι σημαίες του κυματίζουν μεσίστιες, ανήμερα της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου κι αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Η προσφυγομάνα Καλαμαριά δεν ξεχνά. Πονά και μάχεται για τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Η λύρα θα ηχεί για πάντα κι εμείς μαζί με τον νοσταλγικό της ήχο, θα κρατάμε άσβεστη την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”, είναι το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

δήμος Καλαμαριάς Γενοκτονία των Ποντίων

Συγκλονιστικό ήταν το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε, μπροστά από το Μνημείο των νεομαρτύρων του Πόντου, από μέλη τη Αδελφότητα Κρωμναίων. «Ο όρκος των ανταρτών», αλλά και η Σέρρα, ο χορός των μαχαιριών, καθήλωσαν όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης.

δήμος Καλαμαριάς Γενοκτονία των Ποντίων

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ το παρόν έδωσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, υποψήφιοι βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την τέως ΕΣΣΔ, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς.

δήμος Καλαμαριάς Γενοκτονία των Ποντίων