Η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής στην Μενεμένη (ΦΩΤΟ)

Αγία Παρασκευή Μενεμένη

Σε νέο διαμορφωμένο χώρο μαζί με το αγίασμα

Προσφυγικός συνοικισμός της Θεσσαλονίκης η Νέα Μενεμένη (παλαιά γραφή Μαινεμένη), ιδρύθηκε το 1922 από 160 περίπου οικογένειες προσφύγων που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Κυρίαρχο στοιχείο και ενωτικός παράγοντας η ακλόνητη θρησκευτική συνείδηση, καθώς μπορεί να ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, πλην όμως διαφύλαξαν την πίστη τους στην Ορθοδοξία.

Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους από τη Μικρά Ασία την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία τοποθετήθηκε στον Ναό που ανοικοδομήθηκε το 1928 προς τιμή της Αγίας.

Φέτος, έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια από την εθνική τραγωδία, στο πλαίσιο των εορτασμών και με πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καλλωπισμού της θαυματουργού εικόνας και η επανένταξή της στον Ιερό Ναό.

Διαβάστε επίσης
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: "Δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά η φράση «καλή Παναγιά»"

Πλέον βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μαζί με Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, που εκτίθεται κάτω από μια εξαιρετική αγιογραφία και αρκετοί πιστοί έχουν επισκεφθεί τον χώρο για να προσκυνήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται σε κεντρική θέση της ενορίας, υπάρχουν και τα μνημείο του Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης, όπως και το μνημείο για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αγία Παρασκευή