Η Θεσσαλονίκη «Voltάρει» στην παραλία και στέλνει μήνυμα για την ηλεκτροκίνηση (ΦΩΤΟ)

Voltαρω 6 ηλεκτροκίνηση ΠΚΜ παραλία Θεσσαλονίκη

Το μεγάλο Volt πάρτι επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις και πλούσια δώρα

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγαλύτερη δράση ευαισθητοποίησης για την ηλεκτροκίνηση στη Βόρεια Ελλάδα, το «Voltάρω 6».

Σκοπός της δράσης «Voltάρω 6», που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Κώστα Γιουτίκα, είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε ζητήματα Αστικής Βιώσιμης Μετακίνησης και Ανάπτυξης.

Πριν την έναρξη του «Voltάρω 6», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ, οργάνωσαν ημερίδα παρουσίασης του «οδικού χάρτη» που μπορούν να αξιοποιήσουν Δήμοι και επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές και λύσεις στην καθημερινή κινητικότητα των πολιτών τους, αλλά και για τη μεταφορά εμπορευμάτων στο αστικό περιβάλλον.

Ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, scooter, ποδήλατα και πατίνια, καθώς επίσης ένα ηλιακό σκάφος αλλά και drones και να ενημερωθεί για την ασφάλεια των μετακινήσεων, τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνος Γιουτίκας (το γραφείο του οποίου διοργανώνει και την εκδήλωση) και Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιαννης Δαρδαμανέλης, οι αντιδήμαρχοι Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Μιχάλης Κούπκας και Μαρία Καράγιαννη καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης.

Τζιτζικώστας: «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, έναν θεσμό όπως τόνισε, είπε: «Πιστεύουμε πως με την ενεργειακή κρίση και την περιβαλλοντική κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δράσεις που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την ηλεκτροκίνηση για μια πιο βιώσιμη ζωή στις πόλεις είναι πολύ σημαντικές…

Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα είναι ασφαλώς η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Στο πλαίσιο αυτό και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις με συγκεκριμένες πολιτικές, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά σε λίγο».

Σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Καινοτομίας για την Αστική Κινητικότητα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, το γραφείο του οποίου είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης μίλησε για τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας: «Είναι πολύ σημαντική όσο και σπουδαία μέρα καθώς πριν λίγο υπογράψαμε το Σύμφωνο Συνεργασίας με το Κέντρο Καινοτομίας για την Αστική Κινητικότητα που θα βοηθήσει πάρα πολύ και θα στηρίξει τους 38 δήμους της Περιφέρειας μας τόσο στην δικτύωση στην οποία χρειάζονται αλλά κυρίως στην εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιήσουν τις δράσεις τους για την αστική κινητικότητα.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνει αυτή η εκδήλωση.

Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αγκαλιάσει αυτή τη μεγάλη πράσινη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση, την καινοτομία και την τεχνολογία και φυσικά είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί έχουμε καταφέρει τον μεγάλο στόχο που θέσαμε ως διοίκηση της περιφέρειας πριν οκτώ χρόνια.

Διαβάστε επίσης
"Κοιτάμε Μπροστά": Ερώτηση στην ΠΚΜ για το ακατάλληλο νερό στους οικισμούς Λητής και Μελισσοχωρίου

Ο στόχος ήταν οι συνέργειες και οι συνεργασίες. Μετά από οκτώ χρόνια τα αποτελέσματα είναι ορατά, υπάρχει ένα πολύ υγιές οικοσύστημα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τα ινστιτούτα, με τα εργαστήρια, με όλους τους φορείς της πόλης, με το επιχειρείν και είναι όλοι εδώ σήμερα στο 6ο Voltάρω, για να παρουσιάσουν ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει σε θέματα κινητικότητας, σε θέματα τεχνολογίας».

Σ. Καλαφάτης: «Εχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Εχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να παραδώσουμε έναν καλύτερο, έναν ασφαλέστερο πλανήτη. Η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βάλαμε ως στόχο η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για να αναδειχθεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Παρά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν αποκλίνουμε από τους στόχους μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να προαγάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ηλεκτροκίνηση και γι’ αυτό αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια και κάθε στήριξη στους διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας».

Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη μέχρι το 2030 θα είναι μία βιώσιμη πόλη»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε λύσεις για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Έχουμε τις περισσότερες πλατφόρμες για τη μικροκίνηση, δηλαδή για ποδήλατα, για πατίνια, για ηλεκτρικά ποδήλατα, έχουμε σταθμούς φόρτισης.

Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε να έχουμε μία πόλη στο πλαίσιο της επιτυχίας που είχαμε να είμαστε μία από τις 100 πόλεις για την κλιματική αλλαγή. Η Θεσσαλονίκη μέχρι το 2030 θα έχει ηλεκτρικά οχήματα, θα έχει ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι μία βιώσιμη πόλη. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι μαζί».

Τι είναι το Voltaro

Η δράση του Voltaro διοργανώνεται κάθε χρόνο από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Το θέμα της είναι η αναγνώριση και εξερεύνηση των ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης.

Το Voltaro προσκαλεί τους πολίτες να βολτάρουν στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και να διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι γνώσεων, που καταλήγει σε μια κλήρωση στο τέλος της ημέρας με πολλά δώρα.

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν νέες τεχνολογίες όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, μηχανάκια, πατίνια και drones. Παράλληλα ενημερώνονται μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και περίπτερα εκθετών, ώστε να επαναπροσδιορίσουν θετικά την οπτική τους για τις βιώσιμες μετακινήσεις.

Λόγω της ευρείας αποδοχής της εκδήλωσης από το κοινό την έχουμε μετατρέψει σε πάγιο θεσμό με σκοπό, η Περιφέρεια και οι συνεργάτες / υποστηρικτές της, να προωθήσουν την ενημέρωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιώσιμης μετακίνησης και να κινήσουν τις διαδικασίες προς τα αρμόδια Υπουργεία να προσαρμόσουν τη νομοθεσία στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες (ηλεκτροκίνητα μέσα, ηλιακά σκάφη κλπ).