Ικανοποίηση για το “Παλατάκι” – Η Βουλή θα βρει τον τρόπο χρηματοδότησης για την ανάπλαση

Παλατάκι Κυβερνείο Καραμπουρνάκι Καλαμαριά Θεσσαλονίκη αρχοντικό κτίριο εικόνα από ψηλά με χρήση drone

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο Σύλλογος “Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης”

Η συνεργασία Υπερταμείου και ΕΤΑΔ και η συμβολή της Βουλής που θα αναλάβει να βρει τον τρόπο της χρηματοδότησης φαίνεται πως φέρνει θετικές εξελίξεις για το Κυβερνείο ή “Παλατάκι” στην Καλαμαριά.

Αυτό έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ και σήμερα σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το ιστορικό κτίριο.

“Όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή παρουσία του στην 49η συνέλευση του ΣΕΒΕ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει την ανάπλαση του εμβληματικού “Κυβερνείου”, ενός τοπόσημου της Θεσσαλονίκης, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη των πολιτειακών θεσμών στη χώρα και στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο ο συμβολισμός της αναδοχής του εγχειρήματος από έναν θεσμό υψηλού κύρους όπως η Βουλή. Είναι κυρίως το γεγονός ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να το αποκαταστήσει και να το καταστήσει μια ακόμα κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη, στην πιο όμορφη γωνιά του Θερμαϊκού.

Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που εμφανίζει σήμερα και σύντομα ο χώρος θα ανακτήσει την ταυτότητα, την αίγλη και έναν ρόλο αντάξιο του παρελθόντος του και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης”, τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη εκφράζει ο Σύλλογος “Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης” (Παλατάκι). Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

“Ημέρα δικαίωσης αποτελεί η χθεσινή (20/5/2024) για τον αγώνα που έδωσε τα τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία των Πολιτών για τη διάσωση και αξιοποίηση του «Κυβερνείου» της Θεσσαλονίκης, αυτού του εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου που είναι γνωστό και ως «Παλατάκι».

Η διάσωση του Κυβερνείου που από το 2006 παραμένει εκτεθειμένο στις φθοροποιές δυνάμεις του χρόνου και των καιρικών συνθηκών και η αξιοποίησή του, διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα του» ήταν ο στόχος και η διεκδίκηση που πρόταξε η ομάδα των πολιτών που ξεκίνησε αρχικά ως «Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε το Παλατάκι» για να μετεξελιχθεί από το 2023 σε Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)».

Και να που επιτέλους ήρθε η ώρα της δικαίωσης!

Χθες το απόγευμα στην 49η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Κυβερνείο «θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου». Όπως εξήγησε: «Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και τους γύρω χώρους, καλύπτοντας τις σχετικές μελέτες. Ενώ, στη συνέχεια, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, έτσι ώστε το εμβληματικό αυτό κτίριο να παραμείνει ένα δημόσιο κτίριο με χρήσεις οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κτίριο «ένα ιστορικό τοπόσημο το οποίο», όπως σημείωσε: «θα διασωθεί, θα ενταχθεί δημιουργικά στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Ο Σύλλογος εκφράζει την απεριόριστη ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη. Παράλληλα δηλώνει ότι θα παραμείνει στη διάθεση του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και τη διαχείριση του ακινήτου, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που ορίστηκε για αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου 20024”.