Καλαμαριά: Αναψε και πάλι η φλόγα των προσφύγων (ΦΩΤΟ)

λαμπαδηδρομία Καλαμαριά

Πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Λαμπαδηδρομία

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Λαμπαδηδρομία στον Δήμο Καλαμαριάς.

Παρουσία πλήθους κόσμου, στα Απολυμαντήρια, εκεί όπου έφτασαν οι πρόσφυγες πριν από εκατό χρόνια, αφίχθη η φλόγα, μέσα σε μία κουρίτα, συμβολίζοντας της τρεμάμενες ψυχές, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, για να φτάσουν στη μητέρα Ελλάδα.

Μαθητές και μαθήτριες του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας (1ο Λύκειο Καλαμαριάς), παρέλαβαν με δάδες τη φλόγα και την έδωσαν στους επικεφαλής των πολιτιστικών-προσφυγικών συλλόγων της Καλαμαριάς, μεταλαμπεύοντας συμβολικά τον τρισχιλιετή πολιτισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής».

λαμπαδηδρομία Καλαμαριά

«Απόψε με τη λαμπαδηδρομία, ανάψαμε το φως της γνώσης, της παράδοσης, την οποία πρέπει να κρατούμε άσβεστη και να τη μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά. Τιμούμε λοιπόν τους προγόνους μας, που έκαναν τον πόνο δημιουργία και μεταμόρφωσαν την Καλαμαριά μας σε μία σύγχρονη πόλη. Θέλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές; Να συνεχίσουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης; Τότε θα πρέπει να πορευτούμε κάτω από τη σημαία της ενότητας που θα φέρει προκοπή. Γιατί μόνο ενωμένοι, μακριά από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια , μακριά από φθηνά συμφέροντα θα μπορέσουμε να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Στο μέλλον που θα φωτίζεται από τον ήλιο του λαμπερού παραδείγματος εκείνων που μέσα από το σκοτάδι έφεραν το φως της προκοπής και κατάφεραν για το καλό του τόπου τους …να γίνουν όλοι ένα», τόνισε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Διαβάστε επίσης
Καλαμαριά: Πρωταθλητές φιλαναγνωσίας οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου (ΦΩΤΟ)

λαμπαδηδρομία Καλαμαριά

Η φλόγα μεταφέρθηκε με πομπή, στην κεφαλή της οποίας τέθηκε άγημα τυμπανιστών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς, στην πλατεία του δημαρχείου, όπου παρουσιάστηκε ένα βίντεο που είχαν φτιάξει μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς, αποτυπώνοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα από 400 σκίτσα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη Μικρά Ασία.

Τη Λαμπαδηδρομία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, οι βουλευτές Α΄Θεσσαλονίκης, Κων/νος Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόξενοι, εκπρόσωποι των κομμάτων, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς.

λαμπαδηδρομία Καλαμαριά

Στην εκδήλωση ύψωσαν τα λάβαρά τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής:

• Πολιτιστικός Εξωραϊστικός
Σύλλογος Φοίνικα Καλαμαριάς
• Ένωσής Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως
• Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος “Ναύαρχος Βότσης”
• Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς
• Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Καλλίστη”
• Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς & Δέρκων
• Σύλλογος Κουριωτών “Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ”
• Πολιτιστικός & Εξωραιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς “Η Κηφισιά”
• “Οι Μιθριοι” Πολιτιστικός,Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς
• Πολιτιστικός Σύλλογος προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “Αγία Παρασκευή”

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Καλαμαριάς για την τέλεση της εκδήλωσης, με την διάθεση δύο σκαφών του Ομίλου, για τις ανάγκες του δρώμενου που εκτυλίχθηκε στα απολυμαντήρια. Την εκδήλωση κάλυψαν υγειονομικώς τα μέλη της USAR HELLAS