Κορονοϊός: Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σε σχετικά σταθερό επίπεδο υπολογίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2.

Έρευνα για τα λύματα στην Θεσσαλονίκη που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Στο πλευρό των αστέγων κοινωνικές υπηρεσίες και δημοτική αστυνομία (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την ομάδα του ΑΠΘ το κρύο και η υγρασία προκαλούν επιβράδυνση της εξάτμισης των εκπνεόμενων σταγονιδίων από άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, οπότε ο χρόνος παραμονής των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται και έτσι αυξάνει η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Πάντως αντίστοιχα τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 βαίνουν μειούμενα, όμως είναι πιθανόν να μην καταγράφονται όσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό και νοσούν ήπια ή και ασυμπτωματικά, αλλά εκκρίνουν παρόλα αυτά ιικό φορτίο.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Διαβάστε επίσης  Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα - 324 εισαγωγές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ