Με ωσεί παρών τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε η “Βαλκανική Πλατεία 2022”

Θεσσαλονίκη: Ωσεί παρόντες οι ήρωες αγωνιστές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των χωρών, που έχουν ενταφιαστεί στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ), τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου…

Ωσεί παρών ο μεγάλος Έλληνας μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, ο παγκόσμιος Μίκης της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών…

Και ήταν παρόντες στη χθεσινοβραδινή μεγάλη συναυλία που σήμανε την επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2022» του δήμου Νεάπολης-Συκεών στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, όπου η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι καλλιτέχνες-ερμηνευτές αποτέλεσαν απλώς το μεγάλο όχημα που έφεραν σε σύζευξη και διαλεκτική μυσταγωγική επικοινωνία του κοινού, που κατέκλυσε τον χώρο, με την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της. Και τραγουδώντας όλοι μαζί εμβληματικά τραγούδια του Μίκη, σε στίχους μεγάλων ποιητών που ύμνησαν την ειρήνη και τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, απέτισαν τον ύψιστο φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές και στον Μίκη Θεοδωράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας Ραντόστιν Βάνκιν, η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελιν Παπαδοπούλου, ο επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου Γιάννης Βεργίνης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

«Τραγουδάνε μαζί μας…»

Η συναυλία, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, δεν ήταν μόνο ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πριν έναν χρόνο από κοντά μας, αλλά ήταν ένα αφιέρωμα στους ήρωες-θύματα του Μεγάλου Πολέμου. Αυτό ακριβώς ανέδειξε εύστοχα ο μεγάλος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας σχολιάζοντας ότι «η εκδήλωση συνήδε πλήρως με τον χώρο». «Αυτός είναι ο τόπος τους. Αυτοί που έφυγαν αγωνιζόμενοι για τα μεγάλα ιδανικά και βρίσκονται εδώ είναι σα να τραγουδάνε μαζί μας. Το ίδιο τραγούδι τραγουδάνε. Εμείς, λοιπόν, γινόμαστε ένα με την ιστορία τραγουδώντας αυτά τα τραγούδια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λειτούργησε ως ιδανικός συνδετικός κρίκος το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. «Ο πατέρας μου κατ’ αρχήν ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής. Πάλευε για τη δημοκρατία, για την ελευθερία και την ειρήνη, όπως το ίδιο κάνανε κι αυτοί οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι σ’ αυτό το εμβληματικό μνημείο. Πάντα αγάπη και πάντα αγώνας για την ελευθερία», σχολίασε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που τίμησε με την παρουσία της την κορυφαία εκδήλωση και τιμήθηκε από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη με πρωτότυπο χαρακτικό του χαράκτη Θανάση Χατζίδη («Πνευματική Αναζήτηση») από το Κέντρο Χαρακτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

«Αισθάνθηκα πολύ μεγάλη συγκίνηση που βγήκα και μίλησα, έβγαλα τα εσώψυχά μου, χόρεψα. Είδα έναν κόσμο τόσο συγκινημένο να τραγουδάει, δεν έφυγε κανείς. Δεν ήταν μια απλή συναυλία ήταν μια κατάθεση αγάπης προς τον πατέρα μου που δεν πέθανε ποτέ», πρόσθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο Βασίλης Λέκκας, η Σαββέρια Μαργιολά, ο Άγγελος Θεοδωράκης, ο Παναγιώτη Καραδημήτρης και η Εύη Κουτσαυτάκη καθήλωσαν επί τρίωρο σχεδόν το κοινό που συμμετείχε σε μια πράξη μουσικής και ποιητικής κάθαρσης, όπως σχολίασε ο π. Βασίλειος Καλιακμάνης κατά τον χαιρετισμό του μεταφέροντας και μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που απουσίαζε στην Αθήνα λόγω ανειλημμένων συνοδικών υποχρεώσεων.

«Απαιτούνται δράσεις ειρήνης…»

«Η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ εδώ και 23 χρόνια αποτελεί έναν θεσμό υψηλού ποιοτικού επιπέδου αλλά και υψηλών και σοβαρών μηνυμάτων. Καθιερώθηκε για να δώσει βήμα στη νεολαία, στον πολιτισμό, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα των λαών της Βαλκανικής, της νεολαίας των λαών της βαλκανικών χωρών για να φέρουμε κοντά τη νέα γενιά μέσα από τον πολιτισμό, να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας συνεργασίας με στόχο την ειρήνη», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας και το Πατριαρχείο Σερβίας για την παραχώρηση του χώρου.

Όπως τόνισε, «η δική μας η γενιά, και οι μικρότεροι από εμάς, είχαμε την πεποίθηση επί δεκαετίες ότι ο πόλεμος είναι μακριά από μας. Ότι ο πόλεμος είναι στα αφηγήματα των παππούδων και ότι εμείς έχουμε διασφαλίσει την ειρήνη εσαεί. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, ξεκινώντας από τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, φθάνοντας στον πόλεμο στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, και πρόσφατα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε ότι τα τύμπανα του πολέμου ήταν και είναι πολύ κοντά μας. Έχοντας και έναν ταραξία και κακό επεκτατικό γείτονα, ο οποίος νυχθημερόν σκαλίζει πληγές απειλώντας τη χώρα μας και την ακεραιότητά της, καταλαβαίνουμε πλέον ότι το αγαθό της ειρήνης, που είναι ύψιστο αγαθό για όλη την κοινωνία για όλο τον πλανήτη, δεν είναι δεδομένο αλλά είναι ζητούμενο».

Διαβάστε επίσης  Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νεάπολη (ΦΩΤΟ)

«Για να αλλάξουμε το κλίμα απαιτούνται δράσεις ειρήνης, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας τη Βαλκανική χερσόνησο. Κι αυτά τα μηνύματα στέλνουμε σήμερα μέσα από αυτόν τον ιερό χώρο-μνημείο όπου είναι θαμμένα χιλιάδες νέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των χωρών της Βαλκανικής που ήταν υπό τον ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και η σημερινή μυσταγωγική συναυλία ταιριάζει απόλυτα με τον χώρο και με το νόημα των εκδηλώσεών μας, αλλά ταιριάζει πλήρως με το παγκόσμιας και ουμανιστικής διάστασης έργο του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο τιμούμε σήμερα, παρουσία της αγαπημένης μας Μαργαρίτας», πρόσθεσε ο δήμαρχος, κάνοντας ειδική αναφορά στην απόφαση των τεσσάρων όμορων δήμων για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, την οποία «κάποιοι ‘‘αρμόδιοι’’ στον κρατικό μηχανισμό μπλόκαραν και δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία», όπως είπε.

«Προσωπική και συλλογική κάθαρση…»

«Η Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως πιστεύει στη συμφιλίωση, πιστεύει στην ειρήνη, στη καταλαγή, πιστεύει στην ενότητα και στη συνεργασία της κοινωνίας και ταυτόχρονα στην κοινή πορεία των λαών. Για αυτό εξαρχής στήριξε τη ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ που είναι θεσμός με αυτός το βαθύ περιεχόμενο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης κατά τον χαιρετισμό του, μεταφέροντα μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Βαρνάβα ο οποίος «αγωνιά για τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Όπως υπογράμμισε ο π.Βασίλειος, «η μουσική έχει τη δύναμη να επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία, στους λογισμούς και στις διαθέσεις των ανθρώπων Μπορεί να κεντρίζει κυρίως το θυμικό μας, αλλά και το επιθυμητικό μέρος της ψυχής μας και να μας επηρεάζει βαθύτατα. Έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα της μουσικής και οι στίχοι που ακούμε εμείς και τα παιδιά μας. Κοντολογίς, μέσω της ποιοτικής μουσικής και των στίχων της επιτυγχάνεται ένα είδος προσωπικής και συλλογική κάθαρσης την αρχαιολογική έννοια του όρου πάντοτε. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν υποψιασμένος για την ποιότητα και το βάθος της εκκλησιαστικής μας μουσικής την οποία μετέφερε στα έργα του. Η μουσική του Μίκη ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας και έφθασε σε όλο τον κόσμο και αυτή η μουσική έγινε διαχρονική, έγινε παγκόσμια, και ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το βάθος αυτού του έργου».

«Αυτές οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τον κόσμο και μας συνδέει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι σα να βλέπουμε μπροστά μας τη δυνατότητα που έχουμε σα λαός να κρατηθούμε όρθιοι. Αυτό το τραγούδι είναι σαν ασπίδα είτε το τραγουδάμε, είτε το ακούμε. Αυτοί που βρίσκονται στην πλατεία το κουβαλάνε στη συνείδησή τους και εμείς που ανεβαίνουμε στη σκηνή το μοιραζόμαστε μαζί τους. Είναι κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να το κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού γιατί είναι η ταυτότητά μας. Αυτό έχει γνωρίσει ο κόσμος από εμάς, αυτή τη μουσική έχει γνωρίσει και με αυτή μάς αναγνωρίζει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πάντοτε ταυτισμένοι με αυτήν την ταυτότητα, να είμαστε εμείς για να μπορούμε στους άλλους να μιλάμε, να καταλαβαίνουν ποιοι είμαστε. Την ίδια ευθύνη κουβαλάμε και για τα παιδιά, που τραγουδώντας αυτά τα τραγούδια θα μπορέσουν να αρχίσουν να βρίσκουν την πατρίδα τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο Βασίλης Λέκκας ο οποίος με τις μοναδικές του ερμηνείες καθήλωσε το κοινό.

Για ένα «μεγάλο φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη μνήμη αυτών των ηρώνν που βρίσκονται σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο-μνημείο» μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης ανοίγοντας την εκδήλωση κάνοντας λόγο για έναν «θεσμό πολιτισμού που ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων», εξαίροντας ταυτόχρονα τη συμβολή των εργαζομένων στην οργανωτική επιτυχία του μεγάλου αυτού κύκλου εκδηλώσεων.

Χορηγός επικοινωνίας: Thes.gr