Νίκος Ανδρουλάκης: «Το flyover ξεκινά και η περιπέτεια είναι μπροστά – Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» (ΦΩΤΟ)

Ανδρουλάκης Thessaloniki Summit

Οσα είπε στο Thessaloniki Summit ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την χώρα μίλησε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023 και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε πως «το 2012 είχαμε καταθέσει ένα ολιστικό σχέδιο για τα θέματα αυτά, το οποίο περιελάμβανε το flyover αλλά και ένα έργο που θα κατασκευαζόταν πριν από αυτό, ώστε να κατευθυνθεί η βαριά κυκλοφορία έξω από την πόλη. Αντίθετα, το 2019 η Νέα Δημοκρατία δεν ασχολήθηκε με το εν λόγω σχέδιο. Το έργο σήμερα έχει ξεκινήσει και η περιπέτεια είναι μπροστά».

«Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε τραγική κατάσταση και πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολύ στο ΕΣΥ, διότι τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Ήμασταν πριν τρία χρόνια τρίτοι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη και ανεβήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια στη δεύτερη θέση. Περάσαμε τη Λιθουανία σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, θα περάσουμε και τη Βουλγαρία στο τέλος. Αυτά τα πληρώνουν οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη. Αν, λοιπόν, θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να περιφρονούμε το κοινωνικό κράτος που κυρίως είναι η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία» κατέληξε.

«Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με συνέπεια, χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει πραγματικός προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα, που ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως δεν είχαν ευρεία αναγνωρισιμότητα. Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσει η ανανέωση με ανθρώπους, που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία φύσει θέσει, πρόσωπα τα οποία πιστεύω και όχι πρόσωπα τα οποία είναι οι λεγόμενοι “άριστοι κάθε χρήσης”. Όπου βρουν καρέκλα, βαπτίζουν αριστεία την πολιτική τους προίκα. Δεν προσφέρω καρέκλες. Δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης, ούτε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτηθείς για τυχόν συμμαχίες.

Ανδρουλάκης Thessaloniki Summit

«Οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας. Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς» πρόσθεσε.

«Οικοδομήθηκαν κόμματα και στρατηγικά σχέδια για τη χώρα με οπορτουνιστικούς όρους. Είδαμε τα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σίγουρος ότι θα τα δούμε και στη Νέα Δημοκρατία. Διότι, η Νέα Δημοκρατία, ενώ επαίρεται ότι είναι ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, όλες οι πρακτικές της σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τη φιλελεύθερη λειτουργία και την όποια προίκα της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, όταν συγκινήθηκε ο κ. Πικραμμένος. Ό,τι και το ΠΑΣΟΚ . Σκεφτείτε όμως και τι είπε, όταν συγκινήθηκε ο κ. Ράμμος, ένας άνθρωπος ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί την ανεξάρτητη αρχή, της οποίας είναι επικεφαλής. Ποιος άλλος Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος κράτους της Ευρώπης -εξαιρώ την Ουγγαρία και την Πολωνία- έχει επιτεθεί με τέτοιο βάναυσο τρόπο σε έναν άνθρωπο ο οποίος προΐσταται μιας ανεξάρτητης αρχής; Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα σαν του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ως προς τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανακολουθία των προεκλογικών διακηρύξεων της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτοί που μας κατηγορούσαν για “φοροκαταιγίδα”, έρχονται σήμερα με έναν κεφαλικό και οριζόντιο φόρο που δεν τον είχαν ανακοινώσει προεκλογικά ήτοι με μια κρυφή ατζέντα. Πρόκειται για έναν κεφαλικό οριζόντιο φόρο προς τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες, που ταυτόχρονα είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες».

Ανδρουλάκης Thessaloniki Summit

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό της απληστίας, που άφησε ασύδοτο η κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν λειτουργεί η αγορά καθώς δεν διενεργούνται έλεγχοι. Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, είτε τραπεζικών, είτε σούπερ μάρκετ, είτε μεγάλων ενεργειακών παραγωγών, με αποτέλεσμα αυτοί να έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στην πλάτη της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων Ελλήνων». Επανέλαβε τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για άμεση στελέχωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διεξάγουν χιλιάδες ελέγχους, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τη συγκρότηση ισχυρής Αρχής Καταναλωτών.

Αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα της ακριβής στέγης, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην «αναστολή ή κατάργηση της Golden Visa για τα ακίνητα. Το υπογραμμίζω. Μπορούμε να δίνουμε Golden Visa για άλλες επενδύσεις στη χώρα από κεφάλαια τρίτων χωρών. Μιλώ για τα ακίνητα. Άρα, μειώνουμε την πίεση στην αγορά ακινήτων. Δεύτερον, στα μεγάλα αστικά κέντρα να υπάρχουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορεί να έχεις 20 και 30 ακίνητα. Μικροϊδιοκτήτης είναι αυτός που έχει 15 και 20 AirBnB; Κι επίσης πολύ ουσιαστικό είναι το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που έχω καταθέσει, το οποίο λειτουργεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και αρνείται η Νέα Δημοκρατία».

Έκανε, δε, τη σύγκριση με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που είναι ατελέσφορο. «Η Νέα Δημοκρατία δίνει δάνεια για νέα ιδιοκτησία. Μα, αυτοί που έχουν να αγοράσουν ακόμα και χαμηλότοκα ένα ακίνητο, δεν είναι αυτοί που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν ένα σπίτι. Άρα, μιλάμε για άλλες κατηγορίες. Μιλώ για τους φτωχότερους Έλληνες. Για αυτούς που θέλουν ένα σπίτι, που σήμερα κοστίζει 700 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας».

Ανδρουλάκης Thessaloniki Summit

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

«Ο Ερντογάν θα έρθει εδώ να κάνει ό,τι έκανε στο Βερολίνο. Αυτόν έχουμε γείτονα όμως και πρέπει η Ελλάδα να χαράξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Δηλαδή, ένα νέο Ελσίνκι. Με καρότο και μαστίγιο. Όπως ο Κώστας Σημίτης πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό και το καρότο τότε για την Τουρκία ήταν το άνοιγμα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, έτσι και εμείς σήμερα στο αίτημα της γειτονικής χώρας για την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να ενσωματώσουμε κυρώσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο ή καταπατούνται θεμελιώδεις κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι μονόδρομος να χαράξουμε μία τέτοια στρατηγική. Μπορεί να γίνει, αν έχουμε συνέπεια, σοβαρότητα και στρατηγική για να πείσουμε τους εταίρους μας για τη βέλτιστη λύση έναντι της Τουρκίας. Όχι άλλος χαμένος χρόνος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε: «Είμαστε μια χώρα που είναι πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Τι σημαίνει αυτό; Έγινε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ αλά Ισλαμικό Κράτος, ένα βάρβαρο χτύπημα. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ να αμυνθεί; Βεβαίως, έχει νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα. Αλλά και ο πόλεμος έχει κανόνες που διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί να βλέπουμε όσα συμβαίνουν στη Γάζα και να μην παίρνει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανδρουλάκης Thessaloniki Summit

Γι’ αυτό είπα ότι η Ελλάδα, κατά την ταπεινή μου άποψη, κακώς δεν ψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανθρωπιστική εκεχειρία. Θα μου πείτε, θα άλλαζε κάτι; Δεν θα άλλαζε κάτι, αλλά εσύ κάνεις το σωστό και πιέζεις να πάνε τα πράγματα σε έναν δρόμο όπου οδηγεί κάπου. Αυτό που έχει συμβεί σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι επικίνδυνο και για τον λαό της Παλαιστίνης και για τον λαό του Ισραήλ και για την ευρύτερη περιοχή», κατέληξε.

Πηγή φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM