Με ήχους, χορούς και μυρωδιές του Πόντου γέμισε σήμερα η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την εκδήλωση “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της”.
Η ανακαινισμένη αγορά της πόλης, ενόψει και της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, συμμετείχε στο αφιέρωμα στην ποντιακή κουζίνα ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε για να απολαύσει την οργάνωση και τα νόστιμα φαγητά.
Την εκδήλωση, πραγματοποιούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Αγορά Μοδιάνο, με τον τίτλο “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της”, με την Chef Σοφία Ουργαντζίδου η οποία επιμελείται το γαστρονομικό line up.
@thes.gr Εκδήλωση “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της” #thesgr #pontioi #agoramodiano #pontos #19μαιου #pontiakoixoroi #thessaloniki #skg ♬ πρωτότυπος ήχος – thes.gr
Η Αγορά Μοδιάνο έχει πλημμυρίσει από κόσμο, ο οποίος διασκεδάζει με τους ποντιακούς χορούς, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο τους χορευτές. Μάλιστα το σημείο επισκέπτονται και αρκετοί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, για να θαυμάσουν από κοντά την ελληνική παράδοση.
Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν», με τους ήχους της λύρας και τους χτύπους του νταουλιού, 15 μαθητών από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη, ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας χορεύοντας στη γαστρονομική γιορτή στην Αγορά Μοδιάνο.
Εκεί, τα μέλη των ποντιακών συλλόγων παρουσίασαν ζωντανά την τέχνη της κουζίνας τους, μαγειρεύοντας και προσφέροντας στους επισκέπτες, παραδοσιακά εδέσματα όπως ωτία, χαψοπούλια, μακαρίνα, πιροσκί και πολλά άλλα σε μία γαστρονομική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Η Αγορά Μοδιάνο πλημμύρισε από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, παρουσίασαν στον δεύτερο όροφο της αγοράς ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.
Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, θα παρασκευάζονται στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.
Γνωρίζατε ότι το «Τσουμούρ» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Γάλλοι το ονομάζουν croûton;
Γνωρίζατε ότι το «Χαβίτς» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Ιταλοί το ονομάζουν Polenta;
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφερθούν ποντιακές γεύσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τη δράση αυτή επιχειρεί την ανάδειξη της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Σκοπός της δράσης είναι να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.
Η εκδήλωση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ:
«ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ –
ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.