The Cleaningans: Οι ήρωες της καθαριότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους για το περιβάλλον (ΦΩΤΟ)

"The Cleaningans" εθελοντική ομάδα

Ο ιδρυτής της ομάδας Παναγιώτης Μοσχίδης μίλησε στο Thes.gr για την δράση τους

Φορώντας γάντια και κρατώντας σακούλες απορριμμάτων, μία ομάδα από νέα παιδιά γεμάτη όρεξη και φιλοδοξίες, έρχεται να βάλει τέλος στα «βουνά» από σκουπίδια που συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για τους «The Cleaningans» μία περιβαλλοντική ομάδα δράσης με διάρκεια ζωής λίγων χρόνων, η οποία ξεκίνησε την πορεία της από την περιοχή της Καλαμαριάς την περίοδο του κορονοϊού.

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος ο Παναγιώτης Μοσχίδης, φοιτητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στις Σέρρες, στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, δημιούργησε τους «The Cleaningans» αμέσως μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις.

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

Ο ίδιος θέλοντας να βλέπει καθαρή από σκουπίδια την γειτονιά του αλλά και ολόκληρη την πόλη πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένα περιβαλλοντικό εγχείρημα.

Το Thes.gr μίλησε με τον ιδρυτή της ομάδας «The Cleaningans» για τη δράση, τον σκοπό και τα μελλοντικά τους σχέδια.

– Πότε ιδρύθηκε η ομάδα «The Cleaningans» και ποιος είναι ο σκοπός της;

«Η ομάδα «The Cleaningans» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, βέβαια οι πρώτες δράσεις είχαν ξεκινήσει από το 2020 αφότου τελείωσα το σχολείο και επειδή είδα ότι είχε θετική ανταπόκριση από γνωστούς, φίλους αλλά και από κόσμο που δεν τον γνωρίζαμε, αποφασίσαμε να στήσουμε μία ομάδα για να μπορούν να έρχονται και μεμονωμένοι εθελοντές που δεν θα το έκαναν μόνοι τους.

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε η ομάδα είναι επειδή θέλουμε να βλέπουμε την γειτονιά, την πόλη, την χώρα μας πιο καθαρή. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε στη νέα γενιά κυρίως αυτή την άσχημη νοοτροπία που επικρατεί ότι δεν με αφορά τι θα γίνει έξω, αλλά και γενικότερα να συνεισφέρουμε σε αυτό το κομμάτι όσο μπορούμε».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

– Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα και πόσο συχνά έρχεται νέος κόσμος σε αυτή;

«Ξεκινήσαμε με λίγα άτομα στην αρχή και τώρα είμαστε 25 με 30 νέα παιδιά κυρίως, εννοείται στηρίζουν οι γονείς μας και οι φίλοι. Σε κάθε δράση που γίνεται δεν μπορούν να είναι όλα τα άτομα, αλλά είναι ένας βασικός κορμός από την ομάδα κοντά στα 10 με 15 άτομα, συν τον κόσμο που έρχεται από μόνος του βλέποντας τις ανακοινώσεις μας.

Σε κάθε δράση βλέπουμε νέες προσθήκες ατόμων, μικρούς και μεγάλους. Το καλό τις υπόθεσης είναι ότι τα άτομα που βλέπουμε για πρώτη φορά, μετά έρχονται και σε επόμενες δράσεις».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

– Οι δράσεις σας φτάνουν και σε άλλες περιοχές, εκτός Θεσσαλονίκης;

«Επειδή ξεκινήσαμε την περίοδο του κορονοϊού, στην καραντίνα, που ήταν η απαγόρευση να μην βγεις από τον δήμο, είχαμε επικεντρωθεί πιο πολύ στον δήμο Καλαμαριάς γιατί δεν μπορούσαμε να βγούμε παραέξω.

Όταν αυτό μετά επιτρεπόταν το είχαμε στα σχέδιά μας και είχαμε πραγματοποιήσει δράσεις στην Χαλκιδική σε αρκετά σημεία, με την μεγαλύτερα να είναι στον Γλαρόκαβο, όπου θα επαναληφθεί σε δύο μήνες από τώρα. Έχουμε κάνει δράσεις στις Σέρρες όπου σπουδάζω, στην Πάργα, στις Πρέσπες μαζί με την εταιρεία προστασίας Πρεσπών, όπου καθαρίσαμε ένα ρέμα που καταλήγει στην Μικρολίμνη».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα α

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε όλο αυτό που κάνετε με τις δράσεις και την προστασία του περιβάλλοντος;

«Στην αρχή που είχα ξεκινήσει μόνος μου και με δύο τρεις φίλους, φοβόμασταν μην μας κοιτάνε σαν εξωγήινους, διότι δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Προς τιμή μας όμως δεν έχουμε ακούσει αρνητικά σχόλια, μόνο θετικά.

Πολλές φορές περνάνε περαστικοί, μπορεί να μας δούνε και να μπούνε στο κοντινό σούπερ μάρκετ για να μας φέρουν νερό ή χυμό, ακόμη και σακούλες. Προσπαθούν και αυτοί με τον τρόπο τους να βοηθήσουν, γιατί νιώθουν μία άτυπη υποχρέωση. Η κάθε δράση μας έχει και μία τέτοια ιστορία».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

– Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα – σκουπίδι που έχετε μαζέψει;

«Περίεργα εμείς θεωρούμε και τα αντικείμενα που δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που μπορεί να βρέθηκαν σε ένα σημείο. Αλλά περίεργο είναι και ένα αντικείμενο που είναι πολύ παλιό.

Έχουμε βρει ντενεκεδάκια από το 1980 και 1990, τα όποια τα έχουμε καθαρίσει και συντηρήσει για να μπορούμε να τα δείχνουμε σε σχολεία που επισκεπτόμαστε. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι μπορεί να πετάξεις κάτι σήμερα και να το βρει το παιδί σου σε 40 χρόνια. Περίεργα για παράδειγμα είναι καθίσματα αυτοκινήτου και καναπέδες σε μία γειτονιά».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

– Σε ποιο μέρος έχετε μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια;

«Εχουμε κάνει τέσσερις με πέντε δράσεις που έχουν σχεδόν την ίδια συγκέντρωση σκουπιδιών, όπως στην Πυλαία στο παραλιακό τμήμα κάτω από την Απολλώνια Πολιτεία, είχαν μαζευτεί κοντά στις 60 με 100 σακούλες.

Μία αντίστοιχη δράση έχουμε κάνει πριν δύο χρόνια στην Αρετσού και πρόσφατα κάναμε μία μεγάλη δράση στο στρατόπεδο Κόδρα, όπου και εκεί μαζέψαμε ένα πολύ μεγάλο όγκο».

– Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

«Συνεχίζουμε τις δράσεις που κάνουμε εδώ και τόσο καιρό και προσπαθούμε να βγούμε όσο μπορούμε και εκτός Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Θέλουμε να ενημερώνουμε τα παιδιά για το κομμάτι της συνείδηση και της κακής νοοτροπίας, πως μπορεί να αλλάξει από το σχολείο, το γυμναστήριο, προσπαθώντας να τους πούμε ότι από δω και στο εξής εσείς και εμείς είμαστε η νέα γενιά και είναι κρίμα να μην αλλάξει όλο αυτό».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

– Μπορούμε να πούμε ότι ο κορονοϊός «βοήθησε» στο να ευαισθητοποιηθείτε σε αυτό το κομμάτι;

«Σίγουρα βοήθησε γιατί στις αρχές της πρώτης δράσης ο κόσμος το έβλεπε σαν μία διέξοδο, έστελνε το μήνυμα έξι για να βγει, αλλά ερχόταν και έκαναν κάτι καλό ταυτόχρονα.

Γενικά στις πρώτες δράσεις επί κορονοϊού και καραντίνας υπήρχε μία πολλή μεγάλη συμμετοχή, όπου αργότερα που χαλάρωσαν τα μέτρα δεν υπήρχε και τόσο. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει και έρχεται στηρίζοντας τις δράσεις».

– Στα μελλοντικά σας σχέδια, εκτός από τη συλλογή σκουπιδιών, θα μπορούσε να είναι και η δενδροφύτευση;

«Το έχουμε σκεφτεί, απλά η δενδροφύτευση χρειάζεται μία γνώση. Είναι στα σχέδια, εάν κάποιος σύλλογος που κάνει αντίστοιχες δράσεις και μπορούμε να το κάνουμε συνεργατικά, εννοείται ότι δεν είμαστε αρνητική.

Ενα άλλο κομμάτι που μπορεί να ασχοληθούμε μελλοντικά είναι η ανακύκλωση, της αξιοποίησης των απορριμμάτων που μαζεύουμε. Έχουμε σκεφτεί να φτιάξουμε ένα δίκτυο από επιχειρήσεις, οι οποίες να κάνουν ανακύκλωση τις συσκευασίες από τις προμήθειές τους».

The Cleaningans εθελοντική ομάδα

Να σημειωθεί ότι η ομάδα «The Cleaningans» παρουσιάζει το αξιόλογο έργο της σε σχολεία της Θεσσαλονίκης ενημερώνοντας τους μαθητές για τις δράσεις τους και μάλιστα πραγματοποιούν ενέργειες μαζί με τα παιδιά, προκειμένου να τους φέρουν πιο κοντά με την πραγματικότητα και το περιβάλλον.

Μπορείτε να τους βρείτε στο:

Facebook και Instagram